Ασφάλεια και εγγυήσεις στο τραπέζι της Διάσκεψης για το Κυπριακό

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/01/2017 09:50 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12/01/2017 12:24 |
Ασφάλεια και εγγυήσεις στο τραπέζι της Διάσκεψης για το Κυπριακό

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε η πρώτη αποτίμηση των επαφών για το Κυπριακό στη Γενεύη. 

Ο κ. Κοτζιάς είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πορεία των συνομιλιών. Αμέσως μετά ο ελληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. 

Η ελληνική πλευρά έχει επανειλημμένα τονίσει τη σημασία του ενεργού ρόλου της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και εκφράζει την ικανοποίησή της για την παρουσία στη Γενεύη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, γεγονός που δείχνει ότι η ΕΕ εκπροσωπείται στις συνομιλίες στο υψηλότερο επίπεδο.

Αυτή την ώρα ο πρόεδρος  της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συναντάται με τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.


Η  Διάσκεψη αναμένεται ότι θα ξεκινήσει σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 11.15 το πρωί τοπική ώρα Γενεύης και τις εργασίες θα ανοίξει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. 

Ασφάλεια και εγγυήσεις είναι  στο τραπέζι της Διάσκεψης για το Κυπριακό.

Οπως αναφέρεται από τα ΗΕ, η διάσκεψη θα λάβει χώρα σε αίθουσα (Council Chamber) στο Παλάτι των Εθνών «με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκου Αναστασιάδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου». Προστίθεται πως «η ΕΕ θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος».

Η εκπροσώπηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων γίνεται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Το πρώτο μέρος της διάσκεψης θα ολοκληρωθεί στις 13:00 και η διάσκεψη θα επαναρχίσει στις 18:00 τοπική ώρα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο ΓΓ των ΗΕ θα προβεί σε δήλωση προς τα ΜΜΕ στις 14:45 τοπική ώρα, παρουσία των Ν. Αναστασιάδη και Μ.Ακιντζί.


2
ΓΙΑΝΝΗΣ
12/01/2017 20:51
Πράγματι με εκπλήσσει το πως αξιολογούν τις ειδήσεις στα ΝΕΑ. Είναι δυνατόν να είναι ένα εθνικό θέμα όπως το κυπριακό σήμερα μια είδηση με μικρά γράμματα και πρώτο θέμα να είναι οι συντάξεις? Για αυτό το λόγο και μόνο λυπάμαι σαν Έλληνας για την κατάντια μας, σε αντίθεση με την εθνική πολιτική που ακολουθούν σύσσωμοι οι Τούρκοι στα εθνικά τους θέματα.
Jim
12/01/2017 10:34
Το μοιραίο λάθος που κάνουν οι πολιτικοί μας, είναι ότι αποδέχονται τον εποικισμο και την αρπαγή των περιουσιών απο τους τουρκους και de facto αποδέχονται την διχοτομηση. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο πραγματικός στόχος της «λύσης» για την Τουρκία είναι το φυσικό αέριο της Κύπρου! Θα παραδώσουν οι πολιτικοί μας την Κύπρο στον νεοθωμανισμό, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα την οριστική προτεκτοροποίηση, άμεσα, και την αποσύνθεση, μεσοπρόθεσμα, του ίδιου του ελληνικού κράτους ...