Άδικες, αβάσιμες, ανόητες και στο πλαίσιο πολιτικού σχεδίου, που θέλει να μετατρέψει τα Βαλκάνια σε μια ζώνη χωρίς καμία κοινωνική προστασία και μισθούς 300 ευρώ, με χαμηλές υπηρεσίες και χωρίς προοπτική στον πρωτογενή τομέα, χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, φωνές που ισχυρίζονται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη περιθώρια για νέες περικοπές στο ασφαλιστικό σύστημα.

Ταυτοχρόνως, ο πρόεδρος της Βουλής δεν διστάζει να χαρακτηρίσει «προσχηματικές» τις αιτιάσεις κατά των πρόσφατων κοινωνικών παρεμβάσεων για την στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων.

Ο κ. Βούτσης, που εκφράζει την πεποίθηση ότι «μέσα στον Ιανουάριο θα κλείσουν όλα», υπογραμμίζει ότι οι φωνές σε βάρος της Ελλάδας «είναι μεν δυνατές, αλλά δεν έχουν τους πολιτικούς συσχετισμούς» που είχαν το 2015.

Κι αυτό, διότι η χώρα έχει αξιοπιστία, εφόσον έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά και η Ευρώπη δεν έχει κανένα λόγο να ανοίξει νέο ζήτημα, διακινδυνεύοντας την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στη δίνη της ύφεσης και της αστάθειας, δεδομένου μάλιστα ότι έχει να διαχειριστεί έναν κρίσιμο κύκλο εκλογών σε σειρά χωρών της ΕΕ.

Ταυτοχρόνως, ο πρόεδρος της Βουλής υπενθυμίζει στους θιασώτες νέων περικοπών στις συντάξεις, ότι στην Ελλάδα οι συνταξιούχοι είναι εκείνοι που στηρίζουν τους άνεργους και τις οικογένειες που επλήγησαν από την κρίση.

«Η οικογενειακή οικονομία δεν είναι ασφαλώς η αντίληψή μας, αλλά στην Ελλάδα αν δεν υπήρχε τότε οι άνθρωποι θα πέθαιναν στα κάρα. Πώς πιστεύουν όλοι αυτοί που λένε αυτές τις βλακείες ότι έχουν επιβιώσει τόσο καιρό οι άνεργοι, όσοι προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με την ημιαπασχόληση, τους χαμηλούς μισθούς. Στην Ελλάδα οι συνταξιούχοι συντηρούν τα εγγόνια τους, τα παιδιά τους, τους άνεργους. Έλεος πια με αυτές τις ανοησίες» είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Αυτοί οι έξυπνοι τεχνοκράτες, που εγείρουν ζήτημα Ασφαλιστικού, δεν σταθμίζουν την συμμετοχή των συνταξιούχων στην συνοχή της κοινωνίας, που μετρά 1.250.000 άνεργους» είπε.

Μάλιστα, ο κ. Βούτσης, στο ερώτημα δημοσιογράφων αν τελικώς υπάρχει πολιτικό σχέδιο πίσω από αυτούς που επιχείρησαν να μην προχωρήσει η συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους, λόγω των κοινωνικών παρεμβάσεων (σ.σ. εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους και αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά) υπογραμμίζει υπάρχει ένα τέτοιο σχέδιο, το οποίο όμως, παραβιάζει τα όρια της λογικής.

Όπως εξηγεί, η Ελλάδα πήρε εμπροσθοβαρή μέτρα στο πλαίσιο της συμφωνίας του καλοκαιριού του 2015, τήρησε τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της και η κυβέρνηση αποφάσισε από την υπεραπόδοση των εσόδων, να στηρίξει τους πιο αδύναμους.

Η διάθεση της υπεραπόδοσης αυτής δεν θέτει σε κανένα κίνδυνο τα στοιχεία της πορείας της ελληνικής οικονομίας, που, όπως σημειώνει ο Νίκος Βούτσης, δεν αμφισβητούνται και δεν επηρεάζει ούτε τα οικονομικά στοιχεία για το 2017.

Αφορμή για τις αναφορές και τα μηνύματα που εξέπεμψε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής στάθηκαν όσα είπε ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, σύμφωνα με τα οποία:

  • Διατέθηκαν τα 630 εκατ. ευρώ ως επίδομα στους συνταξιούχους
  • Ξεκινά στον καθορισμένο χρόνο, τον Ιανουάριο, η λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, που συνιστά μείζονα μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού
  • Εντός του 2017 θα ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα για νέες συντάξεις