Τις όχι πάντοτε συγκλίνουσες θέσεις που ακούγονται από στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης για το Brexit επισήμανε ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το «διαζύγιο», Γκι Φερχόφστατ, λέγοντας συμπερασματικά ότι… «τελικά, η πολιτική δεν παύει να με εκπλήσσει». Είχε προηγηθεί η σαφώς αιχμηρή αντίδραση του διδύμου των ΥΠΟΙΚ Γαλλίας και Γερμανίας απέναντι στον βρετανό ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον.

Ο βέλγος Φερχόφστατ αναφέρθηκε στις, όπως τις χαρακτηρίζει ο βρετανικός Guardian, «κατά τα φαινόμενα αντιφάσεις» που ακούγονται από βρετανούς υπουργούς, ξεκινώντας από την αναφορά του Μπόρις Τζόνσον πως το Λονδίνο θα είναι ισχυρός υποστηρικτής της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Δηλαδή, ο Τζόνσον θέλει να βοηθήσει την Τουρκία να μπει στην ΕΕ, αφού έκανε λίγο πριν εκστρατεία ώστε να βγει η Βρετανία από την ΕΕ στη βάση του ότι η Τουρκία θα έμπαινε, υποτίθεται σύντομα, στην ΕΕ» είπε ο Φερχόφστατ.

«Τελικά, η πολιτική δεν παύει ποτέ να με εκπλήσσει»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αναφορές του βρετανού υπουργού Αμυνας Μάικλ Φάλον, ο οποίος είπε ότι όσο η Βρετανία είναι στην ΕΕ θα μπλοκάρει κάθε απόπειρα δημιουργίας ενιαίας στρατιωτικής δύναμης.

«Λέει πως η κυβέρνησή του θα μπλοκάρει τις προσπάθειες της ΕΕ να βελτιώσει τις αμυντικές της ικανότητες, παρά το ότι φεύγει από την ΕΕ, και παρ’ όλα αυτά λέει ότι θέλει βελτιωμένη αμυντική σχέση με την ΕΕ αφού φύγει» είπε ο βέλγος αξιωματούχος.

Στο τέλος, αναφέρθηκε στις αναφορές του βρετανού υπουργού Εμπορίου Λίαμ Φοξ, που είπε πως η Βρετανία σκοπεύει να «φύγει από την ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση επειδή θεωρεί άλλες αγορές πιο σημαντικές, αλλά η βρετανίδα πρωθυπουργός λέει ότι η ΕΕ θα υπογράψει φιλόδοξη εμπορική συμφωνία με την Βρετανία».

«Τελικά, η πολιτική δεν παύει ποτέ να με εκπλήσσει» κατέληξε ο, γνωστός για το πνευματώδες χιούμορ του, Φερχόφστατ.