Κύπρος και Ιρλανδία αποφάσισαν τη σύσταση Ομάδας Εργασίας για να μελετήσουν τις επιπτώσεις στις δύο χώρες από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, είπε απόψε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό Έντα Κέννι, στο Δουβλίνο.

Σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη έγινε «μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση», που αντανακλά και το υψηλό επίπεδο των σχέσεων ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Ιρλανδία, αλλά και τις πολύ φιλικές σχέσεις ανάμεσα στον Κύπριο πρόεδρο και τον Ιρλανδό πρωθυπουργό.

Κατά την συνάντησή τους συζητήθηκε το Κυπριακό και οι τελευταίες εξελίξεις. Όπως γνωρίζετε, ανέφερε, υπάρχει διαχρονικά ενδιαφέρον από την Ιρλανδία για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Η Ιρλανδία βρίσκεται στην Κύπρο με συμμετοχή στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ από το 1964.

«Την ίδια στιγμή, οι εξελίξεις στο Κυπριακό καθιστούν αναγκαία τη συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – είναι μια πρωτοβουλία του Νίκου Αναστασιάδη να ενημερώνει συνεχώς τα μέλη του συμβουλίου και μέσα σε αυτό το πλαίσιο αξιοποίησε την ευκαιρία για να ενημερώσει τον Ιρλανδό πρωθυπουργό.

Πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές για ενίσχυση των σχέσεών μας στον οικονομικό τομέα, με ειδικότερη έμφαση σε θέματα εμπορίου και τουρισμού.

Συζητήθηκε, επίσης, η ημερήσια διάταξη των Συμβουλίων της ΕΕ με έμφαση στην έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, και γενικότερα για το μέλλον της Ευρώπης.

«Συζητήθηκε επίσης το μεταναστευτικό σε συνδυασμό με το τι γίνεται στη Συρία, οι περιφερειακές εξελίξεις και λαμβάνοντας υπόψη το ότι στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητηθούν τα θέματα των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, με έμφαση στο θέμα της φιλελευθεροποίησης των θεωρήσεων εισόδου, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην Τουρκία και για το πώς η ΕΕ θα πρέπει να προσεγγίσει το συγκεκριμένο θέμα, καθώς και για την ανάγκη η Τουρκία να εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα για να μπορέσει να εξεταστεί ένα τέτοιο θέμα», κατέληξε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.