Ηταν μάλλον απλό και πολιτικά επιβεβλημένο: Η συμμαχία με τη φιλελεύθερη Δράση δεν μπορούσε να συνάδει ούτε να επικαλύπτεται επικοινωνιακά από τους κοινωνικούς διαχωρισμούς που αναδεικνύουν τα ομοβοβικά σχόλια του Γεράσιμου Γιακουμάτου. Η άμεση αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη περίπου έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, ενώ η δημόσια συγγνώμη του βουλευτή απεγκλώβισε την Πειραιώς από ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να λάβει σημαντικές πολιτικές διαστάσεις –και να οδηγήσει ακόμη και σε διαγραφές, όπως άφηναν να εννοηθεί από το γαλάζιο επιτελείο.

Παράλληλα, η αντίδραση του προέδρου της ΝΔ, η οποία δεν άφηνε περιθώρια για παρερμηνείες, ανέδειξε και μια άλλη παράμετρο, καθώς καταγράφηκε εντός κι εκτός ΝΔ ότι η κομματική ηγεσία δεν ευνοεί κοινωνικές διακρίσεις και περιχαρακώσεις, ακόμη κι αν αυτές ικανοποιούν ένα σημαντικό κομμάτι στο συντηρητικό ακροατήριο. Εν πολλοίς, όπως σχολίαζαν οι ίδιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρενέβη όχι μόνο για να νουθετήσει τον βουλευτή της Β’ Αθήνας, ο οποίος αλιεύει διαχρονικά στις δεξαμενές της λεγόμενης λαϊκής Δεξιάς, αλλά και για να καταστήσει σαφές με ποιους δεν είναι.

Για τον Γεράσιμο Γιακουμάτο, εξάλλου, ο οποίος δεν είχε ρόλο στο νέο κομματικό οργανόγραμμα, η χθεσινή εξέλιξη μάλλον τον εντάσσει οριστικά στην ομάδα των στελέχων που θα παρασύρει ο σχεδιασμός της Πειραιώς για τη γαλάζια ανανέωση –και αυτό το σήμα εξέπεμπαν και κομματικοί επτελάρχες.

«ΚΟΛΛΗΤΙΚΗ ΑΡΡΩΣΤΙΑ». Το ζήτημα που ανέκυψε δεν ήταν χθεσινό –προέκυψε από συνέντευξη του βουλευτή («Παραπολιτικά») της προηγούμενης εβδομάδας. Οι αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ, Το Ποτάμι, αλλά και στελέχη που συνδέονται με τον γαλάζιο μηχανισμό και φούντωσαν χθες άναψαν φωτιά στην Πειραιώς, την ώρα που ο πρόεδρος της ΝΔ υποδεχόταν τον Θόδωρο Σκυλακάκη και τον κεντρικό πυρήνα της Δράσης. Ο γιατρός Γεράσιμος Γιακουμάτος, σε μια πρωτότυπη επιστημονική προσέγγιση, αποφάνθηκε ότι «η ομοφυλοφυλία είναι κολλητική αρρώστια» –και το σχετικό βίντεο που έκανε θραύση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορούσε να αγνοηθεί.

«Η ΝΔ σέβεται τον σεξουαλικό προσανατολισμό κάθε ανθρώπου» ήταν το πρώτο «άδειασμα» από την πλευρά του εκπροσώπου του κόμματος Βασίλη Κικίλια, ενώ ακολούθησε το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο αποκάλυπτε ότι είχε προηγηθεί συνομιλία σε αυστηρό ύφος και με τον βουλευτή: «Η δήλωση του κ. Γιακουμάτου ήταν ατυχής. Του ζήτησα να ανακαλέσει και να ζητήσει συγγνώμη απ’ όσους έθιξε. Η ΝΔ δεν ανέχεται καμία διάκριση» έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η άμεση μεταμέλεια Γιακουμάτου φανερώνει ότι κατά τη συζήτηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έγινε απόλυτα κατανοητό ότι δεν υπήρχε περιθώριο για πολιτικούς ελιγμούς: «Δεν υπήρξα και δεν είμαι ομοφοβικός, το οποίο δηλώνω ξεκάθαρα. Οπως δηλώνω ρητά ότι σέβομαι απόλυτα τον σεξουαλικό προσανατολισμό κάθε ανθρώπου» δήλωσε ο βουλευτής της Β’ Αθήνας και πρόσθεσε: «Είμαι 40 χρόνια ειδικός παθολόγος και δεν θα μπορούσα να πω ποτέ ότι η ομοφυλοφιλία είναι ασθένεια. Εχω ψηφίσει και το σύμφωνο συμβίωσης και το νομοσχέδιο για την άρση οποιασδήποτε διάκρισης. Για όλους όσοι εξαιτίας της παραπληροφόρησης όχι αθώων δημοσιογραφικών οργάνων εθίγησαν, ζητώ συγγνώμη».

ΓΑΛΑΖΙΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ. Κατά πληροφορίες, το ζήτημα που προέκυπτε από την επίμαχη γνωμάτευση Γιακουμάτου είχε σχολιαστεί και από την ηγετική ομάδα της φιλελεύθερης Δράσης, υπό τον Θόδωρο Σκυλακάκη, η οποία μετέβη χθες στην Πειραιώς και επικύρωσε την προσχώρηση στη ΝΔ –εγκαταλείποντας οριστικά Το Ποτάμι, με το οποίο είχε συμμετάσχει στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλωσόρισε τη Δράση στους κόλπους της ΝΔ, υποσχόμενος αξιοποίηση βασικών στελεχών της (όπως των αντιπροέδρων Τάσου Αβραντίνη, Τέλη Αϊβαλιώτη, Μελίνας Δασκαλάκη και του γενικού γραμματέα Γιάννη Ανδρουλάκη), ενώ έγινε σαφές ότι η χθεσινή κίνηση υπηρετεί τον γενικότερο σχεδιασμό για τη γαλάζια διεύρυνση. «Η ΝΔ μεγαλώνει» ήταν άλλωστε και το σήμα Μητσοτάκη, ο οποίος ανακοίνωσε τη δημουργία μιας ειδικής ομάδας στο κόμμα για την άρση εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση της εξωστρέφειας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την οποία θα συντονίζει ο Θοδώρος Σκυλακάκης.

«Μόνο μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ρεαλιστικό να υλοποιήσει σήμερα μια σοβαρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια, στην οποία ελπίζουμε να συμμετάσχουν και άλλες δυνάμεις που βρίσκονται στον χώρο του μεταρρυθμιστικού Κέντρου» δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Δράσης, απευθυνόμενος ουσιαστικά και σε στελέχη που δεν φαίνονται πρόθυμα να εγκαταλείψουν Το Ποτάμι ή φλερτάρουν με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Η ανακοίνωση της συμμαχίας με τη Δράση είναι προφανές ότι αποτελεί και απάντηση της ΝΔ στο σχέδιο διεύρυνσης που έβαλε σε εφαρμογή η Φώφη Γεννηματά και της επιστροφής στελεχών στη Χαριλάου Τρικούπη. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και ο ρόλος στο γαλάζιο οργανόγραμμα που βρέθηκε για τον προερχόμενο από την Ενωση Κεντρώων Γιάννη Καλλιάνο (αναπληρωτής γραμματέας Επιστημονικών Φορέων της ΝΔ) και η επίσπευση των διαδικασιών προσχώρησης στη γαλάζια κοινοβουλευτική του προερχόμενου από Το Ποτάμι βουλευτή Αχαϊας Ιάσονα Φωτήλα.