Σε ανοιχτή επικοινωνία με αμερικανούς αξιωματούχους που έχουν πρόσβαση στην Κριστίν Λαγκάρντ βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου. Ο λόγος είναι προφανής. Η κυβέρνηση επιδιώκει μέσω των ΗΠΑ να κατανοήσει τις προθέσεις του ΔΝΤ σε σχέση με τον ρόλο του στο ελληνικό πρόγραμμα και επομένως να εκτιμήσει τις πιθανότητες λήψης μιας απόφασης των δανειστών για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Το χρέος παραμένει ανοιχτή εκκρεμότητα που προκαλεί ανησυχία στον Αλέξη Τσίπρα. Φάνηκε ξεκάθαρα στο πρόσφατο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου και στις δύο παρεμβάσεις του ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές πως η εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Προειδοποίησε μάλιστα ότι καθυστερήσεις και ολιγωρίες δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές.

Ο Πρωθυπουργός στηρίζεται στις διαβεβαιώσεις των Αμερικανών ότι θα πιέσουν ώστε η λύση για το χρέος να εξευρεθεί πριν από το τέλος του έτους. Ωστόσο, δεν παραβλέπει την άρνηση του Βερολίνου να ανοίξει η όποια συζήτηση για τον προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσής του πριν από τις γερμανικές εκλογές. Το επιχείρημα του Μαξίμου πως η ελληνική κυβέρνηση εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα, άρα και οι δανειστές θα πρέπει να δώσουν τη λύση για το χρέος, βρίσκει μεν ευήκοα ώτα στην Ευρωπαϊκή Ενωση όχι όμως και πρόθυμους να παρακάμψουν τον Σόιμπλε συμμάχους.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, θα μεταβεί αύριο το βράδυ στις Βρυξέλλες προκειμένου την Πέμπτη το πρωί να ξεκινήσει έναν μαραθώνιο επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους με αντικείμενο την πορεία της διαπραγμάτευσης. Οπωσδήποτε θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενδεχομένως και με τον αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ενώ πιθανολογείται ότι θα έχει συναντήσεις και με τους Ανγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ. Ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει μέσα από τις επαφές του να καταλάβει τις προθέσεις των ευρωπαίων ηγετών και θεσμικών παραγόντων και συγχρόνως θα πιέσει προς την κατεύθυνση της λήψης αποφάσεων για το χρέος. Θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα πει στους συνομιλητές του πως η κυβέρνησή του επιθυμεί το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ. Χθες το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ώστε να υπάρξει προετοιμασία της κυβερνητικής πλευράς ενόψει της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα για τη δεύτερη αξιολόγηση. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιώργος Χουλιαράκης και συνεργάτες τους. Κατά τη διάρκειά της, επισημάνθηκαν οι θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει η ελληνική πλευρά στη διαπραγμάτευση και δόθηκαν οδηγίες για τα όρια εντός των οποίων θα κινηθούν οι υπουργοί στις συναντήσεις τους με τους τροϊκανούς. Η τρόικα επιστρέφει στο Χίλτον την Παρασκευή και ο υπουργός Εργασίας θα έχει την πρώτη του διερευνητική επαφή με τους εκπροσώπους των θεσμών την Κυριακή. Τα εργασιακά αποτελούν το θέμα αιχμής στη δεύτερη αξιολόγηση, με την ελληνική πλευρά να βάζει αντιστάσεις για τις ομαδικές απολύσεις και το Lock out. To θετικό στοιχείο για την ελληνική πλευρά στη διαπραγμάτευση είναι ότι επειδή το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει ακόμη για τη συμμετοχή του ή μη στο πρόγραμμα με χρήματα, ως τεχνικός σύμβουλος δεν μπορεί να επιβάλει τις προτάσεις του στους άλλους θεσμούς.

Οι τροϊκανοί θα παραμείνουν στην Αθήνα δέκα ημέρες και αφού αποχωρήσουν για περίπου μία εβδομάδα, θα επιστρέψουν και πάλι για την τελική φάση της διαπραγμάτευσης.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ-ΕΞΠΡΕΣ. Υπουργοί που συμμετέχουν στον πυρήνα της διαπραγμάτευσης αναφέρουν στα «ΝΕΑ» πως υπάρχει η δυνατότητα η δεύτερη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί ακόμη και στις 25 Νοεμβρίου. Αυτό θα ήταν το επιθυμητό σενάριο για το Μέγαρο Μαξίμου καθώς στις 6 Δεκεμβρίου υπάρχει προγραμματισμένο Eurogroup. Tα πράγματα θα δυσκολέψουν αν οι θεσμοί προβάλουν υπερβολικές αξιώσεις στα εργασιακά ή αν προκαλέσουν τεχνητές καθυστερήσεις στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατούσε χθες σχετική ηρεμία και τίποτα δεν υποδήλωνε ότι επέρχεται ανασχηματισμός. Συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα θεωρούν πως όλες οι πιθανότητες βρίσκονται πάνω στο τραπέζι ως προς τον χρόνο του ανασχηματισμού και θυμίζουν το σχόλιο Τσίπρα στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πως πρώτα θα ανασχηματιστεί το κόμμα και μετά η κυβέρνηση.