Με μια λακωνική επιστολή προς τον «αξιότιμο κ. Πρόεδρο» της Βουλής ο Σταύρος Θεοδωράκης διέγραψε, χθες νωρίς το απόγευμα, τον Ιάσονα Φωτήλα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού. Μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ το ενδεχόμενο να τον θέσει εκτός ΚΟ δεν είχε περάσει από το μυαλό του επικεφαλής. Τι άλλαξε μέσα σε λίγες ώρες;

Σύμφωνα με πληροφορίες, η στάση του αχαιού εθνοπατέρα δεν άφησε πολλά περιθώρια στον Θεοδωράκη. Η απάντησή του στην προχθεσινή δήλωση του γραμματέα Οργανωτικού Παντελή Αβραμίδη σχετικά με το δημοσίευμα ιστοσελίδας της Πάτρας, που τον ήθελε να έχει συμφωνήσει με τη ΝΔ, αλλά και μια συνέντευξή του χθες το μεσημέρι στο ραδιόφωνο Parapolitika FM κρίθηκαν από το επιτελείο του Θεοδωράκη ως «τα σημεία χωρίς επιστροφή».

Στην πρώτη, που δόθηκε μέσω γραπτής δήλωσης, παρότι κατηγόρησε το πρώην πια κόμμα του ότι του πετάει λάσπη, αυτοχαρακτηρίστηκε ως ποταμικός. «Θέλω δε να τονίσω», έγραφε, «ότι αυτή η πρακτική της λάσπης είναι κάτι το οποίο υπέστη Το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης προσωπικά και το υφίσταται ακόμα. Ακόμα περισσότερο λοιπόν γι’ αυτόν τον λόγο δεν αρμόζει αυτή η τακτική σ’ εμάς τους ποταμίσιους». Και έσπευδε να ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει υποστεί καμία πίεση και δεν έχει δεχτεί «καμία πρόταση, καμία υπόσχεση για κανένα αντάλλαγμα από κανέναν. Προφανώς δε ούτε και από τη ΝΔ».

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΔ; Στη ραδιοφωνική συνέντευξή του, όμως, αν και για μία ακόμη φορά τόνισε ότι δεν έχει επαφές με τη ΝΔ και πως αυτό που στην ουσία επιθυμεί είναι μια συνεργασία του Ποταμιού με την Πειραιώς, είπε ότι «αν Το Ποτάμι συνεχίσει να έχει αυτοκτονικές τάσεις, εγώ δεν έχω σκοπό να αυτοκτονήσω». Οταν ωστόσο ρωτήθηκε αν όσα καταλογίζει στο κόμμα συνεπάγονται την ανεξαρτητοποίησή του, απάντησε «προφανώς και είναι πολύ πιθανό να ανεξαρτητοποιηθώ σύντομα». Προφανώς, λοιπόν, ο επικεφαλής του Ποταμιού προτίμησε να προλάβει μια τέτοια εξέλιξη κι έτσι προχώρησε άμεσα στη διαγραφή του. Ο εθνοπατέρας πάντως, σύμφωνα με όσα ο ίδιος είπε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών, ενημερώθηκε για αυτή μέσω Διαδικτύου.

Η γραπτή δήλωση του Φωτήλα προκάλεσε και μια σκληρή απάντηση του γραμματέα Οργανωτικού του Ποταμιού, ο οποίος τον κατηγόρησε ευθέως πως σε αντίθεση με όσα λέει βρίσκεται σε επαφές με γαλάζια στελέχη. «Οταν ένας βουλευτής, μέλος μάλιστα του Πολιτικού Συμβουλίου, τη μια μέρα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υποστηρίζει ότι το κίνημα πρέπει να βαδίσει ενωμένο χωρίς διαφοροποιήσεις και την άλλη μέρα, αφού πρώτα συναντά συγκεκριμένα στελέχη της ΝΔ, δηλώνει ότι «σκέφτομαι να πάω στη ΝΔ», τότε κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας» δήλωσε ανάμεσα σε άλλα ο Αβραμίδης.