Αφήνοντας σαφώς να νοηθεί ότι επίκεινται σοβαρές εξελίξεις (έως και ανατροπές) στην περιοχή –για τις οποίες η Ουάσιγκτον ανησυχεί -, ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν διεβίβασε προς κυβερνητικούς αρμοδίους στη Λευκωσία και την Αθήνα (επομένως και στην Αγκυρα) συστάσεις:

1. Για την ανάγκη «άμεσης απεμπλοκής και προσπέλασης του αδιεξόδου στο Κυπριακό» και οπωσδήποτε αποφυγή ρήξεων που θα προκαλούσαν ενδοσυμμαχικά προβλήματα.

2. Για επανενεργοποίηση κι επιτάχυνση των διαδικασιών επιλύσεως του προβλήματος, «πριν από ανεπιθύμητες επιπλοκές» και πριν όλα όσα έχουν επιτευχθεί αναιρεθούν.

Οπως συνάγεται από ενημερωμένες πηγές, υπήρξαν ιδιαίτερες συστάσεις προς την Τουρκία, ν’ αποφύγει μονομερείς ενέργειες, τις οποίες κύκλοι της υπονοούν το τελευταίο διάστημα. Κι αυτό προκειμένου ν’ αποσοβηθούν έως και ανεξέλεγκτες κρίσεις.

Αυτές οι αμερικανικές παρεμβάσεις αυτονοήτως σχετίζονται με τις νέες δραματικές τροπές στο συριακό μέτωπο και γενικότερα στη μεσογειακή αρένα. Οπου για πρώτη φορά μετά την αναζωπύρωση του ψυχρού πολέμου εμφανίζεται ρωσική αρμάδα με δραστική μάλιστα υπεροπλία και κυρίως με ήδη ενεργοποιημένες δυνάμεις παρεμβάσεως στα συριακά μέτωπα. Και όπου η Ουάσιγκτον (με τους στενότερούς της συμμάχους) ενεργοποιεί «στρατηγικές αποτροπής κι εξισορροπήσεως». Με βασικούς πυλώνες τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο και τις δικές της στην Κρήτη.

Ο ρόλος του

Μάθιου Μπράιζα

Σ’ αυτές τις στρατηγικές, «πρώτο κλειδί» θεωρούνται η Τουρκία και το Ισραήλ (που ήδη τα ξαναβρίσκουν) και «αντικλείδι» περίπου η Κύπρος, όπως ανέφερε προσφυώς προς συνομιλητές του προ ημερών ο τέως υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα. Ο οποίος παρεμπιπτόντως έχει αναλάβει εν προκειμένω ειδικό ρόλο στην περιοχή, με κύριο στόχο:

α) Τη στρατηγική επανάζευξη Τουρκίας – Ισραήλ, πέραν της εξομαλύνσεως διπλωματικών σχέσεων που ήδη επετεύχθη. β) Επίτευξη συμφωνίας για την «τουρκική διαδρομή» του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Και ειδικότερα τα αποθέματα του ισραηλινού κοιτάσματος «Λεβιάθαν», ανοικτά της Κύπρου. Επομένως και αυτά των κυπριακών κοιτασμάτων.

Να σημειωθεί ότι: ο Μάθιου Μπράιζα –που κινείται αθόρυβα και απολύτως διακριτικά –είναι βασικός σύμβουλος της τουρκικής εταιρείας Turcas Petroleum. Ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιείται στο Αζερμπαϊτζάν.

Ισραηλινοί αγωγοί

στα κατεχόμενα

Η Λευκωσία γίνεται τις τελευταίες μέρες κοινωνός σοβαρών πληροφοριών κι ενδείξεων ότι: βρίσκονται όντως σε προχωρημένο στάδιο τουρκοϊσραηλινές συνεννοήσεις για ενδεχόμενο αγωγών από το Ισραήλ προς το Τζεϊχάν στη Νότια Τουρκία. Που σε περίπτωση λύσεως του Κυπριακού θα διέρχονται από τις νυν κατεχόμενες περιοχές. Τουρκοκύπριοι μάλιστα «κρατικοί» παράγοντες ανέφεραν προ ημερών ότι: και αν ακόμη το Κυπριακό δεν επιλυθεί, τα κατεχόμενα εδάφη θα χρησιμοποιηθούν γι’ αυτούς τους αγωγούς! Πρέπει να σημειωθεί εν προκειμένω ότι: αυτή τη στιγμή λειτουργούν τεράστιοι ποντισμένοι αγωγοί μεταφοράς νερού, από τα τουρκικά παράλια στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, με κόστος μόλις 400 εκατομμυρίων ευρώ. Κάτι που η Αγκυρα προβάλλει ως δέλεαρ για «ενδιαφερομένους» στην περιοχή.

Υπό το φως αυτών των δεδομένων (και των συναρτώμενων πληροφοριών) είναι σαφές ότι: θα ενταθούν στο έπακρο οι πιεστικές παραινέσεις για επίλυση του Κυπριακού, ενώ παράλληλα οι εξελίξεις θα επιδράσουν ευρύτερα στα ελληνοτουρκικά. Για τα οποία το Κυπριακό θ’ αποτελέσει τελικά «πρόκριμα». Κάτι που τις επόμενες λίγες μέρες θα γίνει αρκούντως αισθητό λόγω εντάσεως των μεσολαβητικών πρωτοβουλιών.