Με τους πρόσφυγες και μετανάστες να ξεπερνούν τους 60.000 και το 22% αυτών να συγκεντρώνονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και τις ροές να παρουσιάζουν αύξηση το τελευταίο διάστημα, η χθεσινή ενδοκυβερνητική κρίση στο αρμόδιο επιτελείο για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής ήρθε να φέρει περισσότερα μαύρα σύννεφα. «Είναι πιο έντιμο να υποβάλω την παραίτησή μου» προανήγγελλε νωρίς χθες το πρωί (από τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι) ο γενικός γραμματέας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων, Οδυσσέας Βουδούρης. Λίγο αργότερα ήρθε – από το ραδιόφωνο αυτή τη φορά (Βήμα 99,5) – να επιβεβαιώσει την απόφασή του για αποχώρηση από το συγκεκριμένο πόστο.

«Η παραίτησή μου είναι δεδομένη. Εχω ενημερώσει τον Πρωθυπουργό. Η αιτία είναι ότι πήρα μία εντολή από τον Πρωθυπουργό, η οποία δεν έχει αντικείμενο» ανέφερε ο Βουδούρης. Από τις δηλώσεις του δεν έλειψαν τα δηλητηριώδη βέλη κατά του άμεσου προϊσταμένου του, αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

ΜΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Οι σχέσεις των δύο ανδρών εξαρχής δεν υπήρξαν αγαστές και η κατάσταση το τελευταίο διάστημα επιδεινώθηκε. Ως αποτέλεσμα, σε κάθε περίπτωση, έρχεται η ελλιπής οργάνωση των δομών φιλοξενίας.

Ο Οδυσσέας Βουδούρης μπήκε στο κάδρο της μεταναστευτικής κυβερνητικής πολιτικής τον περασμένο Απρίλιο, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και ενίσχυσης των σχετικών δομών με αφορμή και τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.

Η εμπλοκή του ονόματός του συνέπεσε περίπου το ίδιο διάστημα με την κόκκινη κάρτα, που είχε βγάλει ο εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ζητάει την απομάκρυνση του Μουζάλα.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός παρέμεινε στη θέση του και τελικώς ο Βουδούρης περιορίστηκε στη θέση του γενικού γραμματέα. Στελέχη που έρχονται σε επαφή με τους δύο λένε πως εδώ και καιρό «ούτε καν μιλιούνται».

Το πρόβλημα συνεργασίας έχει φτάσει και στο Μέγαρο Μαξίμου. Αρχικώς στο πρωθυπουργικό γραφείο έφτασαν κάποιες ενστάσεις από την πλευρά Μουζάλα, που εμμέσως πλην σαφώς έθετε θέμα παραμονής του μαζί με τον Βουδούρη στο ίδιο επιτελείο.

Ηταν πάντως ο Βουδούρης που τράβηξε το σκοινί στα άκρα λίγο μετά τα μέσα του προηγούμενου μηνός, όταν άρχισε να αμφισβητεί ευθέως και δημοσίως στοιχεία που έδινε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ. Οπως λέγεται, η αντιπαράθεση αφορούσε το εύρος των αρμοδιοτήτων που θα αναλάμβανε ο γενικός γραμματέας. Ο Βουδούρης φέρεται να διεκδικούσε απόλυτο έλεγχο για τα κέντρα φιλοξενίας, ενώ από την πλευρά του αναπληρωτή υπουργού έβαζαν κόφτη.

Ως αποτέλεσμα, μέχρι χθες δεν είχε υπάρξει συμφωνία ώστε να εκδοθεί το απαιτούμενο ΦΕΚ, με το οποίο θα εκχωρούνταν οι αρμοδιότητες. Αυτό άλλωστε βρέθηκε στο επίκεντρο και των χθεσινών καταγγελιών Βουδούρη. Ο οποίος βέβαια πήγε ένα βήμα πιο πέρα, επικρίνοντας τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό για κακοδιαχείριση κονδυλίων που προορίζονται για τους πρόσφυγες. Οπως μάλιστα επισημαίνουν πολιτικοί παράγοντες, ο τέως γενικός γραμματέας δεν αναμένεται να αφήσει το θέμα να λήξει.

Ενδεικτικό χαρακτηρίζουν το γεγονός πως λίγη ώρα μετά την επίσημη αποδοχή της παραίτησής του χθες το απόγευμα επέλεξε να κοινοποιήσει μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος τις επίμαχες συνεντεύξεις του.

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν αντίδραση και από τη ΝΔ. «Η παραίτηση Βουδούρη είναι η κορυφή του παγόβουνου της κυβερνητικής ανεπάρκειας στην αντιμετώπιση ενός ακόμα, πολύ σοβαρού για τη χώρα ζητήματος» σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Κουμουτσάκος.