Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε την Τρίτη σε βουλευτές του συντηρητικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματός της ότι αντιτίθεται στην έναρξη νέων ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία προκειμένου να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως έγραψε η γερμανική εφημερίδα Bild.

Αυτό σημαίνει ότι οι συνομιλίες έχουν ουσιαστικά λήξει, αναφέρει η εφημερίδα στο σημερινό φύλλο της, επικαλούμενη πηγές που συμμετείχαν στην κομματική συνάντηση.

Η Μέρκελ πρότεινε στα στελέχη να εξηγήσουν ξεκάθαρα αυτήν την απόφαση σε ψηφοφόρους που ζητούν να μάθουν τη θέση του κόμματος για την Τουρκία, σημειώνει η εφημερίδα.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα του «δεν έχει σφραγίσει το βιβλίο» ακόμα στο θέμα της ένταξής της στην ΕΕ από την περασμένη εβδομάδα που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά πρόσθεσε ότι η Αγκυρα έχει άλλες προοπτικές, με άλλα μέλη.

Οι τελευταίες εξελίξεις

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την περασμένη εβδομάδα – με 479 ψήφους υπέρ και 37 κατά – μη-δεσμευτική πρόταση για την αναστολή των συνομιλιών με την Τουρκία λόγω της σκληρής και ακραίας αντίδρασης της κυβέρνησης στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Οι γερμανοί αξιωματούχοι κατακρίνουν τους διωγμούς του Ερντογάν εναντίον αντικαθεστωτικών και δημοσιογράφων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, παρότι η Μέρκελ – η οποία έχει υπ’ όψιν της τα εκατομμύρια των προσφύγων που διαμένουν ακόμα στην Τουρκία – τόνισε την Παρασκευή την ανάγκη να σεβαστεί και η Τουρκία αλλά και η ΕΕ τις δεσμεύσεις μεταξύ τους.

Ο Ερντογάν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία φιλοξενίας εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών εντός των τουρκικών συνόρων με αντάλλαγμα την υπόσχεση ταχύτερων ενταξιακών συνομιλιών, μετακίνηση τούρκων πολιτών σε χώρες της ΕΕ χωρίς ταξιδιωτική θεώρηση (βίζα) και χρηματοδότηση.

Μετά από το πραξικόπημα, η κυβέρνηση έθεσε υπό κράτηση ή απέλυσε πάνω από 125.000 άτομα – ανάμεσά τους στρατιωτικοί, εκπαιδευτικοί, δικαστές, δημοσιογράφοι και κούρδοι ηγέτες – ισχυριζόμενη ότι υποστήριξαν το πραξικόπημα, ενώ οι αντίπαλοί της, όπως οργανώσεις δικαιωμάτων και μερικοί δυτικοί σύμμαχοι, την κατηγορούν για προσπάθεια εξάλειψης κάθε διαφωνίας προς το καθεστώς.