«Σε κάθε περίπτωση δεν βάζουμε σε κανένα τραπέζι συζητήσεων ή διαπραγματεύσεων ζητήματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία της χώρας. Καλούμε τους πάντες, που χρησιμοποιούν αλλότριες κορώνες, είτε για εσωτερική είτε για εξωτερική χρήση να αποφεύγουν να αναφέρονται στην Ελλάδα, που σαν κυρίαρχο κράτος στο σύνολο της δεν διεκδικεί τίποτα, αλλά και ούτε συζητά περί τέτοιων ζητημάτων που αφορούν την εθνική κυριαρχία της».

Αυτό δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, κληθείς από βουλευτές της αντιπολίτευσης, κατά την συζήτηση για κύρωση συμφωνίας με το ΝΑΤΟ, να σχολιάσει τις επεκτατικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, αμφισβητώντας σχετικά με την συνθήκη της Λωζάνης.

«Οφείλει η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις. Ως προς τι αυτή η αιφνίδια τουρκική προκλητικότητα με τον κ. Ερντογάν να αμφισβητεί την συνθήκη της Λωζάνης.

Ελπίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει ότι πρέπει να κάνει για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας», είχε σημειώσει νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας.