Σε μια κίνηση που έρχεται να προστεθεί στις κλιμακούμενες το τελευταίο διάστημα προσπάθειές της να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία γύρω από το Καστελόριζο προέβη η Αγκυρα.

Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν δύο NOTAM με τις οποίες καλούν την Αθήνα να μην προβεί σε προγραμματισμένες ασκήσεις στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του Καστελόριζου, ισχυριζόμενες ότι το ελληνικό νησί βρίσκεται στην τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, με την ΝΟΤΑΜ Α4447/16, με την οποία αναφέρονται στην αντίστοιχη ελληνική Α2200/16, η οποία δεσμεύει περιοχή Δυτικά του Καστελόριζου λόγω διεξαγωγής άσκησης έρευνας και διάσωσης (SAR), το διήμερο 18-19 Οκτωβρίου, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι το Καστελόριζο (Meis, όπως αναφέρεται στα τουρκικά) είναι αποστρατικοποιημένη περιοχή και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στις ασκήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Επιπλέον, η Αγκυρα εξέδωσε την Τρίτη και άλλη ΝΟΤΑΜ Α4455/16, με την οποία ισχυρίζεται ότι η περιοχή στην οποία θα εκτελέσουν άσκηση SAR οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις ανήκει στην τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης, καλώντας την Ελλάδα να συνεργαστεί με την αρμόδιες αρχές της Τουρκίας.

Το γεγονός αυτό έρχεται προς κλιμάκωση των ανάλογων τουρκικών κινήσεων το τελευταίο διάστημα. Διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα επισήμαιναν την παρουσία τουρκικών υποβρυχίων στον βυθό του Αιγαίου καθ’ όλη την διάρκεια του Σεπτεμβρίου, γεγονός για το οποίο έχει ήδη γίνει αναφορά στο ΝΑΤΟ.

Ερώτηση Βόζεμπεργκ στην Κομισιόν

Το θέμα έθεσε με ερώτησή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, ως μέλος της Αντιπροσωπείας στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της ευρωβουλευτού έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια της από 3/10/2016 ερώτησής μου, με την οποία ζητούσα την άμεση αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις προκλητικές αμφισβητήσεις της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας σε ολόκληρη την περιοχή του Αιγαίου από Τούρκους αξιωματούχους, η Τουρκία επανέρχεται σήμερα με μία νέα πρόκληση. Συγκεκριμένα, με νέα αγγελία προς αεροναυτιλομένους (ΝΟΤΑΜ) οι τουρκικές αρχές αμφισβητούν πλέον ανοιχτά και την ελληνική κυριαρχία στη νήσο Καστελόριζο, μετά την αμφισβήτηση προ ημερών των ελληνικών νησιών Χίου, Ψαρών, Οινουσσών, Ρόδου, Σαμοθράκης, Ικαρίας, Καρπάθου και Αστυπάλαιας.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι το Καστελόριζο είναι αποστρατικοποιημένη περιοχή και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στις ασκήσεις των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων, αναφέροντας μάλιστα ότι η περιοχή στην οποία θα εκτελεστούν οι στρατιωτικές ασκήσεις από την Ελλάδα ανήκει στην τουρκική περιοχή Έρευνας – Διάσωσης, ως εκ τούτου οι ελληνικές δυνάμεις θα πρέπει να συνεργαστούν με τις τουρκικές αρχές.

Δεδομένου ότι η Τουρκία δεν σταματά το τελευταίο διάστημα να αναζητά αφορμή στρατιωτικής συμπλοκής στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, με ευθείες παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ερωτάται η Επιτροπή:

Πότε σκοπεύει να αντιδράσει στη συνεχιζόμενη προκλητική στάση της Τουρκίας, που καταπατά το διεθνές δίκαιο και δεν σέβεται την εδαφική ακεραιότητα Κράτους – Mέλους, που ταυτόχρονα αποτελεί και ευρωπαϊκό έδαφος»;.