Σχετικά με τις σχέσεις της Εκκλησίας με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, είπε ότι θεωρεί πως θα είναι πιο άνετες, ενώ για τη διαμάχη Φίλη – Ιερώνυμου εκτίμησε πως είχαν και οι δύο δίκιο αλλά και άδικο: ο Ιερώνυμος δεν έπρεπε να μιλήσει για τον Φίλη όπως αναφέρθηκε και ο Φίλης να επιμείνει στις προτάσεις για τον διαχωρισμό κράτους – Εκκλησίας, προτάσεις που είναι κοντά στις απόψεις του, εξήγησε. Και για τα Θρησκευτικά; Για το θέμα που «έφαγε» τον Φίλη; Τι λέει για τη διδασκαλία τους; Οτι συμφωνεί με τον καθηγητή Φιλοσοφίας και συγγραφέα Χρήστο Γιανναρά, ο οποίος έχει αναφέρει ότι το μάθημα των Θρησκευτικών δεν πρέπει να είναι κατηχητικό στα σχολεία. «Κατήχηση κάνουν οι εκκλησίες, το μάθημα των Θρησκευτικών είναι αδιανόητο να μη διδάσκεται στα παιδιά, τόσο στα ελληνικά όσο και στα αλλόγλωσσα σχολεία. Πρέπει να διδάσκονται τη μεταφυσική που δημιούργησε τον Παρθενώνα και την Αγια-Σοφιά. Δεν μπορεί ένα από τα σπουδαιότερα ποιήματα της ελληνιστικής γραμματείας, ο Ακάθιστος Υμνος, να μη διδάσκεται στα παιδιά». Και πρόσθεσε ότι υπάρχουν και μερικά βιβλία αδέξια: «Μερικά έχουν φόρτο λεπτομερειών, που κουράζουν τα παιδιά, διδάσκονται όμως από τους θεολόγους στα σχολεία που τα οικονομούν».

Ο Κώστας Ζουράρις είπε ακόμα ότι έχει αρχίσει ήδη διάλογο με τους εκπαιδευτικούς. Διευκρίνισε: «Εχω ζητήσει από τους συναδέλφους, από όλα τα δημοτικά σχολεία και τις τάξεις του γυμνασίου να μου στείλουν τις παρατηρήσεις και τις –κατά την άποψή τους –δυσλειτουργίες, αλλά και τις προτάσεις τους». Εκανε και παρατηρήσεις: στη διδασκαλία των Ελληνικών και συγκεκριμένα στο βιβλίο «Η Γλώσσα μου» βρίσκονται κείμενα τα οποία είναι «απαράδεκτα και αντιεπιστημονικά» όπως είπε: «Διδάσκαμε τη γλώσσα μέσα από τα δημοτικά τραγούδια και αντικαταστάθηκαν αυτά από μικρές αγγελίες των εφημερίδων, για να διδάξουν, λένε, τη συγχρονία της γλώσσας».

Πυρίκαυστος πορεία. Ισως όλα αυτά να ξενίζουν κάποιον που δεν γνωρίζει την πολιτική πορεία του Ζουράρι. Οταν όμως θυμηθεί κανείς ότι έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα με το ΚΚΕ, κατέβηκε ως υποψήφιος νομάρχης Λασιθίου με τη ΝΔ, μπόρεσε να συνδυάσει θέση προέδρου στο Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο (μαζί με τον Στέλιο Παπαθεμελή) και ρόλο μάρτυρα υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου στη δίκη της 17 Νοέμβρη, ενώ έχει περάσει από τη Σπίθα του Μίκη Θεοδωράκη, έχει ιδρύσει το κόμμα Πυρίκαυστος Ελλάδα και σήμερα είναι βουλευτής με τους ΑΝΕΛ ενώ εξακολουθεί να δηλώνει αριστερός, τότε πολλά από όσα λέει μπορούν να γίνουν αντιληπτά με άλλη ματιά. Να δούμε αν αυτή τη ματιά την αντέχει η Παιδεία.