Μετά τον σάλο που ξέσπασε και τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν για το νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, και προέβλεπε λουκέτο σε όσους τηλεοπτικούς σταθμούς δεν έχουν άδεια μέσα σε πέντε ημέρες από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της υπουργικής απόφασης για τους οριστικούς καναλάρχες, η κυβέρνηση αργά το βράδυ της Παρασκευής πήρε πίσω την απόφασή της.

Η κυβερνητική αναδίπλωση έγινε μέσω δήλωσης του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, ο οποίος ανέφερε ότιη οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για την μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο θα γίνει μετά την προσπάθεια συγκρότησης τουΕΣΡ.

«Είχα πριν από λίγο επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τον κ. Βούτση. Εξέφρασε την άποψη ότι η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για την μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο είναι καλύτερο να λάβει χώρα μετά τη νέα προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της βουλής», δήλωσε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε: «Αυτό και θα κάνουμε».

Επίσης, υπογράμμισε ότι «είναι η ώρα να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναινέσεων, τόσο για τη συγκρότηση της ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής, του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης όσο και για τις ευρύτατες δυνατές συναινέσεις σε σχέση με τον τρόπο μετάβασης στο νέο τηλεοπτικό τοπίο».

«Ηρθε η ώρα νομίζω», είπε ο κ. Παππάς, «όλα τα κόμματα να κινηθούν με γνώμονα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και όχι με γνώμονα την υπεράσπιση ειδικών, ιδιαίτερων, συμφερόντων».

Νωρίτερα,είχε κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη για «την θωράκιση των τεσσάρων ιδιωτικών αδειοδοτούμενων καναλιών», όπως διατυπωνόταν, και το κλείσιμο όσων δεν κατάφεραν να πάρουν το πράσινο φως από την διαγωνιστική διαδικασία μέσα σε πέντε ημέρες από τη δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ της υπουργικής απόφασης με τους οριστικούς ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών.

Η τροπολογία και η θύελλα αντιδράσεων

Είχε προηγηθεί τροπολογία του υπουργού Επικρατείας, στην οποία, μεταξύ άλλων αναφερόταν ότι σε διάστημα πέντε ημερών από την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των ονομάτων των νέων τηλεοπτικών σταθμών, προβλέπονται κυρώσεις για τα υπόλοιπα μη αδειοδοτημένα κανάλια. Η εν λόγω νομοθετική παρέμβαση προκάλεσε άμεσα σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα, τα σημεία της τροπολογία προέβλεπαν:

Ποινικές κυρώσεις: Φυλάκιση έως 12 μήνες. Χρηματική ποινή από 20.000 ευρώ έως 1,5 εκατ. ευρώ. Κατάσχεση εξοπλισμού για το κανάλι.

Διοικητικές κυρώσεις: Σύσταση (αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, πρόστιμο 3 εκατ. ευρώ). Αναστολή ή ανάκληση της άδειας (το μέτρο αφορά τον πάροχο, καθώς τα κανάλια που θα εκπέμψουν παρανόμως δεν θα διαθέτουν άδεια και θα εφαρμοσθεί εφόσον υπάρξει και δεύτερος πάροχος μελλοντικά). Οι κυρώσεις αυτές θα ισχύσουν πέντε ημέρες μετά την έκδοση υπουργικής απόφασης, που θα καθορίζει οριστικά τους αδειούχους.

• Την εκπομπή των αδειοδοτημένων σε σήμα υψηλής ευκρίνειας. Ο νόμος προβλέπει ότι όσοι έχουν εξασφαλίσει άδεια θα πρέπει άμεσα να εκπέμψουν σε υψηλή ευκρίνεια (HD). Με την τροπολογία θα προβλέπεται μεταβατική περίοδος έξι μηνών για εκπομπή και σε σύστημα HD. Παράλληλα, δίδεται διετής προθεσμία μέχρι το παραγόμενο πρόγραμμα να είναι εξ αρχής σε HD.

• Την πρόβλεψη ότι η διαφημιστική δαπάνη σε μη αδειοδοτημένο σταθμό δεν εκπίπτει. Για το συγκεκριμένο θέμα, από τον αναπλ. υπουργό Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδη, έχει σχεδιασθεί μηχανισμός ελέγχου, που θα μπορεί να εξακριβώσει ποιο κομμάτι δαπάνης αντιστοιχεί σε μη αδειοδοτημένη εκπομπή, σε περίπτωση που κάποιιος σταθμός εκπέμπει χωρίς άδεια, αλλά, ταυτόχρονα και νόμιμα μέσω ψηφιακής πλατφόρμας

• Την βεβαίωση συμμόρφωσης των αδειοδοτημένων με τις ρυθμίσεις του νόμου. Η σχετική αρμοδιότητα ανήκει στο ΕΣΡ. Μέχρι τη συγκρότηση του ΕΣΡ, μεταβιβάζεται στη ΓΓΕ

• Τον περιορισμό της δικτύωσης μεταξύ περιφερειακών σταθμών. Επειδή η δικτύωση ενός σταθμού με πολλούς περιφερειακούς μπορεί να οδηγήσει σε de facto λειτουργία του ως σταθμούς εθνικής εμβέλειας, με την τροπολογία θα προβλέπεται ότι κάθε περιφερειακός σταθμός μπορεί να συνδέεται μόνο με έναν άλλο περιφερειακό σταθμό και όχι για πάνω από τρεις ώρες ημερησίως

• Την παράταση για ένα τρίμηνο της έναρξης ισχύος του νόμου για απευθείας τιμολόγηση του διαφημιζόμενου.