Επί ποδός για τον καπνό που θα βγει από το Eurogroup βρίσκεται σήμερα η ΝΔ προεξοφλώντας ότι μέσα από μια άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις που θα φέρουν πιο κοντά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Κατά το γαλάζιο επιτελείο, το Μέγαρο Μαξίμου είναι εγκλωβισμένο σε μια διαπραγμάτευση που γίνεται ερήμην του ανάμεσα στο Βερολίνο και το ΔΝΤ και, ουσιαστικά, θα κληθεί να αποδεχθεί ή να απορρίψει, χωρίς περιθώρια ελιγμών, το πλαίσιο μιας συμφωνίας που ενδεχομένως θα είναι η κατάληξη και της συνάντησης μεθαύριο Τετάρτη της Ανγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ. Ανάλογα με την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει ο Αλέξης Τσίπρας θα κινηθεί και η γαλάζια αντεπίθεση, καθώς στην Πειραιώς εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός, ακόμη κι αν ήθελε, δεν έχει εξασφαλίσει την αποδοχή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ οποιασδήποτε συμφωνίας.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό η ομάδα κρούσης του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο στο οικονομικό όσο και στο επικοινωνιακό πεδίο προετοιμάζεται και για μια απόπειρα της κυβέρνησης να ξεφύγει από το αδιέξοδο μέσα από μια σκληρή σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση. Την τακτική αυτή θεωρούν ότι επεδίωξε να βάλει σε εφαρμογή ο Πρωθυπουργός με την επιθετική ρητορική στη Βουλή και τα προσωπικά χτυπήματα στον πρόεδρο της ΝΔ, αποβλέποντας αφενός να καταστήσει «συνένοχο» της αξιωματική αντιπολίτευση και αφετέρου να ενισχύσει, με παράλληλα ζητήματα, τη συνοχή των βουλευτών της συμπολίτευσης. Τα μηνύματα από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περί παράδοσης της βουλευτικής έδρας από όσους κυβερνητικούς βουλευτές δεν θα συναινέσουν στο πακέτο των μέρων που θα συνοδεύουν μια συμφωνία με τους δανειστές ερμηνεύονται ως επιβεβαίωση της μεγάλης εσωκομματικής πίεσης που δέχεται το Μαξίμου.

Από το γαλάζιο επιτελείο διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να σηκώσει μόνη της το βάρος του νέου πακέτου, ενώ υποδεικνύουν το Μαξίμου ως διασπορέα της φημολογίας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε συστάσεις στο Βερολίνο για στήριξη των νέων μέτρων. «Η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει νέα μέτρα. Οι περικοπές μισθών και συντάξεων, η υπερφορολόγηση των πάντων και η ασφυξία στην αγορά έχουν ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας…», διαμηνύει ο εκπρόσωπος του κόμματος Βασίλης Κικίλιας, αποτρέποντας παρερμηνείες για τον δρόμο που θα ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ζητούν απαντήσεις. Παράλληλα, η Πειραιώς επιμένει να ζητεί απαντήσεις από το Μαξίμου για τη λίστα ερωτημάτων που έθεσε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη βεβαιότητα ότι πρόκειται για βασικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και εν πολλοίς δικαιώνουν και την τακτική που ακολουθεί μέχρι σήμερα η ΝΔ. Με φόντο πρωτίστως την ενδεχόμενη μείωση του αφορολογήτου και την προοπτική νέων περικοπών στις παλαιές συντάξεις, το ερωτηματολόγιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδιώκει να αναδείξει τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν για τη χώρα, είτε ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση είτε προκύψει νέο ναυάγιο στις Βρυξέλλες:

1. Θα χρειάζονταν τα μέτρα που συζητούνται σήμερα αν η αξιολόγηση έκλεινε τον Φεβρουάριο του 2016;

2. Γιατί ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι έχουμε κάνει το 1/3 όσων έπρεπε, το 1/3 είναι σε εξέλιξη και το 1/3 εκκρεμεί; Αν αυτό ισχύει, ποιος βλάπτει τελικά τη διαπραγμάτευση;

3. Ισχύουν ή όχι οι δηλώσεις (και του ιδίου του κ. Τσίπρα) ότι πρέπει να κλείσουμε τη διαπραγμάτευση το ταχύτερο δυνατόν; Εχει δίκιο ο κ. Χουλιαράκης όταν λέει «καλύτερα χειρότερη συμφωνία τώρα παρά καλύτερη μετά». Τελικά μετράει ή δεν μετράει ο χρόνος;

4. Αν δεν κλείσει τώρα η αξιολόγηση, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις; Θα μπούμε ή όχι στην ποσοτική χαλάρωση; Τι θα γίνει με το ποσό της δόσης που προορίζεται για οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες; Θα αποσταθεροποιηθεί ή όχι περαιτέρω το κλίμα στην οικονομία;

Σκηνικό 2015. Η μείωση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες περίπου κατά 2,5 δισ. ευρώ τις τελευταίες εβδομάδες αποτελεί, κατά τη ΝΔ, προαναγγελία της αναβίωσης του σκηνικού του 2015, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία και γι’ αυτό η Πειραιώς σπεύδει να προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μην επιδιώξει εκ νέου να δεσμεύει τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Επιπλέον, αφήνει υπόνοιες για σημαντικές ανατροπές στην αγορά εργασίας μέσα στο σκηνικό ανησυχίας και αβεβαιότητας που επικρατεί αυτή τη περίοδο επικαλούμενη και την «αναιτιολόγητη» καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση τω στοιχείων για τον περασμένο Ιανουάριο (μέσω συστήματος Εργάνη). «Αραγε, τι επιδιώκει η κυβέρνηση να κρύψει; Ρεκόρ απολύσεων; Ρεκόρ μερικής απασχόλησης ή και τα δυο μαζί;», διερωτήθηκε χθες ο αρμόδιος γαλάζιος τομεάρχης Γιάννης Βρούτσης.