«Η συμφωνία την οποία η κυβέρνηση διαπραγματεύεται, δεν περιλαμβάνει ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα».

Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών, επισημαίνοντας:

«Μπορώ να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά και προσπαθεί να επιτύχει μια συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει περισσότερη λιτότητα».

Ερωτηθείς για τα στενά χρονικά πλαίσια έως το προσεχές Eurogroup, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «εφόσον τις επόμενες ημέρες επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες και όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ελληνικό πρόγραμμα επιδείξουν εποικοδομητική στάση, είναι πάρα πολύ πιθανό την 20η Φεβρουαρίου να έχουμε θετική εξέλιξη». Στοιχείο που ενισχύει την κυβερνητική αισιοδοξία, είναι τα νέα στοιχεία, τα οποία «αναδιαμορφώνουν την πραγματικότητα και δημιουργούν δυνατότητες για συμβιβαστική λύση εντός των χρονοδιαγραμμάτων: αυτή είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης και πάνω σε αυτό το σενάριο εργάζεται», διαβεβαίωσε εξάλλου.

Σε αυτή τη συγκυρία, άλλωστε, φτάνει αύριο στην Αθήνα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, για την επίσκεψη του οποίου ο εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος ανέφερε πως η κυβέρνηση αναμένει μια εποικοδομητική συζήτηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Στην ερώτηση που δέχθηκε για την πολιτική διαπραγμάτευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε, ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, και όχι μόνο η κυβέρνηση δηλαδή, υποστηρίζουν ότι το ελληνικό θέμα είναι πολιτικού χαρακτήρα. Δεν έχει κανένα νόημα η συνέχιση σε τεχνικό επίπεδο, χωρίς τους άξονες πάνω στους οποίους θα γίνει η διαπραγμάτευση αυτή, συμπλήρωσε για να καταλήξει: «Η πολιτική διαπραγμάτευση των τελευταίων δύο μηνών τουλάχιστον, έχει αποδώσει αποτελέσματα, έχει μετατοπίσει συσχετισμούς, έχει δημιουργήσει ένα έδαφος πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί μια συμφωνία, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να ικανοποιεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Είναι το σενάριο πάνω στο οποίο εργάζεται η κυβέρνηση».

Χωρίς να μπει στις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης, ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε, ότι αυτή θα γίνει εκ μέρους της κυβέρνησης με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Επιπλέον, διέψευσε ότι υπάρχει πρόταση από τους θεσμούς για μέτρα που ισοδυναμούν με το 2% του ΑΕΠ. Επίσης, αν οριστούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και συγκεκριμενοποιηθούν οι αντίστοιχες ημερομηνίες, τότε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μπορούν να υπολογιστούν, καθώς, διευκρίνισε, είναι μια απλή εξίσωση με έναν άγνωστο.

Στις ερωτήσεις για τη συνοχή της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δ. Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε πως ουδεμία διαφοροποίηση υπάρχει στις τάξεις της κυβέρνησης. Και διευκρίνισε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, δήλωσε ότι είναι καλύτερα μια καλή συμφωνία τώρα, παρά μια καλύτερη αργότερα. «Είμαστε στην ίδια, απολύτως, γραμμή, η ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Άλλωστε, όπως παρατήρησε, ούτε ο κ. Τσακαλώτος, ούτε κανένας εκ μέρους της κυβέρνησης δεν πολιτεύεται με βάση οποιαδήποτε λευκή επιταγή. «Πολιτευόμαστε στη βάση των συλλογικών κυβερνητικών αποφάσεων και τη συνολική στρατηγική», ήταν η χαρακτηριστική φράση του εκπροσώπου. Βέβαια, σε μια διαπραγμάτευση, αναγνώρισε, όλοι έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για έναν πιθανό συμβιβασμό. Η πολιτική στάση του καθενός θα καθοριστεί όταν θα έλθει η τελική συμφωνία. Και έκλεισε τη σχετική απάντηση σημειώνοντας: «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα (του ΣΥΡΙΖΑ) είναι συμπαγής και ενιαία, δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο ενιαία».