Η Ευρώπη έχει πολλές από τις απαντήσεις για το Κυπριακό και «όλα ή τα περισσότερα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρέπει να αντιμετωπιστούν υπό το πρίσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ομιλία στο Ινστιτούτου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (Institute of International and European Affairs), που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δεξαμενές σκέψης της Ιρλανδίας, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα επικρατήσουν εκείνες οι συνθήκες, που θα επιτρέψουν να βρεθεί μια συνολική λύση του Κυπριακού.

]Διαβεβαίωσε ότι ο στόχος του παραμένει απλός και σαφής: «Να τερματιστεί το απαράδεκτο στάτους κβο και να βρεθεί μια λειτουργική και συνολική λύση, η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω τον περιφερειακό ρόλο της Κύπρου και θα συμβάλει στη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής».

Μια βιώσιμη, διαρκής και λειτουργική λύση που θα διασφαλίσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα παραμείνει ένα σύγχρονο κράτος μέλος της ΕΕ και των ΗΕ και που θα απολαμβάνει πλήρη κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου επισήμανε ότι η ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ αντιμετωπίζει τις όποιες ανησυχίες για την ασφάλεια και παρέχει την καλύτερη εγγύηση για όλους τους Κύπριους.

Σε ό,τι αφορά την παρούσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στο περιουσιακό, ενώ πρόοδος έχει επιτευχθεί σε αριθμό θεμάτων, που σχετίζονται με τα κεφάλαια της Διακυβέρνησης, της Οικονομίας και της ΕΕ».

Σημείωσε ότι οι πιο σημαντικές διαφορές υπάρχουν στα κεφάλαια του εδαφικού, το οποίο συνδέεται με το περιουσιακό, καθώς και της ασφάλειας και των εγγυήσεων, υπογραμμίζοντας πως «αυτά θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό, εάν μια λύση είναι εφικτή».

Αναφερόμενος στον ρόλο της Τουρκίας για την επίλυση του Κυπριακού, είπε ότι πρέπει να αποδείξει έμπρακτα τη συμβολή της, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την επίλυση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι «βασιζόμαστε στους εταίρους και φίλους μας να μεταφέρουν στην Άγκυρα την αξία μιας εποικοδομητικής προσέγγισης».

Για την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στην κυπριακή ΑΟΖ είπε ότι «έχει διανοίξει νέες δυνατότητες συνεργασιών και συνεργειών, όχι μόνο ανάμεσα στις χώρες της περιοχής, αλλά και ανάμεσα σε αυτές τις χώρες και την ΕΕ».