Οχι απλώς πλαίσιο συμβιβαστικής παρακάμψεως του σκοπέλου των Εγγυήσεων για επιτάχυνση λύσεως του Κυπριακού μεταφέρει στην τσάντα της η βρετανίδα πρωθυπουργός καθ’ οδόν προς Αγκυρα (μέσω Ουάσιγκτον), αλλά:

Εχει σαφείς ενδείξεις για θετικότερη αντιμετώπιση της βρετανικής πρωτοβουλίας από την τουρκική κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί –σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων στη Λευκωσία –όλο αυτό το διάστημα υπήρξαν εντατικές ζυμώσεις (επί διπλωματικού επιπέδου) στο παρασκήνιο, τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αγκυρα.

Οι συνομιλίες που θα έχει αύριο η Τερίζα Μέι με το δίδυμο Ερντογάν – Γιλντιρίμ, θα αποτελέσουν ουσιαστικά «εναρκτήριο λάκτισμα» ενεργοποιήσεως μεθοδευμένης βρετανικής πρωτοβουλίας, η οποία και θα γίνει αρκούντως αισθητή στις εξελίξεις που θ’ ακολουθήσουν. Και οι οποίες –κατά τις ίδιες ενδείξεις αλλά και διασταυρούμενες πληροφορίες –θα διαλαμβάνουν και άσκηση εντονοτέρων πιέσεων προς τις αμέσως ενδιαφερόμενες πλευρές, για προσπέλαση των διαφορών στις κρίσιμες παραμέτρους του προβλήματος. Δηλαδή: αφενός την εσωτερική πτυχή, που διαλαμβάνει το εδαφικό, το περιουσιακό και τη νομή των εξουσιών. Και αφετέρου την εξωτερική για την ασφάλεια και την εγγυοδοσία. Θεωρείται συναφώς βέβαιο ότι ιδιαίτερα έντονες θα είναι οι παρεμβάσεις προς Αθήνα και Λευκωσία, ώστε «ν’ αποχρωματισθούν οι κόκκινες γραμμές» που έχουν προσδιορισθεί στη Γενεύη.

Το σχέδιο. Ως προς το βρετανικό σχέδιο για τις Εγγυήσεις, εκείνο που κατά τις διασταυρούμενες πληροφορίες διαλαμβάνει, είναι: α) Τη διαμόρφωση πλαισίου αποδεκτής εγγυοδοσίας για περίοδο που δεν θα υπερβαίνει τη δεκαετία. β) Τον αυστηρό περιορισμό της στα εδαφικά όρια της τουρκικής περιοχής. γ) Την ταχεία αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων αμέσως μετά τη λύση. δ) Την παραμονή αυστηρά περιορισμένου σε αριθμητικό όγκο και οπλικές δυνατότητες αποσπάσματος, χωρίς διασπορά στο κυπριακό έδαφος. ε) Επανεκτίμηση των συμφωνιών σε εύλογο χρόνο και με ανάλογα κριτήρια. Τα οποία και θα σχετίζονται με την εξομάλυνση και λειτουργική μετεξέλιξη της λύσεως.

Στήριξη από ΗΠΑ. Η βρετανίδα πρωθυπουργός έχει, όπως σαφώς προκύπτει, την άμεση στήριξη της Ουάσιγκτον, που θα επαναβεβαιωθεί σήμερα. Ενώ των πρωτοβουλιών θα προΐσταται το επί ευρωπαϊκών θεμάτων στέλεχος του Φόρεϊν Οφις, υφυπουργός σερ Αλαν Ντάνκαν. Ο οποίος άλλωστε κινήθηκε αθόρυβα όλο αυτό το διάστημα μετά το αδιέξοδο στη Γενεύη, με παρασκηνιακές επαφές και βολιδοσκοπήσεις. Επιβεβαιώνεται πάντως ότι: Ουάσιγκτον και Λονδίνο δεν επιθυμούν με τίποτε και σε οποιονδήποτε βαθμό (κι επίπεδο) ρωσική εμπλοκή, την οποία η Μόσχα επιδιώκει ανοικτά. Εχοντας και τη στήριξη της Γαλλίας (αλλά και της Κίνας) στα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος της επιταχυνόμενης προσπάθειας του Λονδίνου για προαγωγή νέας Διασκέψεως και «κατ’ αρχήν έστω συμφωνίας» στο πρόβλημα. Ωστε αυτό να μην εκφύγει των στρατηγικών σχεδιασμών του αγγλοαμερικανικού άξονα.

Ανοικτή επικοινωνία Αναστασιάδη – Ακιντζί

Στο μεταξύ, χωρίς αξιοσημείωτα στοιχεία προόδου επανήρχισαν στη Λευκωσία οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κυπριακών μερών. Οι οποίες και θα συνεχισθούν, με υποδείξεις των μεσολαβητών όπως υπερβούν σημεία τριβών και αδιεξόδων. Ο κύπριος πρόεδρος βρίσκεται σε συνεχή και ανοικτή επικοινωνία με τον έλληνα πρωθυπουργό, προκειμένου να λειτουργεί απόλυτος συντονισμός και ν’ αποτραπούν κενά που ενδεχομένως «οι προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι» προκαλέσουν. Προτάσεις που ο ειδικός αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ έχει επεξεργαστεί κατά τις επαφές του στη Νέα Υόρκη.