Tη σκιά του έριξε ήδη το νέο σκιώδες σχήμα της ΝΔ επάνω στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η επίσκεψη των Μητσοτάκη, Γεωργιάδη και Κικίλια στο «Πεντάγωνο», όπου τους υποδέχθηκε ο Πάνος Καμμένος, είχε τον αναγκαίο συμβολισμό. Το τι διημείφθη στο υπουργείο Αμυνας δεν έγινε δημοσίως γνωστό, με άλλοθι και τον απόρρητο χαρακτήρα της ενημέρωσης για τα εξωτερικά μας θέματα. Ωστόσο, καθώς οι σκιές μάκραιναν και η νύχτα έδινε τη θέση της στην ημέρα, κατέστη σαφές ότι η μετάβαση των τριών στο «Πεντάγωνο» –δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να είναι αλλιώς –δεν ήταν χωρίς πολιτική διάσταση. Ο υπουργός Αμυνας και η ΝΔ συμπτύχθηκαν σε κοινή θέση για ανάγκη στράτευσης στα 18. Αναμενόμενο, δεδομένων των αναγκών του στρατεύματος. Πολιτικά ευνόητο, αφού η ΝΔ και οι ΑΝΕΛ εύκολα μπορούν να βρουν κοινό πεδίο στα εθνικά. Πόσω μάλλον σε μια φάση που κι αυτά γραμμοσκιάζονται από τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Κάθε μέρα φέρνει και μία είδηση που δεν ταιριάζει στις πάγιες θέσεις της συντηρητικής παράταξης από την οποία προέρχεται το κόμμα του Πάνου Καμμένου. Παράδειγμα, τα θρυλούμενα για διμερή συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν –κάτι που αποτελεί παγίως κόκκινη γραμμή της Αθήνας στο Κυπριακό. Ηδη η ελευθερία κινήσεων του Πρωθυπουργού στα εθνικά θέματα φαίνεται να προκαλεί διπλωματική δυσανεξία στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ο Νίκος Κοτζιάς έχει εμπειρία εξίσου μακριά με τις σκιές που πέφτουν επάνω σε κρίσιμους χειρισμούς.

Κάπως έτσι ζούμε ήδη φάση αναδιπλώσεων. Η μεν Αγκυρα φαίνεται να τραβά πίσω τους Τουρκοκύπριους εν μέρει και λόγω της Μόρφου. Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τράβηξε το αφτί του υπουργείου Αμυνας για το θέμα της στράτευσης στα 18. Ώς τώρα έχει αποδειχθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέχει κρίση με τους ΑΝΕΛ. Ο Γιάννης Μουζάλας επιβίωσε του κανόνα, ο Νίκος Φίλης όχι. Ωστόσο, το ερώτημα είναι αν χρειάστηκε προσωπική εμπλοκή του Κυριάκου –αφού παραμερίστηκε η Ντόρα από το χαρτοφυλάκιο Αμυνας –για να ζεσταθεί το μονοπάτι που πάντα συνέδεε τον Καμμένο με την οικογένεια Μητσοτάκη.

Η εξωτερική πολιτική εύκολα μπορεί να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά –ιδίως στον άξονα ελληνοτουρκικών – Κυπριακού. Αλλά ο συσχετισμός της με τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες αυξάνει τον αλγόριθμο της πολιτικής αστάθειας που κρύβουν μέσα τους εξαρχής οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.