Με προσομοίωση στο πολωνικό σύστημα τακτοποίησης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και των μεθόδων προσέγγισης της δικαστικής εξουσίας, η κυβέρνηση προσπαθεί να υπερκεράσει την ευρωπαϊκή αντίδραση για την υπόθεση Γεωργίου/ΕΛΣΤΑΤ και παράλληλα να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό για το «μεγάλο ξεκαθάρισμα» με τις τηλεοπτικές άδειες. Οι κραυγές και οι ψίθυροι που συνοδεύουν το κυβερνητικό εγχείρημα και προέρχονται πρωτίστως από το κυβερνητικό μέτωπο δημιουργούν μια ζοφερή εικόνα που είναι προφανές ότι προκαλεί τα ανακλαστικά των Βρυξελλών.

Μια έκρηξη του Πάνου Καμμένου ταράζει την ατμόσφαιρα, αναδεικνύοντας ενδοκυβερνητικές τριβές στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και επιτείνοντας τους ψιθύρους περί μεθοδεύσεων και προειλημμένων αποφάσεων. Με μια δεύτερη κραυγή, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, επιχειρεί να νουθετήσει την Κομισιόν, επικυρώνοντας με τον τρόπο του και τη δικαστική εξέλιξη στην υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ. Στον αντίποδα κινήθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή και την παρέμβαση Καμμένου, διαμηνύοντας από την πλευρά της ότι δεν νομιμοποιεί ούτε θα αποδεχθεί το όποιο αποτέλεσμα στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες από τη στιγμή που παρακάμπτεται πλήρως το ΕΣΡ.

ΣΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ. Την ώρα που η προεργασία για τον κυβερνητικό διαγωνισμό βρίσκεται στο τελικό στάδιο και το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να πείσει κάθε ενδιαφερόμενο για τη διαφάνεια των χειρισμών και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το πρωτόγνωρο σκηνικό που στήνεται στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, ο υπουργός Αμυνας επανήλθε με νέες τορπίλες κατά του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, εκ των διεκδικητών μιας από τις τέσσερις επίμαχες άδειες πανελλαδικής τηλεοπτικής συχνότητας. Ηταν η δεύτερη επίθεση του προέδρου των ΑΝΕΛ κατά του –φίλου και κουμπάρου του –επιχειρηματία, του οποίου προ μηνός είχε ζητήσει τον αποκλεισμό, επιχειρηματολογώντας κατά της συμμετοχής στον διαγωνισμό των «εργολάβων δημοσίων έργων». Χθες όμως το χτύπημα Καμμένου ήταν ακόμη πιο ηχηρό, καθώς σχεδόν ανοικτά συνέδεε τον επιχειρηματία με χρήματα από έκνομες δραστηριότητες και τον κατήγγειλε για εκβιαστικές πρακτικές. «Με τα μαύρα λεφτά στα σάιτ και τις ψευδείς αναρτήσεις ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πιέσει για κανάλι…» ήταν το σχόλιο Καμμένου στο προσφιλές του twitter, που ταρακούνησε την κυβέρνηση τη στιγμή που καλούσε τους εκπροσώπους σε ένα πρώτο τεστ της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Από το κυβερνητικό επιτελείο ακολούθησαν τον δρόμο της σιωπής, αλλά η νέα σφήνα Καμμένου στον διαγωνισμό τροφοδότησε μια έντονη παρασκηνιακή συζήτηση για τους στόχους του. Κατά μία εκδοχή, ο υπουργός Αμυνας βρίσκεται σε τροχιά σκληρής σύγκρουσης με τον κουμπάρο του και υποψήφιο καναλάρχη, ευνοώντας πλέον τη συμμετοχή στον διαγωνισμό του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Κατά μια δεύτερη προσέγγιση, με την επίθεση στον Χρήστο Καλογρίτσα ο Πάνος Καμμένος επικυρώνει προκαταβολικά τον αδιάβλητο χαρακτήρα της διαδικασίας, σε μια ενδεχόμενη επικράτηση του συγκεκριμένου επιχειρηματία, αφού ούτε ο πόλεμος του υπουργού μπορούσε να ακυρώσει την προσφορά του.

Σε κάθε περίπτωση, με την υπόθεση να παραμένει ανοικτή στο Συμβούλιο της Επικρατείας μπροστά σε ένα μπαράζ προσφυγών, θεωρείται δεδομένο ότι το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών όχι μόνον θα παραμείνει σε εκκρεμότητα, αλλά παράλληλα με τα νομικά και συνταγματικά θέματα που θα πιέζουν την κυβέρνηση, το σχέδιο των αδειοδοτήσεων θα παραμείνει και πολιτικά μετέωρο.

«ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΜΜΕ». Τα μηνύματα που είχε εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαμηνύοντας ότι η διαδικασία αδειοδότησης αποτελεί κεντρικό θέμα σύγκρουσης με την κυβέρνηση και πως η ΝΔ θα ανατρέψει ως κυβέρνηση το ραδιοτηλεοπτικό σκηνικό που επιχειρεί να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημοποιήθηκαν χθες με κατηγορηματικό τρόπο από την αξιωματική αντιπολίτευση. Η ΝΔ κατέστησε σαφές ότι «δεν πρόκειται να αναγνωρίσει, ούτε να νομιμοποιήσει, ούτε να αποδεχθεί έναν διαγωνισμό στον οποίο δεν εμπλέκεται το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα».

Επικαλούμενη την παρέμβαση του υπουργού Αμυνας, εξάλλου, κατήγγειλε την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου ότι «υλοποιεί ένα πρωτοφανές σχέδιο ελέγχου των Μέσων Ενημέρωσης, χτίζοντας «γέφυρες διαπλοκής» με τους παλαιούς και νέους καναλάρχες».«Ουδόλως ενδιαφέρεται για την τήρηση της νομιμότητας, αλλά επιχειρεί τη χειραγώγηση των Μέσων Ενημέρωσης» ήταν το δικό της μήνυμα. Επισήμανε δε ότι ο περιορισμός των τηλεοπτικών αδειών «δεν διασφαλίζει την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών, αλλά στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και οικοδομεί μια ολιγαρχία στα Μέσα Ενημέρωσης».