Κάποιοι «θέλουν να συντριβεί η Ελλάδα ανάμεσα στους ελέφαντες» τονίζει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αναφερόμενος στη διαμάχη ΕΕ-ΔΝΤ. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι «πλέον όλοι εκτιμούν πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο» και ότι «όλοι καταλαβαίνουν πως είναι ρεαλιστική η πρόταση Τσακαλώτου, δηλαδή της ελληνικής κυβέρνησης, ένα μέρος του πλεονάσματος να πηγαίνει για την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και για ανακούφιση κοινωνικών κατηγοριών».

«Το ότι δεν τα βρίσκουν το ΔΝΤ με την ΕΕ φαίνεται να αποτελεί μια προσπάθεια από πλευράς του άξονα Σόιμπλε – Τόμσεν να αποβεί σε βάρος μας. Αντί δηλαδή να κερδίσει ένας από τους δύο ή να κάνουν μια υποχώρηση, θα τα βρουν μεταξύ τους με στόχο να συντριβεί η Ελλάδα ανάμεσα στους ελέφαντες, όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αυτό προσπαθεί να αποτρέψει ο Αλέξης Τσίπρας» δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Βούτσης σημειώνει πως «όλοι αντιλαμβάνονται ότι αν δε μπει η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση δεν θα είναι δυνατόν να βγούμε στις αγορές από τα μέσα του 2017 και ύστερα, που είναι και το μείζον ζήτημα».

«Στόχος δεν είναι να βγούμε μόνο για μια φορά, αλλά να είναι βιώσιμη αυτή η έξοδος στο διηνεκές. Το θέμα δηλαδή δεν είναι να βγει η χώρα στις αγορές, όπως είχε κάνει ο Σαμαράς και ύστερα δεν μπόρεσε να συνεχίσει και τραβήχτηκε πίσω» προσθέτει.

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θέλει να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση όσο γίνεται πιο γρήγορα γιατί το 2017 αρχίζει ένας εκλογικός κύκλος της Ευρώπης -πιθανά στην Ιταλία – και προγραμματισμένα στην Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία και θα υπάρχει μια εσωστρέφεια με αποτέλεσμα το ελληνικό θέμα να μην είναι ψηλά στην ατζέντα» συνεχίζει.

Αναφορικά με τη χορήγηση του έκτακτου επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους ο κ. Βούτσης σημειώνει ότι η κυβέρνηση είχε το πλεονέκτημα της υπεραπόδοσης των εισπράξεων. «Έχουμε αύξηση των εσόδων γιατί λειτουργεί καλύτερα ο εισπρακτικός μηχανισμός, το πλαστικό χρήμα κυκλοφορεί πλέον σε ποσοστό 30%, η είσπραξη ΦΠΑ ανέβηκε ακόμα περισσότερο κλπ. Με αυτήν την έννοια δόθηκαν τώρα τα 617 εκατομμύρια στους χαμηλοσυνταξιούχους. Γιατί αν δεν δινόντουσαν μέχρι τέλος του έτους θα έπρεπε τα μισά να πάνε στο χρέος» αναφέρει.

Σύμφωνα με τον κ. Βούτση, το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα και τα αδήλωτα εισοδήματα που μπαίνει για συζήτηση στη Βουλή και θα ψηφιστεί τον Ιανουάριο είναι έτοιμο εδώ και ένα χρόνο. Ο πρόεδρος της Βουλής υποστηρίζει πως το νομοσχέδιο πιθανότατα θα το ψηφίσει και η Νέα Δημοκρατία.

Για το Κυπριακό ο κ. Βούτσης σημειώνει ότι «αυτό που παραμένει ως σοβαρό ζήτημα, είναι η διεθνής πτυχή του προβλήματος, στο οποίο έχει λόγο και η Ελλάδα».

«Η ελληνική πλευρά» συνεχίζει «έχει σταθερή θέση πώς δεν υπάρχει λύση με στρατεύματα κατοχής και με εγγυήτριες δυνάμεις. Είναι σαφές πως όταν γίνει μια συζήτηση μπορεί να βρεθεί ένα πλαίσιο το οποίο να διασφαλίζει την ενότητα στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής Ομοσπονδίας την ενότητα, την οντότητα, την αυτονομία και την ισοτιμία του νέου κυπριακού κράτους στο πλαίσιο της ΕΕ και την ασφάλεια των κατοίκων του νησιού. Εν πάση περιπτώσει, είναι καλύτερο αν μπορέσει να υπάρξει μια λύση από τα να μην υπάρξει λύση».

«Το να μην υπάρχει λύση δεν έδωσε τίποτα τόσα χρόνια, 40 χρόνια μονιμοποιεί καταστάσεις, δεν τις γεφυρώνει, αυξάνει τα προβλήματα και από την άλλη, δημιουργεί συνθήκες μέσα σε μια Τουρκία που ψάχνεται κυριολεκτικά να προχωρήσει ακόμα και σε προσαρτήσεις, σε διχοτομήσεις, πράγμα για μας απευκταίο. Θέλουμε να εργαστούμε για να βρεθεί λύση. Αυτή είναι η κεντρική γραμμή, για την οποία το τελευταίο διάστημα δουλεύει συνεχώς ο πρωθυπουργός, σε αυτή κινείται και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών» προσθέτει.