Αποδείξαμε ότι υπάρχει και η Αριστερά που δεν φοβάται να μπει και η ίδια στη φωτιά, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τις εργασίες του δεύτερου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Πέμπτης, στο γήπεδο του Tae Kwo Do στο Παλαιό Φάληρο.

Όπως είπε, πρόκειται για το πρώτο συνέδριο Αριστερού κόμματος στην Ελλάδα, με το κόμμα αυτό να βρίσκεται στην κυβέρνηση, ενώ συμπλήρωσε ότι η Αριστερά αναλαμβάνει το ιστορικό καθήκον να βγάλει τη χώρα από την κρίση, με την κοινωνία όρθια. «Συνεχίζουμε να δίνουμε σκληρές μάχες, περάσαμε από συμπληγάδες, αλλά μείναμε όρθιοι και βγήκαμε πιο έμπειροι», συμπλήρωσε..

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται με ρεαλιστικό οδικό χάρτη, για την ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ στάθηκε στην ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών, σε Ελλάδα και Ευρώπη. «Για να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμιστικές τομές που θα οικοδομούν σε ορίζοντα 5ετίας μια χώρα ισότητας, ελευθερίας, κοινωνικής δικαιοσύνης», πρόσθεσε.

Εν συνεχεία, επέμεινε ότι πρέπει να σταλεί «καθαρό μήνυμα ότι έχουμε πυξίδα και σχέδιο να νικήσουμε».

«Εκτός από την Αριστερά της απόδρασης και του εθνικού απομονωτισμού, υπάρχει και η Αριστερά που δεν φοβάται, δεν διστάζει να αναλάβει ευθύνες» συνέχισε, αποτιμώντας την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Για το δημοψήφισμα

Επέμεινε, δε, ότι το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 θα μείνει στην ιστορία ως μία από τις μεγάλες στιγμές των αγώνων του λαού μας, ενώ το χαρακτήρισε «αποστομωτική απάντηση» στις κλειστές τράπεζες και στην επιβολή των capital controls.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί σχέδιο, αν και παραδέχτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ασκήσει κριτική στην ένταξη της χώρας στην οικονομική και νομισματική ένωση.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το Grexit δεν ήταν ένα αριστερό ή ριζοσπαστικό σχέδιο, αλλά ήταν σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις πιέσεις από τους δανειστές και στην χρηματοπιστωτική ασφυξία που, όπως είπε, λειτούργησε σαν διαρκής εκβιασμός.

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε, καλώντας τους εταίρους να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα, καθώς η ίδια εφαρμόζει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. «Pacta sunt servanda» υπογράμμισε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα ανεχτούμε να μας λένε άλλο «κάντε τα μαθήματά σας και βλέπουμε»».

Αξίωσε, δε, λύση για το ζήτημα του χρέους και ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE).

Τη συγκυρία δεν την επιλέγεις, σε επιλέγει» υπογράμμισε, παραδεχόμενος ότι η Αριστερά είναι τέκνο της ανάγκης και της οργής, κάνοντας αναφορά στον Βάρναλη. «Θα ήταν καλύτερα η «πρώτη φορά αριστερά» να είχε έρθει σε άλλες, καλύτερες συνθήκες, από αυτές της χρεοκοπίας και της ασφυξίας» τόνισε ακόμη, για να καταδείξει, ωστόσο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασε και ανέλαβε την ευθύνη σε μια δύσκολη συγκυρία.

Παραγωγικό μοντέλο

«Υπερασπιζόμαστε και αγωνιζόμαστε για ένα παραγωγικό μοντέλο που θα αξιοποιεί πρωτίστως το βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ελληνικής οικονομίας, που δεν είναι άλλο από το υψηλών προσόντων ανθρώπινο δυναμικό της» υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για ένα μοντέλο που δεν θα βασίζεται στις χαμηλές αμοιβές.

Επέμεινε, δε, στο δίπολο του νεοφιλελεύθερου μοντέλου και του μοντέλου της Αριστεράς, το οποίο, όπως είπε, στοχεύει σε συνολική κοινωνική αναμόρφωση.

«Διαμορφώνουμε έτσι ένα πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης πενταετούς διάρκειας με ορόσημο το έτος σταθμό: το 2021.

»Και μέχρι τότε φιλοδοξούμε να έχουμε επιτύχει σειρά συγκεκριμένων και μετρήσιμων στόχων αναδιανομής, ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας ώστε στο τέλος της πενταετίας να έχουμε καταφέρει τη μείωση της ανεργίας στη χώρας μας τουλάχιστον κατά 10 μονάδες.

»Και αυτός είναι ίσως ο σημαντικότερος στόχος για την πατρίδα μας, για την επόμενη πενταετία, για τον οποίο αξίζει όλοι να συστρατευθούμε» ανέφερε, μεταξύ άλλων ο Τσίπρας.

Ενιαίο πολιτικό κέντρο

«Το κόμμα χρειάζεται ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο, μια Κεντρική Επιτροπή που θα εκλεγεί στη βάση των πραγματικών αναγκών του κόμματος και μιας πολιτικής Γραμματείας που θα είναι το μοναδικό πολιτικό κέντρο και θα λειτουργεί με αίσθηση ευθύνης και με πολιτική αλληλεγγύη.

»Και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι είναι πιο σημαντικό για ένα μέλος του Κόμματος να είναι εκλεγμένο μέλος της ΠΓ, δηλαδή της ηγεσίας, παρά να έχει υπουργική θέση.

»’Αλλωστε οι υπουργικές θέσεις δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας.

Ας το έχουμε καλά αυτό στο μυαλό μας» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Προτείνω λοιπόν πέραν της Κεντρικής Επιτροπής να εκλεγεί και επιτροπή Δεοντολογίας που θα έχει την εξουσιοδότηση να είναι, όπου χρειάζεται, πολύ αυστηρή απέναντι σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Γιατί δε θα πρέπει να αφήνουμε ούτε χαραμάδα για τη προπαγάνδα του παλιού πολιτικού συστήματος που αφού δε μπορεί να υπερασπιστεί εαυτόν, προσπαθεί να διασπείρει την εντύπωση ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ τους μοιάζει.

Όχι δεν είμαστε ίδιοι και δε θα γίνουμε ποτέ».