Ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών, χωρίς να ορισθεί ημερομηνία πενταμερούς διάσκεψης, δεν θα οδηγήσει πουθενά, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ύστερα από συνάντηση το απόγευμα με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Υποστήριξε επίσης ότι, «οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων πήγαν στο Μον Πελεράν, γνωρίζοντας ότι δεν θα έβγαινε εκεί ο τελικός χάρτης».

Ισχυρίστηκε επίσης ότι, «οι δύο πλευρές μετέβησαν στην Ελβετία με στόχο να καθοριστούν τα κριτήρια, ώστε να ετοιμάσουν τους χάρτες ανάλογα με τη δική τους άποψη και στο τέλος της ημέρας να καθοριστεί σε πενταμερή διάσκεψη ο τελικός χάρτης από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων».

Σύμφωνα με το σκεπτικό που ανέπτυξε ο Μουσταφά Ακιντζί, σε ένα παράλληλο τραπέζι θα συζητείται το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων σε συνδυασμό με τα θέματα που έμειναν ανοικτά στα άλλα κεφάλαια.

Εξ άλλου, κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά, ότι ενώ ο ίδιος προέβη σε μια σοβαρή πρωτοβουλία στο ποσοστό εδάφους, δεν έγινε κάτι ανάλογο από την άλλη πλευρά και γι’ αυτό τον λόγο υπήρξε το αδιέξοδο.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης έκανε λόγο επίσης, για μαξιμαλιστική αντίληψη της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία επιχειρεί, όπως είπε, να εξασφαλίσει τα μέγιστα από την αρχή και να αφήσει τα θέματα πολιτικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων για μετά.