Δείπνο για τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί παραθετει απόψε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Εν τω μεταξύ, ανακοίνωση για το μέλλον της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού ενδέχεται να υπάρξει εντός της ημέρας, σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο του ΡΙΚ που επικαλείται πηγές των Ηνωμένων Εθνών. Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο οποίος συναντήθηκε το πρωί στα κατεχόμενα με τον Μουσταφά Ακιντζί, μετέβη στη συνέχεια στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Το ΡΙΚ μετέδωσε ότι πηγές των Ηνωμένων Εθνών ανέφεραν πως μετά τη συνάντηση με τον κύπριο πρόεδρο ο κ. Άιντε αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μουσταφά Ακιντζί, «και ίσως μέχρι το απόγευμα να υπάρξει κάτι προς ανακοίνωση».

Αύριο, Παρασκευή, ο κ. Άιντε θα μεταβεί στην Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά.

Τη Δευτέρα, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών θα μεταβεί στην Αγκυρα, όπου θα έχει διαβουλεύσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επανέναρξη των συνομιλιών παρεμβαίνουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με επίσκεψη του αμερικανού βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών, Τζόναθαν Κόεν, που αναμένεται στην Κύπρο αργότερα σήμερα.

Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκτιμούν ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο μπορεί να φθάσουν σε συνολική διευθέτηση και να επανενώσουν την Κύπρο σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Το Στέητ Ντηπάρτμεντ διαβεβαίωσε ότι η προσοχή των Ηνωμένων Πολιτειών εστιάζεται στην υποστήριξη των προσπαθειών των δύο πλευρών να φθάσουν σε λύση, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών.