Επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής είχε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ζήτησε να συγκληθεί με πρωτοβουλία του Νίκου Βούτση, τη Δευτέρα και πριν από την κατάθεση στη Βουλή νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας, η Διάσκεψη των Προέδρων για συγκρότηση νέου ΕΣΡ. Τελικά, η διάσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Βουλή, θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα της Δευτέρας.

Σε ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου αναφέρεται ότι «η κυβέρνηση δεσμεύεται από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ανεξάρτητα αν συμφωνεί η όχι με αυτές. Γι αυτό και σπεύδει για μια ακόμα φορά στη συγκρότηση ΕΣΡ, προκειμένου να είναι αυτό που θα διεξαγάγει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, που σύμφωνα με πληροφορίες το ορίζει ως αρμόδιο. Απομένει να φανεί αν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αρθούν στο ύψος των συνταγματικών τους υποχρεώσεων ή για ακόμα μία φορά θα επιμείνουν να υπονομεύουν την συγκρότηση του ΕΣΡ, προκειμένου να διαιωνίζεται η ασυδοσία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Και αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει απολύτως καμία προσχηματική δικαιολογία».

Νωρίτερα, ο Νίκος Βούτσης είχε δηλώσει στον ΣΚΑΪ πως ξεκινούν οι διαδικασίες για την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα γίνει αφού θα έχει κλείσει, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, η έκδοση της απόφασης και η όποια νομοθετική πρωτοβουλία θα αναλάβει η κυβέρνηση.

Μιλώντας για την διάταξη που προανήγγειλαν ο κ. Νίκος Παππάς και η κυρία Όλγα Γεροβασίλη, ο πρόεδρος της Βουλής τη χαρακτήρισε ενδιάμεση λύση καθώς όπως είπε «είναι προφανές ότι δεν είναι αυτή η άποψη της κυβέρνησης ειδικά για το θέμα του αριθμού των αδειών».

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στη συνέντευξή του και στην τροπολογία για το «μαύρο» που κατέθεσε και τελικά απέσυρε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα λέγοντας ότι «προσπαθούμε να συμπεριφερόμαστε συλλογικά, θα έπρεπε να περιμένει αυτή η τροπολογία και να είναι διαφορετική και το αναγνώρισε και ο κ. Παππας».

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις της Όλγας Γεροβασίλη, ο Νίκος Βούτσης, είπε πως «μας προκαλεί αρνητική εντύπωση ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας ευθυγραμμίστηκε με μια σαφή πολιτική θέση» και συμπλήρωσε πως η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφερόταν σε μια διαδρομή της περασμένης πενταετίας. «Ξέρετε ότι η συνέχεια δεν είναι μόνο του κράτους, αλλά και της εξουσίας» σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής.