Μπορεί η κυβέρνηση να ισχυρίζεται καθημερινώς ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές κλείνει, αλλά η πραγματικότητα δεν επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της. Μέχρι τώρα έχει χάσει όλες τις προθεσμίες που η ίδια υποσχέθηκε για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και κάθε μέρα που περνά ο λογαριασμός μεγαλώνει. Τώρα όμως έχουν φθάσει σε οριακό σημείο και γι’ αυτό όλα τα σενάρια εξελίξεων μένουν ανοικτά. «Παράταση της εκκρεμότητας στη διαπραγμάτευση μοιραία οδηγεί σε πρόωρες εκλογές» εκτιμούσε μόλις χθες υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με βαθιά γνώση των εσωτερικών συζητήσεων στην κυβέρνηση. Η ανάλυσή του ξεκινά από τη δεδομένη πρόθεση της κυβέρνησης να φθάσει σε συμφωνία, αλλά ο ίδιος δεν παραγνωρίζει ότι οι απαιτήσεις των δανειστών έχουν καταστεί δυσβάστακτες για την κυβέρνηση. Ωστόσο θεωρεί ότι αν υπάρχει μια δυνατότητα ενός συμβιβασμού, πρέπει να γίνει τώρα και πάντως πριν χαθεί η ευκαιρία του Φεβρουαρίου, διότι μετά θα είναι πρακτικώς αδύνατο και πολιτικά ανέφικτο λόγω των εκλογών που ξεκινούν από την Ολλανδία και τελειώνουν με τη Γερμανία.

Πέραν αυτού η κυβέρνηση αντιμετωπίζει εσωτερικές αναταράξεις που μπορεί να μην είναι ακόμη επικίνδυνες για τη συνοχή της, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται να οξυνθούν.

Τα μηνύματα πάντως από όλες τις πλευρές προς την Αθήνα δεν επιτρέπουν παρερμηνείες και καθιστούν κάθε προοπτική πολιτικής διαπραγμάτευσης μια ακόμη ουτοπία.