Το έγγραφο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, συντάχθηκε σε διαβούλευση με την κυπριακή κυβέρνηση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος τόνισε ότι οι δύο κυβερνήσεις είναι σε συνεχή επικοινωνία.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε, ότι μέσα από τις συζητήσεις που έγιναν, τόσο από τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, όσο και από τον Έλληνα πρωθυπουργό, είναι σημαντικό το γεγονός ότι «γίνεται απόλυτα κατανοητή η θέση ότι δεν μπορούμε το 2016 να μιλούμε για ξένες εγγυήσεις και στρατεύματα σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Το θέμα των εγγυήσεων θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Μαρκ Ερό, στο πλαίσιο περιοδείας του, στο τρίγωνο Ελλάδα – Τουρκία – Κύπρος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ «Από Μέρα Σε Μέρα», δήλωσε ότι η Λευκωσία χαιρετίζει την επίσκεψη του Γάλλου αξιωματούχου, καθώς και την εμπλοκή όλων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη συζήτηση για το θέμα των εγγυήσεων.

Οι επαφές του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, τόνισε, είναι πολύ σημαντικές, αφού η Γαλλία, είναι η μόνη χώρα, μετά το Brexit, που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο μεταξύ, οριστικοποιούνται απόψε οι ημερομηνίες και ο χώρος διεξαγωγής, εκτός Κύπρου, των συναντήσεων για τη σημαντική πτυχή του εδαφικού.

Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στη συνάντηση των μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί. Εκτός απροόπτου, οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν από τις 7 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, πιθανότατα στη Γενεύη της Ελβετίας.

Αναστασιάδης και Ακιντζί θα συναντηθούν ξανά στις 27 και 31 Οκτωβρίου, ενώ δεν αποκλείεται να καθορισθούν και άλλες συναντήσεις, πριν την αναχώρησή τους στο εξωτερικό για συζήτηση του εδαφικού.