Σύγχυση φαίνεται να προκαλεί το ΔΝΤ στην κυβέρνηση αφού κορυφαίοι υπουργοί της εκφράζουν διαφορετική, και μάλιστα αντίθετη, άποψη για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. «Η συζήτηση μπορεί να συνεχιστεί χωρίς το ΔΝΤ» έλεγε ο Πάνος Σκουρλέτης, όταν νωρίτερα ο κ. Παπαδημητρίου ξεκαθάριζε πως «εμείς το θέλουμε εντός».

Η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα «φαίνεται πως προϋποθέτει την υιοθέτηση τέτοιων θέσεων που θα είναι σε βάρος των συμφερόντων της χώρας, και ιδιαίτερα του κόσμου της εργασίας» δήλωνε την Κυριακή ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, προσθέτοντας: «Νομίζω, λοιπόν, ότι η συζήτηση μπορεί να συνεχιστεί με τους ευρωπαίους εταίρους μας και χωρίς το ΔΝΤ».

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου τόνιζε στο πρακτορείο Bloomberg ότι ήρθε η ώρα το ΔΝΤ να αποφασίσει για την Ελλάδα.

«Το ΔΝΤ έχει αλλάξει πολλές φορές την άποψή του. Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε αν πράγματι θέλουν να είναι εντός ή εκτός. Νομίζω ότι θέλουν να συμμετάσχουν, και εμείς τους θέλουμε εντός» έλεγε ο κ. Παπαδημητρίου.

Στο σημείο αυτό, το αμερικανικό πρακτορείο έκανε αναφορά στις διαφωνίες μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ΔΝΤ πάνω στο θέμα των εργασιακών, και ο κ. Παπαδημητρίου σημείωνε: «Είμαστε ανυποχώρητοι, γιατί τελικά αυτές οι μεταρρυθμίσεις (σ.σ. που προτείνει το ΔΝΤ) δεν ωφελούν την ανάπτυξη. Εάν δει κανείς τις προβλέψεις τους, πάντα κάνουν λάθος. Και εννοούμε μεγάλο λάθος. Παρ’ όλα αυτά, εάν το ΔΝΤ έχει ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία σε τόσες χώρες, είναι δύσκολο να αλλάξει άποψη».

«Στο τέλος πάντα υπάρχει μια συμφωνία» προσέθετε, ωστόσο, ο κ. Παπαδημητρίου. «Δεν είναι μια συμφωνία που αρέσει σε όλους, αλλά είναι μια συμφωνία, με την οποία μπορεί να ζήσει η κάθε πλευρά, με δεδομένες τις ανάγκες της» διευκρίνιζε.