Τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης φαίνεται να συμφωνούν στην πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος του χθεσινού Eurogroup. Ποια είναι αυτή σε ελεύθερη απόδοση; Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τα όσα υποστηρίζει, δεσμεύθηκε να πάρει νέα μέτρα.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, «η κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί “πέτυχε” να έρθει η τρόικα (τώρα κουαρτέτο) στην Ελλάδα. Δεσμεύτηκε βέβαια για προνομοθέτηση σε μειώσεις του αφορολόγητου, περικοπές των κύριων συντάξεων, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Με στόχο, να “ικανοποιηθεί το ΔΝΤ”, το οποίο δηλώνει ότι θα επιμείνει στις απόψεις του. Χωρίς πολιτική συμφωνία και με την υπόσχεση για “Αντισταθμιστικά” εφόσον όμως πετύχουμε τους δυσβάσταχτους στόχους για υψηλά πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ), τα οποία θέτουν εμπόδια στην επιστροφή στην ανάπτυξη». Από τη Χαριλάου Τρικούπη, μάλιστα, αναρωτιούνται και «σε τι άλλο δεσμεύτηκαν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ;». Και ελπίζουν να έχει απαντήσεις ο υπουργός Οικονομικών στα ερωτήματα που θέτουν, όπως «για πόσα χρόνια θα ισχύσει η υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ;» ή «τι θα γίνει με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος;».

Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Βενιζέλος υπογράμμισε με δηκτικό τρόπο ότι «στις 20 Φεβρουαρίου 2017 επαναλαμβάνεται ουσιαστικά αυτό που έγινε στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015». Και συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ότι «όπως το 2015 έτσι και τώρα συμφωνήθηκε απλώς η παράταση της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Χωρίς να υπάρχει καμία οριστική συμφωνία για το τρέχον πρόγραμμα που λήγει τον Ιούλιο του 2018 και τις επόμενες εκταμιεύσεις. Χωρίς, πολύ περισσότερο, να υπάρχει συμφωνία για το τι θα γίνει μετά τον Ιούλιο του 2018».

«ΝΕΟ ΜΕΙΓΜΑ…». Το Ποτάμι σχολίασε το Eurogroup με ένα αρχηγικό τιτίβισμα. Ο Σταύρος Θεοδωράκης έγραψε με το σύνηθες ειρωνικό του ύφος: «Οι μάχες καταλήγουν σε νίκες ή ήττες. Και στην Ελλάδα του Τσίπρα σε… μετονομασίες. Νέο μείγμα πολιτικής θα αποκαλούνται πλέον τα νέα μέτρα».

Ο Περισσός, πάλι, είδε στα «όσα διαρρέει η κυβέρνηση για “μεταρρυθμίσεις χωρίς δημοσιονομικό κόστος” και “αντισταθμιστικά μέτρα” μια ακόμη προσπάθεια εξαπάτησης του λαού». Εξού και το ΚΚΕ δεν έχασε την ευκαιρία να κάνει στον ΣΥΡΙΖΑ αντιπολίτευση από τα αριστερά, καλώντας σε «μαζική συμμετοχή» στα σημερινά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ.

Δηκτική ήταν και η ανακοίνωση της Ενωσης Κεντρώων. Στην κατακλείδα της καλούσε την κυβέρνηση «να προσέξει μήπως πανηγυρίζει σήμερα και κλαίει την επόμενη εβδομάδα. Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ βγάζουν “σπυράκια” με τη λέξη μεταρρυθμίσεις».