Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ακόμα και αύριο αν είναι δυνατό, συνεχίζοντας από το σημείο που έμειναν στο Μον Πελεράν, για να συζητηθούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν, περιλαμβανομένου και του εδαφικού.

«Εάν και εφόσον καταλήξουμε στα κριτήρια του εδαφικού, όπως ήταν η συμφωνία προ του Μον Πελεράν, είμαστε έτοιμοι και για πολυμερή διάσκεψη, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις» ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, σε δηλώσεις μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Ερωτηθείς εάν ισχύει η προϋπόθεση για αποτύπωση των κριτηρίων στο χάρτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι αυτή η προϋπόθεση πάντοτε ίσχυε και ισχύει.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας ότι το Λονδίνο δεν θα εγκαταλείψει τις δεσμεύσεις του έναντι της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε, ότι ο Βρετανός αξιωματούχος εννοούσε το ενδιαφέρον που διατηρεί η χώρα του προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση αποδεκτή, μέσα στα πλαίσια των αρχών του διεθνούς δικαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ενημέρωσε τον Βρετανό υπουργό εκτενώς για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς, να επαναρχίσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις.

Στο μεταξύ, έντονη ήταν η αντίδραση της Κύπρου μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η κυβέρνηση, την οποία αποκάλεσε «διοίκηση», δεν μπορεί να εκπροσωπεί την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή να χρησιμοποιεί τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι η Τουρκία δεν αποχωρεί από εδάφη που κατέλαβε με αίμα.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, επεσήμανε ότι οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ήταν απαράδεκτες, τονίζοντας ότι υποσκάπτουν το κλίμα εμπιστοσύνης που θα έπρεπε να καλλιεργείται και να υπάρχει.

Επίσης, σε επίσημη ανακοίνωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι σε μία στιγμή κατά την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια για τη συνέχιση του διαλόγου στο Κυπριακό, οι απαράδεκτες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Στο ίδιο πλαίσιο, ούτε οι απειλές συμβάλλουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ως απάντηση σε τέτοιες δηλώσεις, επαναλαμβάνουμε την αποφασιστικότητά μας για συνέχιση του διαλόγου, με στόχο να επιτύχουμε το συντομότερο δυνατό τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας, όχι με όρους που εξυπηρετούν είτε τη μία πλευρά, είτε μία τρίτη χώρα, αλλά με λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού της Κύπρου», τονίζεται στην ανακοίνωση.