Για μάχες που θα δώσει η κυβέρνησή του μαζί με τον λαό μίλησε και χθες ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτήν την φορά η αφορμή τού δόθηκε κατά την παρουσίαση των κυβερνητικών παρεμβάσεων για το νέο κοινωνικό κράτος. Δηλαδή, δύο ημέρες μετά την εκδήλωση για την αναθεώρηση του Συντάγματος όπου ο Πρωθυπουργός διατύπωσε για πρώτη φορά στον δημόσιο λόγο του την ανδρεοπαπανδρεϊκού ύφους φράση «για τον λαό, με τον λαό και από τον λαό».

Η κυβέρνηση προσπαθεί να διαμορφώσει εκ νέου το τσαλακωμένο κοινωνικό της προφίλ. Το φθινόπωρο πλησιάζει και μπροστά στην επαναφορά της τρόικας στην Αθήνα το Μαξίμου επιδιώκει να προχωρήσει σε παρεμβάσεις που δεν θα παραπέμπουν σε μέτρα και μνημονιακές ρυθμίσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας θα εγκαινιάσει αύριο (Παρασκευή) το νέο αεροδρόμιο της Πάρου. Ομοίως την προηγούμενη Παρασκευή μίλησε στην παράδοση του πάρκου Ασυρμάτου στους πολίτες του Αγίου Δημητρίου, ενώ δύο εβδομάδες πριν βρέθηκε στη Σαντορίνη για την έναρξη λειτουργίας του νέου νοσοκομείου του νησιού.

Το Μαξίμου κρίνει σκόπιμη την έξοδο του Τσίπρα στην κοινωνία σε μία προσπάθεια να δείξει πως ο Πρωθυπουργός είναι παρών και ότι παραμένει το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Με το ίδιο σκεπτικό έκρινε ότι η πρωθυπουργική παρουσία του στην Βουλή και στη συζήτηση για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τα capital controls, με τον Τσίπρα να απαντά για πολλοστή φορά για τις κακές επιλογές του, τους χειρισμούς Βαρουφάκη και το πώς η χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού, μόνο οφέλη δεν θα προσέφερε στην κυβέρνηση.

ΕΝΑ ΜΙΝΙ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ. Ο Πρωθυπουργός προήδρευσε χθες στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής –επικεφαλής είναι ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης –για να παρουσιάσει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το νέο κοινωνικό κράτος. Και σ’ αυτήν την εκδήλωση επικαλέστηκε αρκετές φορές τον λαό και μάλιστα αξίωσε την κριτική του κόσμου για τα κυβερνητικά πεπραγμένα σχολιάζοντας πως «είναι εύλογη και πρέπει να είναι όχι απλά ανεκτή, αλλά πρέπει να την απαιτούμε αυτήν την κριτική».

Γίνεται σαφές πως το επόμενο διάστημα το Μαξίμου θα προσπαθήσει να χτίσει μία νέα κοινωνική συμμαχία άκρως απαραίτητη για να συνεχίσει η κυβέρνηση την θητεία της. Διότι το πρώτο κρας τεστ δεν αργεί και αφορά τη διαπραγμάτευση για αλλαγές στα εργασιακά.

Η «ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΗΓΗ» ΤΟΥ ΕΚΑΣ. Ο Πρωθυπουργός έκανε χθες ιδιαίτερη αναφορά στη «μεγάλη πληγή» της απώλειας του ΕΚΑΣ, θύμισε όμως πως επρόκειτο για δέσμευση της κυβέρνησης Σαμαρά προς τους πιστωτές «χωρίς καμία πρόβλεψη για αντικατάστασή του». Και εξήγγειλε δέσμη μέτρων που κατά την άποψη της κυβέρνησης μπορούν να αμβλύνουν την απώλεια του ΕΚΑΣ για χιλιάδες δικαιούχους. Τα μέτρα αυτά αφορούν: θεσμοθέτηση πλήρους απαλλαγής για όσους δικαιούχους υπήρξε μείωση από τη φαρμακευτική δαπάνη. Στο εξής δεν θα πληρώνουν για τα φάρμακά τους. Απαλλαγή για όσους δικαιούχους χάνουν το ΕΚΑΣ από 30 ευρώ και άνω από την παρακράτηση του 6% για την εισφορά υγείας. Ενταξη κατ’ εξαίρεση για όσους έχουν απώλεια από 115 ευρώ και άνω στο πρόγραμμα προπληρωμένης μηνιαίας Κάρτας Αλληλεγγύης που θα αντιστοιχεί σε αγορές περίπου στο 1/3 της παροχής που χάνεται. Διατήρηση ισόποσης παροχής ΕΚΑΣ στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%. Διατήρηση κατ’ εξαίρεση της ισόποσης παροχής ΕΚΑΣ για έναν από τους δύο συζύγους (αυτόν με το χαμηλότερο εισόδημα) σε περιπτώσεις όπου το ΕΚΑΣ χάνεται και για τους δύο.

Οι παρεμβάσεις αυτές θα ξεκινήσουν από τον Αύγουστο με στόχο να αντισταθμίσουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της απώλειας για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, για το τρέχον έτος έχει διασφαλιστεί πλήρως η δέσμη παρεμβάσεων. «Ευελπιστούμε ότι το ίδιο θα καταφέρουμε και για τα επόμενα δύο έτη έως ότου οι απώλειες αντισταθμιστούν από την αύξηση της συντάξιμης αποδοχής για τους δικαιούχους με την αρχή καταβολής της εθνικής σύνταξης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ. Ο Πρωθυπουργός στην παρέμβασή του στο Κυβερνητικό Συμβούλιο θέλησε να δείξει την κακή κατάσταση του κράτους που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015. Ανέλαβε, είπε, τη διακυβέρνηση μιας χρεοκοπημένης χώρας στην οποία τα ποσοστά ανεργίας είχαν διπλασιαστεί στο διάστημα 2010-2014 από 12,7% στο 26,5% και πρόσθεσε πως παρά τα άδεια ταμεία και την πιστωτική ασφυξία το πρώτο εξάμηνο αύξησε τον κοινωνικό προϋπολογισμό δίνοντας επιπλέον 823 εκατ. ευρώ για κοινωνικές δαπάνες. Για την καταπολέμηση της ανεργίας, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την επέκταση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, την ενίσχυση του ΕΣΥ των δημόσιων νοσοκομείων, τη θεσμοθέτηση ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών.