Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην οποία καταγγέλλει τις «αθλιότητες που συντελούνται από καταληψίες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης», κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση εξακολουθεί να ανέχεται να γίνονται ζημιές στο Πανεπιστήμιο και επιθέσεις σε λεωφορεία και δημόσια κτίρια από τους καταληψίες, παρά τη δημόσια παρέμβασή του, αλλά και την παράσταση διαμαρτυρίας του κόμματός του προς τον αρμόδιο υπουργό.

Ταυτόχρονα, επικαλούμενος σχετικά δημοσιεύματα, σημειώνει ότι «ενώ η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου έχει απευθύνει έκκληση λήψης των αναγκαίων μέτρων για την προστασία του Πανεπιστημίου και ενώ εκδόθηκαν σχετικές εισαγγελικές παραγγελίες, ο αρμόδιος υπουργός, διέταξε τις Αστυνομικές Αρχές να μην παρέμβουν».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κάνει λόγο για «ποινικές ευθύνες» και καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν συμφωνεί με τον υπουργό του ότι είναι απολύτως ελεγχόμενη η κατάσταση και αν εγκρίνει εντολή να μην επέμβουν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ρωτά τον πρωθυπουργό «αν αντιλαμβάνεται την υποβάθμιση που υφίσταται το Πανεπιστήμιο και την επιβάρυνση των πολιτών από το οικονομικό κόστος των ζημιών, εάν θεωρεί παρακρατική τη συμπεριφορά των ομάδων αυτών και εάν πιστεύει ότι μπορεί να έχουμε ουσιαστική Δημοκρατία χωρίς ασφάλεια των πολιτών».

Απάντηση Τόσκα στη ΝΔ

Σε απαντητική ανακοίνωσή του το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα αναφέρει ότι «η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της, αφού βλέπουν ότι δεν υλοποιούνται οι προσδοκίες τους, συνεχίζουν να προτρέπουν σε εφαρμογή των μεθόδων ακραίας καταστολής που τόσα χρόνια εφάρμοσαν και οι οποίες δεν έχουν αποδώσει ούτε στα Εξάρχεια ούτε αλλού.

»Όσες συνδυασμένες επικοινωνιακές ενέργειες κάνουν ωθώντας πανεπιστημιακούς και άλλους κύκλους, οδηγούνται σε αποτυχία λόγω έλλειψης στρατηγικής. Η θερινή τους επικοινωνιακή εκστρατεία είναι μία επίθεση στο κενό. Οι καθημερινές επιτυχίες σε θέματα ασφάλειας (Εξάρχεια, μαφίες, απάτες, φοροδιαφυγή) αποδεικνύουν τη σωστή στρατηγική κατεύθυνση της κυβέρνησης».

Και η ανταπάντηση της ΝΔ

Λίγο μετά την απάντηση του υπουργού, το γραφείο Τύπου της ΝΔ εξέδωσε νέα ανακοίνωση: «Ο κατ’ ευφημισμό αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη αποδεικνύει πως δεν ξέρει τι γίνεται στο χώρο των αρμοδιοτήτων του και ειδικότερα στην εστία ανομίας που αναπτύσσεται στη Θεσσαλονίκη.

»Αποδεικνύει, ταυτόχρονα, πως σκόπιμα αρνείται την εφαρμογή του νόμου για την προστασία του κύρους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, της δημόσιας περιουσίας και της ασφάλειας των πολιτών.

»Εξίσου θλιβερό είναι και το κατάντημά του να συκοφαντεί σαν υποκινούμενους από τη Νέα Δημοκρατία «πανεπιστημιακούς και άλλους κύκλους» που παρεμβαίνουν για την αποκατάσταση της νομιμότητας. Αφήνοντας, έτσι, υπονοούμενα για τις πρυτανικές και εισαγγελικές Αρχές, ο κ. Τόσκας ξεπερνά και τις χειρότερες προπαγανδιστικές πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ».