Ενώ το αδιέξοδο στο Κυπριακό θεωρείται πλέον τετελεσμένο, πρώτιστο μέλημα της Ουάσιγκτον (και με τη νέα διοίκηση Ντόναλντ Τραμπ) είναι η αποτροπή ελληνοτουρκικών επιπλοκών και αδόκητων κρίσεων από τριβές που προεικάζονται στο Αιγαίο.

Αυτό διαμηνύουν διπλωματικοί παράγοντες προς τις ενδιαφερόμενες πλευρές, υπό τη σκιά επικινδύνων κλιμακώσεων που μπορεί να προκύψουν ως συνέπεια των αρνητικών εξελίξεων που ανέκυψαν στο Κυπριακό. Κι αυτό, καθώς η Αγκυρα επιχειρεί να εκτρέψει την προσοχή της δικής της κοινής γνώμης από τριβές που την ταλανίζουν εξάγοντας (ως συνήθως) τα προβλήματα που δημιουργούνται. Για ν’ αποφύγει εσωτερικές εκρήξεις και ανατροπές.

Εκτιμάται συναφώς ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα κλιμακωθούν εντάσεις σε συγκεκριμένες αιγαιωτικές περιοχές, που μπορεί να εξελιχθούν σε μείζονες αντιπαραθέσεις. Προκειμένου να υπηρετηθούν εθνικιστικές πολιτικές που υποβοηθούν τις εσωτερικές μεθοδεύσεις και στόχους του Ερντογάν. Ενώ στο Κυπριακό γίνονται ήδη αισθητές αναβαθμίσεις των τουρκικών απαιτήσεων. Τόσο σε ό,τι αφορά το Εδαφικό όσο και τη νομή των εξουσιών. Με αμετακίνητη διεκδίκηση της εκ περιτροπής προεδρίας και την απαίτηση οποιεσδήποτε συμφωνίες προκύψουν ν’ αποτελέσουν «πρωτογενές δίκαιο» για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Με την Αγκυρα να επιδιώκει διεμβολισμό των ευρωπαϊκών πυλώνων μέσω Κύπρου. Διεκδικώντας εφαρμογή των τεσσάρων βασικών ελευθεριών για τους τούρκους υπηκόους σε σχέση με την Κύπρο. Εισόδου, διακινήσεως, εγκαταστάσεως και περιουσίας. Οπως δηλαδή θα ισχύσει για κάθε πολίτη της ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες είναι αμετακίνητες μπροστά σε τέτοιο ενδεχόμενο, προκειμένου να προλάβουν την υπονόμευση των θεσμών της. Κι αυτό απολήγει σε κρίσιμη εμπλοκή. Με την Αγκυρα ν’ αντιδρά, έχοντας και τη στήριξη του βρετανικού παράγοντα. Ενώ η κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί δημιουργεί ευρύτερα περιφερειακά ζητήματα, δεδομένων και των συγκρουόμενων συμφερόντων σε σχέση με τα ενεργειακά κοιτάσματα.

Κάτι που οδηγεί με βεβαιότητα σε άδηλες μετεξελίξεις. Τις οποίες ακριβώς προσπαθούν να προλάβουν τα Ηνωμένα Εθνη. Μεθοδεύοντας νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό, που να υπερβαίνει τις αρνητικές απολήξεις των τελευταίων διαδικασιών στην Ελβετία.

Αποφασιστικό ρόλο θα διαδραματίσει και η τοποθέτηση και τυχόν διαφοροποίηση της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή, πράγμα που θεωρείται απίθανο από τους εμπλεκομένους. Καθώς τα μηνύματα που διαβιβάζονται από την Ουάσιγκτον είναι σαφή: Λύση με βάση τις προδιαγραφές που έχουν ήδη συνομολογηθεί μεταξύ των μερών κι έχουν στηριχθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Για Διζωνική Ομοσπονδία, με πλήρη πολιτική ισότητα των δύο μερών. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και κατά την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το Συμβούλιο Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού την περασμένη εβδομάδα.

Κι ενώ συμβαίνουν αυτά, η Αγκυρα και το ψευδοκράτος προάγουν άρον άρον «θεσμικές αποφάσεις» ενοποίησεώς τους με συμφωνίες: α) Για πλήρη ενεργειακή ζεύξη των Κατεχομένων με την Τουρκία διά της ποντίσεως υποθαλάσσιων καλωδίων υψηλής τάσεως για μεταφορά ηλεκτρικών φορτίων. β) Για την από κοινού προαγωγή θαλάσσιων και χερσαίων ερευνών προς επισήμανση υδρογονανθρακονούχων κοιτασμάτων.

Στις επόμενες μέρες θεωρείται βέβαιο πως η Αγκυρα θα δεσμεύσει περιοχές αεροναυτικών ασκήσεων σε ζωτικές περιοχές του Αιγαίου κι εκτός αυτού (Καστελλόριζο), ενώ σχεδιάζει παράλληλες ασκήσεις «έρευνας και διάσωσης» στην περιοχή της Κύπρου. Δίδοντας ανάλογα μηνύματα ως προς τις προθέσεις στρατηγικού ελέγχου αυτών των περιοχών. Κάτι που δεν είναι άσχετο και με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, λόγω Συριακού κυρίως, όπου εμπλέκεται άμεσα και όπου με τη Ρωσία και το Ιράν θέλουν να δώσουν το στίγμα ελέγχου των μεταπολεμικών καταστάσεων που θα διαμορφωθούν.

Η Αθήνα –σε συνεννόηση πάντα με τη Λευκωσία –παρακολουθεί τα τεκταινόμενα και σ’ επαφή με τους εταίρους της στην ΕΕ προάγει πρωτοβουλίες απεμπλοκών. Με κύριο στόχο την ανάπτυξη διαδικασιών διαλόγου και συνεννοήσεως σε ό,τι αφορά τις κρισιμότερες παραμέτρους των διαφορών που οι τουρκικές ενέργειες θέλουν να προβάλουν ως σημεία ελληνοτουρκικής τριβής. Κατ’ ακρίβειαν η Αθήνα προσπαθεί ν’ αποπυροδοτήσει εκβιαστικές μεθοδεύσεις που το επόμενο διάστημα φαίνεται ότι θα κλιμακωθούν επικίνδυνα.