Με δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Τζος Ερνεστ, λίγες μόλις ώρες μετά την έκδοση του φιλόδοξου non paper από το Μέγαρο Μαξίμου, η αμερικανική κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι σκοπός της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα δεν είναι η παρέμβαση στο θέμα του χρέους ή στην συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της.

Κατά την τακτική ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του Λευκού Οίκου, ο κ. Ερνεστ δέχθηκε την εξής ερώτηση: «Θα βρίσκεται στο τραπέζι ων συζητήσεων η απομείωση του χρέους; Και δεδομένης της ιστορικής σημασίας της επίσκεψης, τι θα σημάνει αυτό για τις μελλοντικές σχέσεις Ουάσιγκτον – Αθήνας;».

Η απάντηση του εκπροσώπου του αμερικανού προέδρου ήταν: «Μπορώ να σας πω ότι ο πρόεδρος δεν επισκέπτεται την Ελλάδα για να διαπραγματευτεί κάποιον νέο διακανονισμό (financial arrangement) μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ.

» Αυτό που θα ανέμενα είναι πως ο πρόεδρος θα αφιερώσει κάποιο χρόνο για να επαινέσει την ελληνική κυβέρνηση για την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων που είχε δεσμευτεί να κάνει.

» Επιπλέον, θα την παροτρύνει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι ευεργετικές για την μακροχρόνια οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό θα αποτελέσει με βεβαιότητα ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης που θα έχει εκεί ο πρόεδρος.

» Σε ό,τι αφορά την μακροχρόνια σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας, προφανώς υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός Ελληνοαμερικανών εδώ στις ΗΠΑ. Και αυτοί ενδιαφέρονται να διασφαλίσουμε ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια ισχυρή σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας.

» Πολλοί Αμερικανοί ταξιδεύουν στην Ελλάδα για διακοπές και για τουρισμό, και απολαμβάνουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη χώρα. Νομίζω ότι είναι μια ένδειξη βαθιών πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών μας. Και υπάρχει μια σημαντική οικονομική σχέση, επίσης. Και ο πρόεδρος ενδιαφέρεται να υπογραμμίσει όλα αυτά, καθώς κάνει το δικό του ιστορικό ταξίδι στην Ελλάδα για πρώτη φορά ως πρόεδρος».