Με την κυβέρνηση να επαίρεται μετά τη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία πως διαψεύστηκαν εκείνοι που εκτιμούσαν ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης, πραγματοποιείται στη Βουλή η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία.

Επί της ουσίας πρόκειται για την πρώτη αναμέτρηση Τσίπρα – Μητσοτάκη με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου κι ως εκ τούτου ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να αποδομήσει συνολικά την επιχειρηματολογία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που προκάλεσε ούτως ή άλλως τη συζήτηση.

Στο Μαξίμου έχει γίνει εντατική προετοιμασία για τη σημερινή εμφάνιση του Πρωθυπουργού, ο οποίος θα προσπαθήσει να κερδίσει στα σημεία καταδεικνύοντας ότι οι απόψεις της Νέας Δημοκρατίας για τα θέματα παιδείας είναι όχι μόνο συντηρητικές, αλλά συγχρόνως εξυπηρετούν –όπως θα πει –τα ιδιωτικά συμφέροντα.

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει απολύτως τις μεταρρυθμίσεις του υπουργού Νίκου Φίλη και θα κινηθεί πάνω στον άξονά τους με αιχμή και τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στα σχολεία. Αλλωστε η απόφαση του Μαξίμου είναι να μη γίνει καμία υποχώρηση στα ζητήματα της Παιδείας ασχέτως του ότι εκ παραλλήλου επιχειρείται επαναπροσέγγιση με την Αρχιεπισκοπή για να πέσουν οι τόνοι και να αρθούν οι όποιες παρεξηγήσεις.

Ετσι ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να κατηγορήσει τον πρόεδρο της ΝΔ ότι τάσσεται υπέρ των σχολαρχών στην ιδιωτική εκπαίδευση και συγχρόνως να τον κατηγορήσει ότι προκάλεσε τεχνητό θόρυβο για τη λειτουργία των Ολοήμερων, ζητώντας επί της ουσίας αυτή να ισχύει μόνο για το 1/3 των δημόσιων σχολείων και όχι για το σύνολό τους, όπως ισχύει με τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Στα επιχειρήματα του Πρωθυπουργού αναμένεται να προστεθεί και η επισήμανση πως για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια μοιράστηκαν κανονικά τα σχολικά βιβλία στους μαθητές και όχι φωτοτυπίες.

ΜΠΟΡΑ. Το Μαξίμου πέρασε χθες μεγάλη μπόρα διαπιστώνοντας ότι οι δύο Οικολόγοι Πράσινοι βουλευτές που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό Τσιρώνης και Δημαράς δεν προτίθενται να ψηφίσουν τις διατάξεις για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Στην κυβέρνηση σήμανε συναγερμός και στο Μαξίμου κλήθηκε αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πρασίνων στην οποία συμμετείχαν και οι δύο βουλευτές τους. Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, όπου συμμετείχαν και οι Τσακαλώτος και Φλαμπουράρης, στη διάρκεια της οποίας ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε την κατάσταση και το ασφυκτικό πλαίσιο των υποχρεώσεων της χώρας ζητώντας από τους δύο βουλευτές να αναθεωρήσουν την άποψή τους. Προηγουμένως η κυβέρνηση δέχτηκε να συμπεριληφθεί στον νόμο και στην αιτολογική έκθεση αναφορά στο Σύνταγμα που καλύπτει και το άρθρο 24, όπως επίσης και προσθήκη για τις αποφάσεις του Συμβούλιο της Επικρατείας που εξασφαλίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού.

«Θεωρούμε την αναφορά αυτή μια σημαντική βελτίωση στον υπάρχοντα νόμο» δήλωσε η εκπρόσωπος των Οικολόγων Πρασίνων Μαρία Πετεινάκη, ανακοινώνοντας ότι οι δύο βουλευτές προχωρούν στην ψήφιση του νομοσχεδίου υπό την πίεση των μνημονιακών υποχρεώσεων και προθεσμιών.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι με την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα ολοκληρώνεται πρακτικά η πρώτη αξιολόγηση και παράλληλα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Επισημαίνουν ότι ορισμένοι ποντάριζαν αξιοποιώντας και τη συγκυρία με τις τηλεοπτικές άδειες στο να μην προχωρήσει η διαδικασία της αξιολόγησης, ελπίζοντας συγχρόνως σε αποτυχία της κυβέρνησης και σε μια άτακτη υποχώρησή της στο θέμα των καναλιών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση βαδίζει ολοταχώς προς τη δεύτερη αξιολόγηση και τη συζήτηση για την εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος έως το τέλος του χρόνου, κάτι που συνδέεται και με τη δυνατότητα της χώρας να μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ για να επιχειρήσει την επιστροφή στις αγορές.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΣΦΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας ασχολήθηκε προσωπικά χθες με το θέμα της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ συναντώντας στο Μέγαρο Μεξίμου τη διοίκηση της αζερικής εταιρείας SOCAR. Η SOCAR ανακοίνωσε την παράταση για έναν ακόμη μήνα της εγγυητικής επιστολής την οποία έχει καταθέσει, ενώ σύμφωνα με το Μαξίμου στο διάστημα που θα μεσολαβήσει θα υπάρξουν επαφές ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκομένους, προκειμένου η λύση που θα προκύψει να είναι επωφελής για όλα τα μέρη.