Αρρυθμίες διαπιστώνονται στη λειτουργία του νέου νοσοκομείου Σαντορίνης: ούτε δύο εβδομάδες δεν έχουν ολοκληρωθεί από τα εγκαίνιά του και οι διακομιδές σοβαρών περιστατικών συνεχίζονται καθώς οι ελλείψεις σε προσωπικό και σε υποδομές καθιστούν αδύνατη την αντιμετώπιση ασθενών με σοβαρές παθήσεις.

Το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε διπλή αεροδιακομιδή από τη Σαντορίνη στο Ηράκλειο Κρήτης, ώστε οι ασθενείς να υποβληθούν στις απαραίτητες για την υγεία τους χειρουργικές επεμβάσεις.

Ειδικότερα, το πρώτο περιστατικό αφορούσε ηλικιωμένο άνδρα, ο οποίος διαγνώσθηκε από τους γιατρούς του νοσοκομείου Σαντορίνης με «πιθανό έμφραγμα». Καθώς λοιπόν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος να υποβληθεί είτε σε αορτοστεφανιαία παράκαμψη (γνωστή και ως bypass) που διενεργείται από εξειδικευμένους χειρουργούς ή καρδιοχειρουργούς είτε σε αγγειοπλαστική, το περιστατικό δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί στο νοσοκομείο Σαντορίνης.

Επιπλέον, ένας 25χρονος άνδρας κατέφθασε στο νοσοκομείο με σοβαρά ορθοπεδικά τραύματα ύστερα από τροχαίο. Και σε αυτή την περίπτωση όμως η επέμβαση ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθεί, με αποτέλεσμα να κριθεί αναγκαία η μεταφορά του σε ορθοπεδική κλινική άλλου νοσοκομείου.

ΓΕΝΝΗΣΤΕ ΑΛΛΟΥ. Υπενθυμίζεται δε ότι την περασμένη εβδομάδα μία έγκυος προσήλθε στο νοσοκομείο για να γεννήσει, όμως ο τοκετός πραγματοποιήθηκε τελικά σε νοσοκομείο της Κρήτης.

Μάλιστα σε σχετική καταγγελία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) αναφέρει ότι το ίδιο συνέβη με ακόμη τέσσερις εγκύους που παραπέμφθηκαν σε άλλα νοσοκομεία καθώς «το νοσοκομείο Σαντορίνης διαθέτει μόνο μία γυναικολόγο, ενώ δεν διαθέτει Αιμοδοσία και Νεογνολογικό Τμήμα».

Η είδηση αυτή προκάλεσε «πόλεμο» ανακοινώσεων ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, την αντιπολίτευση και των συνδικαλιστών στον χώρο της Υγείας. Αφορμή, οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν να κόψει την κορδέλα, ότι οι γυναίκες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να γεννούν στο νησί τους και να μην αναγκάζονται να φεύγουν από τον τόπο τους.

Επιπλέον και σύμφωνα με την Ομοσπονδία, στο νοσοκομείο της Σαντορίνης –σημειωτέον ότι εν μέσω της τουριστικής περιόδου το νησί βουλιάζει από επισκέπτες και συνεπώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη υγειονομικής περίθαλψης –«δεν υπάρχει μόνιμος αναισθησιολόγος, δεν υπάρχει ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και δεν καλύπτονται οι εφημερίες λόγω έλλειψης γιατρών».

Υπό τις συνθήκες αυτές, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Γιαννάκος επιμένει: «Το νοσοκομείο τον χειμώνα θα λειτουργεί ως Κέντρο Υγείας και μόνο το καλοκαίρι ως Γενικό Νοσοκομείο με αποσπάσεις, νέες συμβάσεις εργασίας προκειμένου να εισπράττουν τα ασφαλιστικά συμβόλαια των τουριστών».

ΧΩΡΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟ. Το υπουργείο Υγείας ωστόσο αποδίδει τα κενά στη χειρουργική αντιμετώπιση των περιστατικών σε τεχνικούς λόγους. Ειδικότερα, στελέχη της οδού Αριστοτέλους παραδέχονταν χθες στα «ΝΕΑ» ότι υπάρχει δυσκολία «στη διεξαγωγή μεσαίων και μεγάλων επεμβάσεων εξαιτίας του κλιματισμού στον χώρο των χειρουργείων».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκκρεμεί ο έλεγχος του κλιματιστικού συστήματος που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Και πρόσθεταν ότι έως τότε οι διακομιδές θα συνεχιστούν, σχολιάζοντας παράλληλα ότι το νοσοκομείο Σαντορίνης «θα βρει σύντομα τους ρυθμούς του».

Αντίστοιχες ήταν άλλωστε και οι υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσημη ημέρα των εγκαινίων, στις 15 Ιουλίου. Τότε ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι έως το τέλος του έτους το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας θα έχει στελεχωθεί πλήρως από γιατρούς και λοιπό προσωπικό.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στην αναγκαιότητα λειτουργίας αξονικού τομογράφου και μονάδας τεχνητού νεφρού, που ακόμη δεν περιλαμβάνονται στον εξοπλισμό του νοσοκομείου. Ο Τσίπρας επισήμανε ότι θα αναπτυχθούν σύντομα –χωρίς όμως να παραθέτει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των σχετικών έργων.

Στην ίδια ομιλία πάντως, ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε τις αδυναμίες και τις ελλείψεις σε προσωπικό, σημειώνοντας ότι «κάποιοι θα πουν, μα εντάξει, δεν είστε έτοιμοι 100%».

«Ναι, αλλά εμείς βαρεθήκαμε πια να κοσκινίζουμε και θέλουμε να ζυμώσουμε και να φάμε ψωμί», απάντησε ο ίδιος στην κριτική.

Μένουν άδειες 60 θέσεις εργασίας

Η στελέχωση του νοσοκομείου κατά τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του κάθε άλλο παρά επαρκής είναι. Στο πόστο τους βρίσκονται 22 γιατροί, 41 νοσηλευτές, 9 τεχνικοί και 54 διοικητικοί υπάλληλοι (συνολικά 126 άτομα). Ομως, για τις ανάγκες του νοσηλευτικού ιδρύματος δυναμικότητας 50 κλινών είχαν προκηρυχθεί από την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ ΑΕ) (στην οποία εντάχθηκε το μέχρι πρότινος στοιχειωμένο νοσοκομείο Θήρας) 185 θέσεις προσωπικού. Και ενώ το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι οι θέσεις που δεν καλύφθηκαν λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος θα επαναπροκηρυχθούν, το δέλεαρ παραμένει αναιμικό καθώς οι εργαζόμενοι δεν υπογράφουν συμβάσεις μόνιμης εργασίας αλλά ιδιωτικού δικαίου διάρκειας μόλις 12 μηνών.