Με χτυπήματα που δείχνουν κάτω από τη ζώνη κλιμακώνεται ο πόλεμος ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση, προετοιμάζοντας το έδαφος για έναν εκρηκτικό χειμώνα. Μέσω αδιαβάθμητων σημειωμάτων και διαρροών, Μαξίμου και Πειραιώς ανταλλάσσουν πυρά, ενώ από το κυβερνητικό επιτελείο ουσιαστικά επιβεβαιώνεται ότι στα νέα πολεμικά επεισόδια θα έχουν κεντρικό ρόλο και τα προσωπικά χτυπήματα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, με στόχο ο αρχηγός της ΝΔ να εμφανιστεί ως αναξιόπιστος και υποκριτής.

Πρόκειται για έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης που άνοιξε στην πραγματικότητα ο Αλέξης Τσίπρας με την ευθεία στοχοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Με όχημα τη στοχοποίηση αυτή, η κυβέρνηση φαίνεται να ξεδιπλώνει ένα σχέδιο μεγάλης πολιτικής αντεπίθεσης που θα αποδομεί και τη λεγόμενη «συμφωνία αλήθειας» πάνω στην οποία έχει οικοδομήσει το αντιπολιτευτικό σχέδιό της η ΝΔ. Από το γαλάζιο επιτελείο κάνουν λόγο για «εκστρατεία ύβρεων και λάσπης», αρνούμενοι να ξεκινήσουν μια επί της ουσίας αντιπαράθεση γύρω από τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και να «νομιμοποιήσουν» με αυτόν τον τρόπο την κυβερνητική τακτική.

Οι ίδιες πηγές αποδίδουν τα νέα χαρακτηριστικά της κυβερνητικής επίθεσης στη διευρυνόμενη δημοσκοπική υπεροχή της ΝΔ και στη μεγάλη πίεση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ερμηνεύουν την προσπάθεια «ενοχοποίησης» του αντιπολιτευτικού σχεδιασμού ως απόδειξη ότι η «συμφωνία αλήθειας» που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, κάτι που έχουν διαπιστώσει και στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΤΑ ΤΡΙΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ. Σε κάθε περίπτωση, με ένα από τα κλασικά πλέον σημειώματα της κυβερνητικής επικοινωνιακής ομάδας τα οποία προσιδιάζουν σε non paper, ο πρόεδρος της ΝΔ καταγγέλλεται ότι «αδυνατώντας να τοποθετηθεί επί της ουσίας στο ζήτημα της διαπλοκής, που θίγει το κόμμα του αλλά και το οικογενειακό του περιβάλλον, καταφεύγει σε εκφράσεις όπως «λασπολογία, χυδαίος λαϊκισμός, αθλιότητες»», ενώ καλείται η αξιωματική αντιπολίτευση να απολογηθεί για τρία ζητήματα που αφορούν το κόμμα, ως νομικού φορέα, την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Μάκη Βορίδη.

– Το Μαξίμου εστιάζει ειδικότερα στην αγωγή της Τράπεζας Πειραιώς εναντίον της ΝΔ για τον δανεισμό του κόμματος ύψους 160 εκατ. ευρώ, που –κατά τους συντάκτες του σημειώματος –διαψεύδει τον Μητσοτάκη, ο οποίος στη Βουλή υποστήριξε ότι τα γαλάζια δάνεια αποπληρώνονται κανονικά. Επισήμως η αξιωματική αντιπολίτευση απέφυγε να σχολιάσει τη συγκεκριμένη εξέλιξη, πολύ περισσότερο σε συνδυασμό με την κυβερνητική επίθεση, αλλά κομματικά στελέχη εντάσσουν τη νομική κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς στις «συνήθεις τραπεζικές πρακτικές» κατά τους τελευταίους μήνες –και αρκούνται, τουλάχιστον προς το παρόν, σε αυτόν τον σχολιασμό.

– Η Ντόρα Μπακογιάννη βρέθηκε στο στόχαστρο του κυβερνητικού επιτελείου με αφορμή τη βαριά καταδίκη (δις ισόβια) του γαλάζιου στελέχους και πρώην μέλους της ΚΕ της ΝΔ Θεολόγου Καλαϊτζή για υπεξαίρεση εις βάρος του Δήμου Ξάνθης. Κατά το σημείωμα, ο καταδικασθείς εκινείτο στο περιβάλλον της πρώην υπουργού Μπακογιάννη, η οποία προφανώς οφείλει εξηγήσεις. «Προς λασπολόγους Μαξίμου: Περιβάλλον δεν είναι ένας από τους 306.000 που με ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ το 2009, τον οποίο κύριο και δεν γνωρίζω. Ανθρακες ο θησαυρός» ήταν η απάντηση, μέσω twitter, της Ντόρας Μπακογιάννη.

– Από το Μαξίμου, εξάλλου, καταγγέλλεται και ο Μάκης Βορίδης για «ενεργό ρόλο στην υποκίνηση ρατσιστικών και ξενοφοβικών εκδηλώσεων στο Ωραιόκαστρο», και στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ –με την υποσημείωση ότι «η «συμφωνία αλήθειας» της ΝΔ δίνει υπέρτατο αγώνα για τη στήριξη κάθε θύλακα διαπλοκής που στήθηκε από το παλιό καθεστώς». «Αυτό που η ΝΔ ονομάζει «συμφωνία αλήθειας» δεν είναι τίποτα περισσότερο από εκδήλωση πολιτικής υποκρισίας και πολιτικής απελπισίας. Ο λαός κρίνει» κατέληγε το χθεσινό κυβερνητικό χτύπημα στη ΝΔ.

Η ΓΑΛΑΖΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Με ένα δικό του ενημερωτικό σημείωμα το γαλάζιο επιτελείο αρκέσθηκε, ως αντίδραση, να αντιμετωπίσει την επίθεση του Μαξίμου ως προετοιμασία μιας επιστροφής στην αντιπολίτευση –και σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κινηθεί και σε επόμενα χτυπήματα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να συνηθίσει από τώρα τον επόμενο ρόλο του, να αντιπολιτεύεται τη ΝΔ. Είναι και το μόνο πράγμα για το οποίο κοιτάζουν μπροστά… Αντί να διακινούν αμέτρητα υβριστικά σημειώματα κάθε ημέρα, καλό θα ήταν να κάνουν καμιά δουλειά γιατί τα ψέματα και την ανικανότητά τους την πληρώνουν οι έλληνες πολίτες» ήταν το σχόλιο της Πειραιώς, απ’ όπου διαμήνυσε ότι η ΝΔ θα συνεχίσει «να παρουσιάζει στους Ελληνες τη «συμφωνία αλήθειας» για να μπει η Ελλάδα ξανά σε έναν σωστό δρόμο και να επιστρέψουν η κανονικότητα, η αυτοπεποίθηση και η αισιοδοξία στον τόπο…».