«Η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει στο μεταβατικό στάδιο» τονίζει για το Κυπριακό ο Μάνφρεντ Βέμπερ και υπογραμμίζει την αμέριστη στήριξή του στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την επίτευξη συμφωνίας:

«Σε ζητήματα διατύπωσης της συμφωνίας και υλοποίησής της η ΕΕ πρέπει να καταστήσει σαφές ότι στηρίζουμε το κράτος-μέλος μας και τους τουρκοκύπριους εταίρους μας στη Βόρεια Κύπρο. Στη χρηματοδότηση, σε νομικά ζητήματα. Σέβομαι ιδιαίτερα όσα ο πρόεδρος Αναστασιάδης δρομολόγησε τις τελευταίες εβδομάδες. Οι πολίτες της Κύπρου ας γνωρίζουν ότι το βασικό ζητούμενο, που είναι να κλείσει αυτή η ανοιχτή πληγή και να λυθεί το Κυπριακό, είναι ζήτημα ολόκληρης της Ευρώπης».

Το δώρο έκανε κακό στο κούρεμα

Αν βασική επιδίωξη ήταν το κούρεμα του χρέους, τότε η κυβέρνηση Τσίπρα έκοψε το κλαδί στο οποίο κάθεται. Με το «χριστουγεννιάτικο δώρο» στους συνταξιούχους μπορεί να κέρδισε πόντους στο εσωτερικό, έχασε όμως ερείσματα στο ευρωπαϊκό μέτωπο. Ο Χριστιανοκοινωνιστής Βέμπερ είχε συγκρουστεί μετωπικά μαζί του στην πρώτη εμφάνιση του έλληνα Πρωθυπουργού στην Ευρωβουλή. Ηταν θιασώτης του ΔΝΤ, τώρα μιλάει στα «ΝΕΑ» για απογαλακτισμό της ΕΕ από το Ταμείο, έτοιμος να σπάσει και το ταμπού για κούρεμα χρέους. Υπό έναν όρο: την εμπιστοσύνη, που έχασε ο Τσίπρας.

Πρόεδρος με 98%!

Το ΕΛΚ προτείνει τον Αντόνιο Ταλιάνι για διάδοχο του Σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς ως προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. Ο Ιταλός Ταλιάνι θα συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση προβλημάτων του ευρωπαϊκού Νότου, λέει ο Βέμπερ στα «ΝΕΑ». Ο ίδιος δεν διεκδίκησε τη θέση αυτή. Προτιμά μάχιμο πόστο στην Ευρωβουλή. Είναι αισιόδοξος ότι η ΕΕ θα «ενηλικιωθεί» έχοντας να αντιμετωπίσει Τραμπ, Πούτιν, Ερντογάν και Brexit. Ο 45χρονος βαυαρός πολιτικός της CSU επανεξελέγη πρόσφατα πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ με 98%, ποσοστό άκρως «ύποπτο», αν δεν επρόκειτο για ευρωβουλευτές από τις 27 χώρες της ΕΕ.