Ανεπίσημες επαφές Τσίπρα με ευρωπαίους ηγέτες και εκπροσώπους θεσμών στις Βρυξέλλες με αντικείμενο τη διαπραγμάτευση και το χρέος προαναγγέλλει το Μαξίμου λίγες ώρες μετά τη δεύτερη προειδοποίηση του Πρωθυπουργού πως δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές καθυστερήσεις στη διαδικασία της αξιολόγησης. Ο Πρωθυπουργός που έχει μιλήσει ενώπιον του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ για τρεις κρίσιμους μήνες που έπονται για την κυβέρνηση θα επιδιώξει μέσω των παρασκηνιακών συναντήσεών του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής να κατανοήσει τις πραγματικές προθέσεις των δανειστών και συγχρόνως να πιέσει προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους με απόφαση ταυτόχρονα με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Πληροφορίες από το πρωθυπουργικό επιτελείο μιλούν για επαφές με την Ανγκελα Μέρκελ, τον Βλάντις Ντομπρόβσκις και ενδεχομένως με τον Φρανσουά Ολάντ, παρά την αμηχανία που προκάλεσαν στην Αθήνα οι πρόσφατες εξομολογήσεις του σε δύο γάλλους δημοσιογράφους.

ΟΙ ΤΡΟΪΚΑΝΟΙ. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως μια απλή σύμπτωση το γεγονός πως οι τροϊκανοί επιστρέφουν τελικώς στην Αθήνα την Παρασκευή και όχι σήμερα, κάτι που αποδίδεται σε έκτακτες κοινωνικές υποχρεώσεις της Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία τελικώς θα αφιχθεί την Κυριακή. Στο οικονομικό επιτελείο εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να κλείσει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας ευελπιστεί ότι θα πιάσει το κλίμα στις Βρυξέλλες για τις πραγματικές προθέσεις των δανειστών. «Στοχεύουμε να ολοκληρώσουμε άμεσα τη δεύτερη αξιολόγηση. Αλλά όπως τηρούμε εμείς τη συμφωνία, το ίδιο περιμένουμε και από τους θεσμούς και τους εταίρους μας. Οι ολιγωρίες, η παρέλκυση και οι μεταθέσεις δεν μπορούν και δεν θα γίνουν ανεκτές» είπε κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, απαντώντας για μία ακόμη φορά στην άρνηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να συναινέσει σε μια απόφαση για ρύθμιση του χρέους. Πρόσθεσε δε πως «οι συμφωνίες είναι για να τηρούνται, διαφορετικά δεν υπάρχουν συμφωνίες μεταξύ εταίρων αλλά διευθετήσεις υποταγής. Και αυτές οι διευθετήσεις είναι εύθραυστες. Εξαιρετικά εύθραυστες».

Ακούγοντας τον Πρωθυπουργό το βράδυ του Σαββάτου στο Τάε Κβον Ντο, πολλά στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ συμπέραναν ότι το Μαξίμου είναι αποφασισμένο να διεκδικήσει με κάθε τρόπο μια λύση στο θέμα του χρέους. Ωστόσο, η κυβέρνηση αποφεύγει σκοπίμως να διευκρινίσει τι θα πράξει σε περίπτωση που δεν αποφασιστεί κάποια λύση για το χρέος, εξέλιξη που θα έβγαζε πιθανότατα και το ΔΝΤ εκτός προγράμματος. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπάρχει ένα plan B από την πλευρά της ΕΚΤ για ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Κάτι τέτοιο θα ανακούφιζε βεβαίως την ελληνική πλευρά που θα επιχειρούσε έξοδο στις αγορές γύρω στον Μάρτιο, ωστόσο θα άφηνε άλυτο το θέμα του χρέους, άρα και των πρωτογενών πλεονασμάτων, συντηρώντας την πιθανότητα να ζητηθούν και νέα μέτρα.

«Οι τρεις επόμενοι μήνες θα κρίνουν πολλά. Θα είναι τρεις δύσκολοι μήνες» είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους συντρόφους του, σχολιάζοντας πως από πολιτική επιλογή «έχουμε σήμερα όλα τα μέτωπα ανοιχτά. Τα εσωτερικά και τα εξωτερικά».

Κι αν επικεντρώνει τα μέτωπα με τους έξω στη διαπραγμάτευση και στο χρέος, όταν αναφέρεται στα εσωτερικά μέτωπα δίνει έμφαση στη σύγκρουση της κυβέρνησης με τη διαπλοκή, με αιχμή τις άδειες για τα τηλεοπτικά κανάλια, και στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσον αφορά το θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ.

«ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ». Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε στο Συνέδριο πως από την ημέρα της δημοπρασίας για τις άδειες, στις 30 Αυγούστου, η κυβέρνηση υφίσταται έναν ολοκληρωτικό πόλεμο παραπληροφόρησης, «ένα διαρκές μιντιακό πραξικόπημα», για να τονίσει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει αλλά «θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα», είπε, δανειζόμενος την ιστορική φράση του Ηλία Ηλιού. Για πρώτη φορά, δε, έκανε λόγο για πολιτικές πιέσεις και πιέσεις της οικονομικής ελίτ προς τους δικαστές, στέλνοντας μήνυμα σε όσους το επιχειρήσουν πως «ούτε η δικαστική ούτε και η εκτελεστική εξουσία θα επιτρέψουν τη θεσμική εκτροπή».

Από τις πρωθυπουργικές αναφορές γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση θα επαναφέρει σε νέο νομοσχέδιο την τροπολογία του υπουργού Επικρατείας για τη διακοπή λειτουργίας των μη δανειοδοτημένων καναλιών, εφόσον η Διάσκεψη των Προέδρων το πρωί της ερχόμενης Τετάρτης οδηγηθεί σε ναυάγιο. Παρ’ όλα αυτά, το Μαξίμου κατανόησε ότι οφείλει να εξαντλήσει όλα τα χρονικά και θεσμικά περιθώρια για συναίνεση και ως εκ τούτου ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τη ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμβάλουν εποικοδομητικά στη νέα προσπάθεια για συγκρότησή του. «Αλλιώς, εάν επιχειρήσουν να ξαναμπλοκάρουν το ΕΣΡ, αναλαμβάνουν μια τεράστια πολιτική ευθύνη. Οι νόμοι του κράτους θα εφαρμοστούν» προϊδέασε το κομματικό ακροατήριο. Και πρόσθεσε: «Ο πόλεμος συνεχίζεται».

Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ. Ο Τσίπρας έχει πάντα στο μυαλό του και το θέμα του κυβερνητικού ανασχηματισμού. Πηγαίνοντας να συναντήσει τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στα ορεινά του Συνεδρίου σχολίασε πως «κάθε πράγμα στον καιρό του. Πρώτα θα ανασχηματίσουμε το κόμμα και μετά την κυβέρνηση». Η πρώτη ανάγνωση του πρωθυπουργικού σχολίου θέλει τον Αλέξη Τσίπρα να προχωράει στον ανασχηματισμό αμέσως μετά την εκλογή γραμματέα και νέας Πολιτικής Γραμματείας και η δεύτερη να τον αφήνει για μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εάν κρίνει από τις επαφές του στις Βρυξέλλες ότι αυτή δεν θα τραβήξει σε μάκρος. Με αυτόν τον τρόπο θα κρατήσει στο μανίκι του ένα ακόμη δυνατό χαρτί.