Επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Προσπαθείτε να πείσετε τον κόσμο, ότι αν δεν σας είχε ρίξει το 2015, γιατί η οργή του λαού σας έριξε, τώρα η χώρα θα κάλπαζε στην ανάπτυξη, είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: Μην υποτιμάτε την νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Το ότι σας στηρίζουν απροκάλυπτα σήμερα τα ίδια συμφέροντα, που σας στήριζαν όταν ήσασταν στην κυβέρνηση για να τους στηρίζετε και εσείς, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να ελέγξετε και την νοημοσύνη των πολιτών.

Ο κ. Τσίπρας, αναφέρθηκε σε δήλωση του αρχηγού της ΝΔ προ ολίγων ημερών ότι θα προχωρήσει σε μονομερείς αποφάσεις ως κυβέρνηση. «Κύριε Μητσοτάκη, σιγά τα αίματα! Μην είστε τόσο σκληρός απέναντι στους θεσμούς, σιγά τις μονομερείς αποφάσεις!» είπε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για τη στάση που τήρηση στην εφάπαξ ενίσχυση των συνταξιούχων, τα Χριστούγεννα του 2016.

Παράλληλα τον κάλεσε να αποκαλύψει από ποιες δαπάνες θα κάνει περικοπή και από ποια κονδύλια θα καλύψει τη μείωση της φορολογίας που εξαγγέλλει.

«Στήνετε το πολιτικό σας αφήγημα για να προχωρήσετε σε απολύσεις και σε πρωτοφανή επίθεση στους εργαζόμενους» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ.

Τέλος, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει στο αν «θα είναι και για δεύτερη φορά αντίθετος στο να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να προχωρήσει η αδειοδότηση», σημειώνοντας ότι η απόφαση του ΣτΕ, λέει ότι ο νόμος ισχύει.

Είμαστε εντός προγράμματος με συνείδηση των δυσκολιών και πετυχαίνουμε τους στόχους γιατί βάλαμε το κράτος να δουλέψει και όχι να εξυπηρετεί τους φίλους μας. Καταφέραμε ρεκόρ απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ. Καταπολεμήσαμε τη διαφθορά. Αυτός είναι ο δρόμος για την περαιτέρω φορολογική ελάφρυνση για τις πιο αδύναμες κατηγορίες πολιτών, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, για το αγροτικό. Τόνισε ότι διαμορφώνεται κλίμα ανάκαμψης και η έξοδος από το πρόγραμμα είναι για πρώτη φορά ορατή στην ώρα της, στα μέσα του 2018.

Αν το σχέδιό σας βασίζεται στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης και στην υποκίνηση της λαϊκής δυσαρέσκειας, καλό είναι να το εγκαταλείψετε, είπε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ τον οποίο κάλεσε να απαντήσει:

«Εσείς που μας καλείτε να κλείσουμε άρον-άρον την αξιολόγηση, πείτε μας κ. Μητσοτάκη θέλετε να υπογράψουμε ότι μας δώσουν; Συμφωνείτε με τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ; Θέλετε να εφαρμόσουμε μέτρα 4,5 δισ; Το καθεστώς εξαίρεσης της χώρας από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις να συνεχιστεί; Θέλετε να αποτύχει η χώρα για να το καρπωθείτε πολιτικά και μετά να έλθετε ως «λευκός ιππότης» για να υλοποιήσετε το πιο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας. Το σχέδιό σας είναι να κάνετε την Ελλάδα Ειδική Οικονομική Ζώνη». Επίσης, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι θέλει «να ολοκληρώσει την καταστροφή που άφησαν το 2015 ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος».

