Εχει, λέει, θέσει επανειλημμένα το θέμα στα όργανα του κόμματος. Χθες, όμως, το έθεσε και στα ερτζιανά. Ο βουλευτής του Ποταμιού Ιάσων Φωτήλας, σε συνέντευξη του στον Βήμα FM, δήλωσε ότι η μόνη επιλογή που έχει το κόμμα του για να επιβιώσει εκλογικά, δεδομένων των δημοσκοπικών του επιδόσεων, είναι να στηρίξει τη ΝΔ. Η Σεβαστουπόλεως, πάλι, μέσω του γραμματέα Οργανωτικού απάντησε αποδοκιμάζοντάς τον στην ουσία δημοσίως. Το θερμόμετρο χτυπάει κόκκινο στο Ποτάμι.

Η δημόσια αυτή τοποθέτηση του Φωτήλα προκάλεσε έκπληξη σε αρκετά στελέχη του κόμματος γιατί, όπως λένε κάποια από αυτά, στη συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Σχεδιασμού την Πέμπτη «δεν έδωσε δείγματα ότι θα προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση». «Αντιθέτως», υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, «στα όργανα εμφανίζεται πάντα κομματικός».

Ο ίδιος ο βουλευτής Αχαΐας, βέβαια, στο ραδιόφωνο χθες, έσπευσε να επισημάνει πως η προαναφερθείσα άποψη είναι η ίδια που εκφράζει και στα κομματικά όργανα. Οταν δε ο δημοσιογράφος τον ρώτησε, ύστερα από αυτήν την τοποθέτησή του, αν θα πάει στη ΝΔ, εκείνος απάντησε: «Το σκέφτομαι. Διαψεύδω όλα τα δημοσιεύματα που λένε ότι «έκλεισε, έκανε, έρανε…», δεν υπάρχουν όλα αυτά… Αλλά ότι υπάρχει στο μυαλό, ναι σαφώς! Το Ποτάμι δεν μου δίνει την επιλογή που εγώ πιστεύω ότι θα έπρεπε να κάνει. Δεν υπάρχει κάποια πρόταση, δεν μου έχει γίνει κάποια πρόταση. Δεν μπορώ να πηγαίνω μόνος μου και να χτυπάω πόρτες».

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Σύμφωνα, όμως, με ένα τοπικό μέσο της Πάτρας, την ιστοσελίδα Patras News, υπάρχει συμφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον αχαιό ποταμικό. Ωστόσο, το συγκεκριμένο δημοσίευμα κάνει λόγο για αντιδράσεις εκ μέρους των νεοδημακρατών του νομού στην πιθανότητα ένταξης του Φωτήλα στο δυναμικό της γαλάζιας παράταξης. Αυτό το ρεπορτάζ ήταν που προκάλεσε και την αντίδραση του Παντελή Αβραμίδη, γραμματέα Οργανωτικού του Ποταμιού. «Είναι γνωστές οι πιέσεις στελεχών των «παλαιών κομμάτων» προς περιφερειακά αλλά και κεντρικά στελέχη του Κινήματός μας. Τις αντιμετωπίζουμε με ανεκτικότητα. Προφανώς δεν έχουν αντιληφθεί ότι είμαστε στο 2016. Οι υποσχέσεις, οι εξαγορές και όλες αυτές οι παλαιοκομματικές πρακτικές τούς εκθέτουν και δεν θα γίνουν ανεκτές από την κοινωνία» σημείωσε ο Αβραμίδης ερωτώμενος σχετικά με το θέμα από την πατρινή ιστοσελίδα. Η δήλωσή του μπορεί να εκληφθεί και ως προειδοποίηση προς τη ΝΔ: Να μην δεχθεί τον Φωτήλα στους κόλπους της, ειδάλλως θα μπορούσε να κατηγορηθεί ότι προκαλεί μια νέου τύπου αποστασία.

Αντιδράσεις όμως φαίνεται να προκαλεί η στάση του βουλευτή και στα ποταμικά στελέχη του Νομού Αχαΐας. Ενδεικτική είναι η ανάρτηση που έκανε ένα από αυτά στην κλειστή ομάδα του Ποταμιού στο facebook: «Και αν θέλει να αποδείξει (στους ψηφοφόρους του Ποταμιού και του ίδιου) τον μεταρρυθμιστικό λόγο της ΝΔ στην πράξη, και όχι τα παχιά αντιπολιτευτικά της λόγια, ας φέρει τις υπογραφές των 75 βουλευτών της ΝΔ για το σύμφωνο συμβίωσης, το τζαμί, τα Θρησκευτικά, το Προσφυγικό, τις απολύσεις των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, για την κατάργηση του νόμου Τσοχατζόπουλου για τους μετακλητούς και τα βουλευτικά γραφεία (και ό,τι ακόμη μας κρατάει καθηλωμένους στον προηγούμενο αιώνα), γιατί όποια πρόταση και τροπολογία καταθέτει στη Βουλή το Ποτάμι και οι βουλευτές του, δεν τις υπογράφει σχεδόν κανένας «μεταρρυθμιστής» βουλευτής της ΝΔ! Μόνο μεταρρυθμιστές στα λόγια είναι».

ΤΟ ΔΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Φωτήλας προτάσσει τη συνεργασία με την Πειραιώς. Και τον Ιανουάριο, όταν είχε εκλεγεί ο Μητσοτάκης αρχηγός της ΝΔ, είχε μιλήσει σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή και είχε αναφέρει ότι θα προτείνει στα όργανα του Ποταμιού να συμπλεύσουν με τη ΝΔ του Κυριάκου γιατί έχει «έντονα μεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά» και «καθαρό ευρωπαϊκό προφίλ». Τότε, το γραφείο Τύπου της Σεβαστουπόλεως είχε απαντήσει με μια λακωνική ανακοίνωση. «Αλλη μια άποψη λοιπόν στο τραπέζι. Υπομονή μέχρι το Συνέδριο».

Αρκετοί, πάντως, ανησυχούν ότι το Ποτάμι παρουσιάζει την εικόνα ενός κόμματος που δεν το υπερασπίζονται οι βουλευτές του. Οπως το θέτει ένας προβεβλημένος ποταμικός, «όσο συσπειρωμένη εμφανίζεται η βάση μας τόσο αποσυσπειρωμένη εμφανίζεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα». Και ως γνωστόν η ΚΟ είναι η βιτρίνα ενός κόμματος που κάνει το πολιτικό του προϊόν ελκυστικό ή απωθητικό.