Ενα όργιο φημών που από τις παραλίες της Αίγινας μεταφέρθηκε στα σόσιαλ μίντια και την μπλογκόσφαιρα αρκούσε για να προκαλέσει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου και τρικυμία στο πολιτικό σκηνικό –με φόντο την τραγωδία στα νερά του Σαρωνικού. Η κυβερνητική αντίδραση αποκαλύπτει σε έναν βαθμό και την πίεση που αισθάνεται το πρωθυπουργικό επιτελείο, το οποίο διεμήνυε ότι στο εξής θα κινητοποιείται άμεσα για οποιοδήποτε ζήτημα μπορεί να πλήξει την εικόνα της κυβέρνησης, ενώ δρομολογεί και δικαστικές εξελίξεις για τη χθεσινή φημολογία.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν βρέθηκε στο πλάνο της θαλασσοταραχής –όχι γιατί δεν εξακολουθεί να έχει ως ορμητήριο την Αίγινα, αλλά επειδή η απόσταση που τον χωρίζει πλέον από τον ΣΥΡΙΖΑ προφανώς δεν θα δικαιολογούσε τον σάλο. Από στόμα σε στόμα στο νησί και από σχόλιο σε σχόλιο στο facebook και στο twitter, ωστόσο, τα κύματα σκέπασαν κυβερνητικά στελέχη που έχουν σχεδόν ταυτίσει την Αίγινα με τον ΣΥΡΙΖΑ, προεξάρχοντος του Αλέκου Φλαμπουράρη που διατηρεί από χρόνια εξοχικό στο νησί, στο οποίο έχει φιλοξενηθεί αρκετές φορές και η οικογένεια του Αλέξη Τσίπρα.

Η ομίχλη που επικρατούσε επί τρεις ημέρες σχετικά με τους επιβαίνοντες στο μοιραίο ταχύπλοο δημιούργησε το κατάλληλο έδαφος για να βρεθεί στο ίδιο σκάφος και ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος ηλικιακά θα μπορούσε να συνδέεται και με τον 77χρονο Θρασύβουλο Λυκουρέζο που διώκεται ως κυβερνήτης του ταχύπλοου. Ουσιαστικά, το όργιο φημών συνδέθηκε με μια αίσθηση «κουκουλώματος» για τις συνθήκες και τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από το ναυάγιο, αφού από αρκετούς στην Αίγινα, και όχι μόνον, αμφισβητείται εάν ο κυβερνήτης που είχε αναπτύξει ιλιγγιώδη ταχύτητα μπορούσε να είναι ένας υπερήλικος. Κάπως έτσι, στο μοιραίο σκάφος βρέθηκαν κι άλλοι υπουργοί, όπως ο Χανιώτης Γιάννης Σταθάκης που επίσης διατηρεί εξοχική κατοικία στο νησί του Σαρωνικού, αλλά και ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος φάνηκε να κινείται εκτός θεσμικού πλαισίου και να μην είναι φειδωλός για στοιχεία που συνδέονται με το ανακριτικό έργο, ενώ εκτιμήθηκε ότι τα σχόλιά του είχαν θετική χροιά για τον 77χρονο κυβερνήτη. Είναι δεδομένο, ωστόσο, ότι ο Δρίτσας όχι μόνο δεν βρισκόταν στην Αίγινα, αλλά τη μέρα του ναυαγίου παραθέριζε με τη σύζυγό του Τασία Χριστοδουλοπούλου στο Λεωνίδιο.

ΤΑ ΜΠΛΟΓΚ. Το ζήτημα άρχισε να αποκτά χθες το πρωί άλλες διαστάσεις, όταν η φημολογία πέρασε στους τίτλους ορισμένων μπλογκ, κατ’ αρχάς του διαδικτυακού υποκόσμου, και συνδέθηκε και με ερωτήματα προς την κυβέρνηση. Η παραίτηση του ποινικολόγου Αλέξανδρου Λυκουρέζου από την υπεράσπιση του 77χρονου εξαδέλφου του ήρθε να ενισχύσει το «μυστήριο» της Αίγινας και κάπου εκεί παρενέβη με μια ανάρτηση στο facebook και ο Σταύρος Θεοδωράκης, βάζοντας φωτιά στο Μαξίμου. Ο επικεφαλής του Ποταμιού εστίασε στην έντονη φημολογία και ζήτησε από τις εισαγγελικές Αρχές να διατάξουν άρση του τηλεφωνικού απορρήτου «όσων προσώπων δηλώνουν ότι ήταν πάνω στο σκάφος και βεβαίως του 77χρονου που δηλώνει ότι ήταν ο χειριστής». «Οι οικογένειες των θυμάτων πρωτίστως, αλλά και όλη η κοινωνία, δικαιούνται να μάθουν τι πραγματικά συνέβη και ποιοι ευθύνονται γι’ αυτή την τραγωδία. Οι φημολογίες δεν μπορούν να καλύπτουν την αλήθεια» κατέληξε η παρέμβαση Θεοδωράκη.

Κατά πληροφορίες, στο πρωθυπουργικό γραφείο υπήρξε έντονος εκνευρισμός, καθώς το ζήτημα είχε αποκτήσει πλέον και πολιτικό στίγμα. Κατόπιν αυτού κρίθηκε αναγκαίο η κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα για να διαλύσει όχι μόνο την ομίχλη για μια υπόθεση που συγκλονίζει το πανελλήνιο, αλλά και για να προειδοποιήσει ότι στο εξής ανάλογη φημολογία θα αντιμετωπίζεται διά της δικαστικής οδού. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη απέδωσε τη φημολογία που ενέπλεκε υπουργούς στην τραγωδία της Αίγινας σε «κακοήθεις απελπισμένους» που πρωταγωνιστούν σε αποτυχημένα σχέδια αποδόμησης της κυβέρνησης και πρόσθεσε: «Η τραγωδία δεν αφήνει περιθώρια ανοχής σε ψεύδη. Για τους συκοφάντες αυτή τη φορά ζητήθηκε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ο άμεσος εντοπισμός τους, προκειμένου να υποστούν τις συνέπειες». Λίγο αργότερα δε, οι λιμενικές Αρχές έσπευσαν να δώσουν στη δημοσιότητα την επίσημη λίστα των επιβαινόντων και στα δύο σκάφη που ενεπλάκησαν στο ναυάγιο.

ΠΑΣΟΚ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΔΡΙΤΣΑ. Στην πολιτική ναυμαχία, εξάλλου, πήρε μέρος και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έστρεψε τα πυρά του στον Θοδωρή Δρίτσα, διατυπώνοντας ερωτηματικά για τη «θεσμικά ανεπίτρεπτη» στάση του. Κατά τη Χαριλάου Τρικούπη, ο αρμόδιος υπουργός «θα έπρεπε άμεσα και κατά προτεραιότητα να ασχολείται για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου θαλάσσιων συγκοινωνιών και τη διαδικασία χορήγησης και αναθεώρησης των αδειών οδήγησης σκαφών». Αντ’ αυτού, όμως, κι ενώ η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης, «σπεύδει παραβιάζοντας ευθέως την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και παρεμβαίνοντας άκομψα στη Δικαιοσύνη ως συνήγορος του κατηγορουμένου. Γιατί άραγε;». Είχαν προηγηθεί οι δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας που κάλυπταν την οικογένεια του 77χρονου (γιος και εγγονός) ως πιθανούς χειριστές του ταχύπλοου που σκόρπισε τον θάνατο.