«Σας ζητώ να απαντήσετε σήμερα σε συγκεκριμένα ερωτήματα:

Συνεχίζετε να θεωρείτε την πιθανή αποχώρηση ή την αλλαγή ρόλου του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα καταστροφική εξέλιξη;

Πρέπει να συνεχίσουν να επιμένουν σε σκληρά μέτρα;

Συνεχίζετε να στηρίζετε την εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος;

Συνεχίζετε να θεωρείτε την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ιδεοληψία της αριστεράς;

Συνεχίζετε να θεωρείτε την κοινωνική πλειοψηφία αδαή;» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στις εξελίξεις στο Κυπριακό. Για πρώτη φορά, είπε έγινε ανταλλαγή χαρτών, ενώ μπήκαν στο τραπέζι τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

«Συνεχίζουμε με σύνεση, χωρίς να είμαστε υπεραισιόδοξοι» σημείωσε, εκφράζοντας τη συγκρατημένη αισιοδοξία του, αν και -όπως υπογράμμισε- όλα εξαρτώνται και από τη στάση της Τουρκίας, την οποία κάλεσε να προσέλθει στο τραπέζι με εποικοδομητική διάθεση.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι είναι στη διάθεση των κομμάτων για πλήρη, αναλυτική και ειλικρινή ενημέρωση.

Αναφερόμενος στο θέμα της συζήτησης, ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε το ενδιαφέρον ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τον αγροτικό τομέα, παρά το γεγονός ότι οι πολιτικές τους -όπως είπε- υπονόμευσε τον πρωτογενή τομέα.

Το ζήτημα είναι πώς αντιμετωπίζουμε πλέον την κατάσταση, συνέχισε ο πρωθυπουργός κάνοντας αναφορά στο σχέδιο της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων με μεγάλο μέρος των πόρων να κατευθύνεται κατευθείαν στις Περιφέρειες για την αξιοποίησή τους.

Στις επιδιώξεις της κυβέρνησης, τόνισε, είναι η ηλικιακή ανανέωση του κλάδου, αλλά και τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα.

Συμπλήρωσε ακόμα ότι το 2016 πιστώθηκε στους λογαριασμούς των αγροτών το ποσό των 3,7 δισ. ευρώ, ποσό-ρεκόρ από το τότε που υπάρχει η ΚΑΠ, συνέχισε.

Σχετικά με την φορολόγηση, ο κ. Τσίπρας αντέκρουσε το επιχείρημα της Φώφης Γεννηματά περί υπερφορολόγησης, λέγοντας ότι υλοποιήθηκε αφορολόγητο για πρώτη φορά, το οποίο φτάνει υπό προϋποθέσεις και τα 12.000 ευρώ.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι παλαιότερα υπήρχε ενιαίος φορολογικός συντελεστής, πράγμα που ευνοούσε τους έχοντες.

Στο Ασφαλιστικό είπε ότι υπήρχε δέσμευση της κυβέρνησης, αλλά το υπουργείο κατάφερε να πετύχει σταδιακή εφαρμογή των νέων εισφορών.

Μητσοτάκης:«Επικίνδυνη για τη δημοκρατική ομαλότητα η κυβέρνηση»

Με σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα των μέσων μαζικής ενημέρωσης ξεκίνησε την ομιλία του, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το αγροτικό, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η υπόθεση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη έδειξε τη γύμνια και τον κυνισμό της κυβέρνησης, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Μέσα σε δύο χρόνια εξελιχθήκατε στην πιο αδίστακτη, επικίνδυνη κυβέρνηση που έχει γνωρίσει η μεταπολίτευση. Προσπαθείτε να ελέγξετε τα Μέσα Ενημέρωσης εδώ και μήνες».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, σημειώνοντας: «Ο νόμος Παππά έχει κηρυχθεί αντισυνταγματικός από το ΣτΕ. Προσπαθήσατε να ελέγξετε το τοπίο των ΜΜΕ και να ρίξετε μαύρο στα κανάλια και τώρα προσπαθείτε να το κάνετε με τους εκδότες. Πρώτα τους καταγγείλατε για διαπλεκόμενους, άλλους τους συναντούσατε στα κρυφά και άλλους του εκβιάζετε με τις δικαστικές τους εκκρεμότητες. Ο κ . Μουλόπουλος δεν κινήθηκε με δική του πρωτοβουλία, δικός σας βουλευτής ήταν, μέχρι τώρα είναι πρόεδρος της «Αυγής» και προσπαθήσατε να τον κάνετε πρόεδρο του ΕΣΡ. Είσαστε κυβέρνηση επικίνδυνη για τη δημοκρατική ομαλότητα, ένα καθεστώς που αγωνίζεται «με νύχια και με δόντια» για να κρατηθείτε στην εξουσία».