Το τελευταίο διάστημα στη Βουλή, το επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου μοιάζει με βαρέλι που κατρακυλά με ιλιγγιώδη ταχύτητα χωρίς κανείς να γνωρίζει πού θα καταλήξει. Ο εκνευρισμός, η έλλειψη ανοχής και σεβασμού του Βουλευτηρίου –μάλιστα ακόμα και εν απουσία εκείνων που συνήθως δημιουργούν επεισόδια και πολιτεύονται με ύβρεις –ενισχύουν την άποψη ότι μοναδικοί κερδισμένοι είναι αυτοί που υιοθετούν ή καλύπτουν με τη στάση τους αντικοινοβουλευτικές συμπεριφορές.

Το παραδέχθηκε, το απόγευμα της Πέμπτης, ακόμα και ο υπουργός Εργασίας. Με αυτοκριτική διάθεση, λίγα λεπτά μετά την έντονη λογομαχία του με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε: «Πρέπει να πω ότι τμήμα της κριτικής που μου ασκήθηκε από τον κ. Τζαβάρα, το αποδέχομαι. Στη Βουλή, πράγματι, δεν φωνάζουμε και στη Βουλή, πράγματι, δεν παίρνουμε τον λόγο, αν δεν μας τον έχει δώσει το προεδρείο. Το γεγονός ότι ορισμένοι από τους βουλευτές της ΝΔ είχαν πάρει τον λόγο μόνοι τους και φώναζαν, αποτελεί εξήγηση αλλά όχι δικαιολογία. Και ακριβώς επειδή πρέπει να περιφρουρήσουμε το κύρος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας όλες οι πλευρές, γιατί ο μόνος που χαίρεται όταν το Κοινοβούλιο έχει κρίση είναι αυτή η πλευρά που λείπει (εννοεί της Χρυσής Αυγής) και δεν είναι παρούσα αυτή τη στιγμή, γι’ αυτό τον λόγο νομίζω ότι έπρεπε να πω αυτά τα λόγια».

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο. Η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου μίλησε με ιδιαίτερα απαξιωτικό τρόπο κατά της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά. («Λοιπόν ελάτε τρία λεπτά, ό,τι μπορείτε να κάνετε…», «Ντάξει, φοβερό κι αυτό. Μπράβο!» κ.λπ.). Ιδιο κλίμα κυριάρχησε και λίγες ημέρες αργότερα, κατά τη συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το Plan Χ που είχε ζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να μη συμμετέχει. Η επιλογή του διευκόλυνε το έργο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού η απουσία του ερμηνεύτηκε από αυτήν ως «φόβος, συνενοχή και ομολογία ήττας». Αυτό βεβαίως ήταν το πολιτικό επιχείρημα. Διότι με την απουσία του Αλέξη Τσίπρα –και στη συνέχεια του Γιάννη Δραγασάκη από την αίθουσα της Ολομέλειας –την εκπροσώπηση της κυβέρνησης ανέλαβε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οι εκφράσεις του υπουργού Οικονομικών ωστόσο («Ασε μας τώρα. Αντε φύγε από εδώ. Είσαι η πεμπτουσία του γελοίου, το απόσταγμα…»), σε συνδυασμό με τους χειρισμούς του Προέδρου της Βουλής τραυμάτισαν για ακόμα μία φορά την εικόνα του Κοινοβουλίου.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ ΣΤΗ ΧΟΥΝΤΑ; Προφανώς σε αυτό συνέβαλαν και οι βουλευτές της ΝΔ. Εκείνοι, προς το παρόν όμως, μπορούν να «κρύβονται» πίσω από τον ρόλο τους στην αξιωματική αντιπολίτευση. Να επικαλούνται την αντίστοιχη «μαχητικότητα» του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στη θέση τους και να εστιάζουν στην προσπάθειά τους να αμυνθούν στις ειρωνείες του υπουργού Οικονομικών για την παιδική ηλικία του προέδρου της ΝΔ. Ενδεικτική του κλίματος ήταν η στάση της Ντόρας Μπακογιάννη. Η πρώην υπουργός αισθάνθηκε την ανάγκη να αποκαταστήσει την αλήθεια και να εξηγήσει μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο twitter τι ακριβώς είχε πει στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, όταν την ώρα της αντιπαράθεσης σηκώθηκε και τον πλησίασε στα υπουργικά έδρανα. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να συγκριθούμε για τις οικογενειακές μας ιστορίες επί χούντας. Τίποτα άλλο» έγραψε η βουλευτής της ΝΔ. Η παρέμβασή της δεν ήταν καθόλου τυχαία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα ανεχθούν άλλες επιθέσεις γύρω από το θέμα. Εάν προκληθούν ξανά, λέγεται από τη Συγγρού, θα κλιμακώσουν την αντιπαράθεση και θα προκαλέσουν τους αντιπάλους τους.

Εμπειρος κοινοβουλευτικός παράγοντας υποστηρίζει ότι η κατάσταση που επικρατεί εσχάτως στο Κοινοβούλιο οφείλεται πρωτίστως στην πίεση των βουλευτών της συμπολίτευσης. Οι κυβερνητικοί βουλευτές, εκτιμά, λίγο πριν επιστρέψουν στις περιφέρειές τους για τις καλοκαιρινές διακοπές παλεύουν να αλλάξουν την ατζέντα. Ασφυκτιούν στη λιτότητα που ακολουθεί και η δική τους κυβέρνηση αλλά προς τα έξω προσπαθούν να αποδείξουν ότι αυτή διατηρεί ακόμα ένα στοιχειώδες φιλολαϊκό προφίλ. «Η πίεσή τους εκτονώνεται στη Βουλή με τσακωμούς» αναφέρει η ίδια πηγή, σημειώνοντας ωστόσο πως ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση είναι άμοιρη ευθυνών. «Στη ΝΔ, αν και δημοσκοπικά φαίνεται πως διατηρούν προβάδισμα, το αποτέλεσμα δεν είναι το προσδοκώμενο. Επιλέγεται λοιπόν ένα κλίμα πόλωσης που θα μπορούσε να συσπειρώσει περισσότερο κόσμο» εξηγεί.

Βεβαίως στην απαξίωση της Βουλής συμβάλλει και ο τρόπος της νομοθέτησης. Την τελευταία εβδομάδα συζητήθηκαν τρία νομοσχέδια και ψηφίστηκαν 24 τροπολογίες, οι περισσότερες εκπρόθεσμες και άσχετες. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην πάγια τακτική των κυβερνήσεων να «βομβαρδίζουν» τα σχέδια νόμου πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές με άσχετες ή ρουσφετολογικού τύπου διατάξεις. Είναι μία τακτική που ακολουθείται από τον περασμένο Σεπτέμβριο –παρότι στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγελλε με πάθος τέτοιες πρακτικές.