Μνήμες από τις ολέθριες πυρκαγιές του 2007 αναβίωσαν τη Δευτέρα το βράδυ, παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος έτυχε θερμότατης υποδοχής με χειροκροτήματα, κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Οι ασύμμετρες πυρκαγιές του 2007 στην Ελλάδα», που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Το βιβλίο συνέγραψαν δύο άνθρωποι με μακρόχρονη θητεία και εμπειρία στο Πυροσβεστικό Σώμα, ο πρόεδρος και ο επίτιμος πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος κ.κ. Γιάννης Σταμούλης και Νίκος Διαμαντής.

Το βιβλίο έρχεται 10 χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, που κόστισαν εκτός των άλλων και δεκάδες ανθρώπινες ζωές, το καλοκαίρι του 2007, να αναζητήσει σε βάθος τις αιτίες αυτών των πυρκαγιών και να αξιολογήσει τα δεδομένα που υπάρχουν από διάφορες ανοιχτές πηγές.

Ο κ. Διαμαντής, διευκρίνισε ότι το βιβλίο χωρίζεται ουσιαστικά σε τρία μέρη: Το ημερολόγιο των πυρκαγιών, την εγκληματολογική προσέγγιση, σε σύγκριση με τις συνήθεις πυρκαγιές των άλλων καλοκαιριών και την επεξεργασία όλων των σεναρίων που αναπτύχθηκαν, με γνώμονα ότι όλες σχεδόν οι μεγάλες πυρκαγιές αποδίδονται σε εμπρησμούς από πρόθεση και σε μεγάλο βαθμό σε δολιοφθορά, ακόμα και από ξένες υπηρεσίες και τρομοκράτες.

Για την προσπάθεια των δύο αξιωματικών και το εφιαλτικό εκείνο καλοκαίρι, μίλησαν ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος της τότε κυβέρνησης, Θόδωρος Ρουσόπουλος και ο Νίκος Γιαννόπουλος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών για την τρομοκρατία και στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην εκδήλωση, εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, παραβρέθηκαν ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρων Πολύδωρας, βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων.