Τονωτική ένεση αποτελούν για τον ελληνικό τουρισμό οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής αφού απογείωσαν τις αφίξεις των τουριστών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που ανακοινώθηκαν χθες από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για την αεροπορική κίνηση του τελευταίου επταμήνου, σημειώθηκε αύξηση 8,6% (σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015) στην επιβατική κίνηση και αύξηση 4,7% στο σύνολο των πτήσεων. Ειδικότερα, διακινήθηκαν 28.620.068 επιβάτες (πέρυσι ταξίδεψαν 26.391.099 επιβάτες) ενώ οι πτήσεις ανήλθαν σε 257.278.

Την ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά τον Ιούλιο, τα στοιχεία δείχνουν αύξηση 9,3% στην επιβατική κίνηση εσωτερικού και εξωτερικού. Από τα ελληνικά αεροδρόμια διακινήθηκαν 8.479.942 επιβάτες (αύξηση 7,9% για τους επιβάτες εσωτερικού και 9,7% για τους επιβάτες εξωτερικού).

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΥΠΑ, η μεγαλύτερη επιβατική κίνηση για τον Ιούλιο καταγράφεται στα αεροδρόμια Αθηνών (2.368.903 επιβάτες), Ηρακλείου (1.288.906), Ρόδου (974.965), Θεσσαλονίκης (698.036) και Κέρκυρας (598.183).

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Λε Μοντ», η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία έχουν ωφεληθεί από τις ακυρώσεις των κρατήσεων που παρατηρούνται σε άλλοτε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία.

Οι ακυρώσεις οφείλονται στην πολιτική αστάθεια, την τρομοκρατική απειλή και στα προβλήματα ασφάλειας που παρατηρούνται στις προαναφερόμενες χώρες.

Προβλήματα αντιμετωπίζει και ο τουρισμός στη Γαλλία, με τους Γάλλους να προσπαθούν να σώσουν την τουριστική σεζόν στην Κυανή Ακτή μετά τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις.

«Είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι στην Ελλάδα για διακοπές» αναφέρει στη γαλλική εφημερίδα ο Αυστραλός Μπρους Πέιν. «Και παρά την αύξηση του ΦΠΑ σε αρκετά προϊόντα και υπηρεσίες, οι τιμές είναι καλύτερες σε σχέση με τη Γαλλία και την Ιταλία».

Οπως λέει, ήθελε να ταξιδέψει στην Τουρκία, αλλά τον αποθάρρυνε η πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική χώρα. «Στην Ελλάδα τόσο εγώ όσο και η οικογένειά μου αισθανόμαστε απολύτως ασφαλείς».

Από την πλευρά του, ο Καναδός Νταβίντ Λεμίρ πέρασε τρεις εβδομάδες στις Κυκλάδες, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και, όπως λέει στη «Μοντ», αισθάνεται ότι στην Ελλάδα απειλείται λιγότερο από τρομοκρατική επίθεση σε σχέση με τη Γαλλία και τη Βόρεια Αφρική.

Το ρεύμα

«last minute»

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), η ισχυροποίηση του ρεύματος «last minute» δημιουργεί «προϋποθέσεις επίτευξης του στόχου για αύξηση των αφίξεων 6%, όμως στην παρούσα φάση φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη η επίτευξη του στόχου της αντίστοιχης αύξησης των εσόδων».

Οπως υποστηρίζουν από τον ΣΕΤΕ, «είναι αναγκαίο να επαναλάβουμε ότι η ανωτέρω αναφερόμενη αύξηση δεν θα αντικατοπτρίζει την εικόνα σε όλους τους προορισμούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο εσόδων για το κράτος, την απασχόληση και την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών».

Τον Ιούλιο, η Κρήτη, το Ιόνιο και οι Κυκλάδες υποστήριξαν δυναμικά το σύνολο των διεθνών αεροπορικών αφίξεων της χώρας με αυξήσεις 12,8%, 13,3% και 8,7% αντίστοιχα, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015.

Οι κερδισμένοι

και οι χαμένοι

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη εμφάνισαν θετικό πρόσημο, +10% και +11,4% αντίστοιχα, ενώ η Κως, η Σάμος και η Μυτιλήνη κινήθηκαν με αρνητικό πρόσημο, -13%, -16,3% και -6,2%.

Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, «είναι βέβαιο ότι με την ισχύουσα υπερφορολόγηση η όποια άνοδος σε επίπεδο αφίξεων δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα των επιχειρήσεων, τα οποία ενδέχεται να παρουσιάσουν αρνητική εικόνα». Κατά τη «Μοντ», οι τρεις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία) άρχισαν από το 2012 να στηρίζονται στον τουρισμό προκειμένου να επιστρέψουν στην ανάπτυξη και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Η εφημερίδα επικαλείται στοιχεία του ΣΕΤΕ, σύμφωνα με τα οποία τα capital controls και η αύξηση του ΦΠΑ από το 6,5% στο 13% στις ξενοδοχειακές υπηρεσίες δεν ανέκοψαν το κύμα των τουριστών που το 2016 εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 25 εκατομμύρια.

Στην Ελλάδα, αναφέρει η «Μοντ», η συμβολή του τουριστικού κλάδου στο ΑΕΠ είναι 24%, ενώ ένας στους πέντε εργαζομένους απασχολείται στον τουρισμό.

Στην Πορτογαλία η συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ είναι 6,5%, με το 8,2% του εργατικού δυναμικού να απασχολείται σε αυτόν τον τομέα.

Το 2015 επισκέφθηκαν τη χώρα 12,2 εκατομμύρια τουρίστες (9,7% αύξηση σε σχέση με το 2014). Η κίνηση τον Ιούλιο είναι 12% μεγαλύτερη σε σχέση με την κίνηση του Ιουλίου του 2015, με συνέπεια να σημειώνεται ρεκόρ αφίξεων. Πέρυσι ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν την Ισπανία έφτασε τα 68,1 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 4,9% σε σχέση με το 2014. Για φέτος η εκτίμηση είναι ότι οι τουρίστες θα φθάσουν τα 70 εκατομμύρια. Ηδη, το πρώτο εξάμηνο του έτους, έχει καταγραφεί αύξηση στην τουριστική κίνηση κατά 11,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.