Ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/07/2016 18:37 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21/07/2016 19:01 |
Ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Με την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας να έχει προχωρήσει σε βελτιωτικές αλλαγές, κάνοντας αποδεκτές και βουλευτικές τροπολογίες, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στο σύνολό του από την Ολομέλεια, το νομοσχέδιο με ρυθμίσεις θεμάτων που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ένωση Κεντρώων.

Η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ καταψήφισαν, ενώ το Ποτάμι δήλωσε «παρών».

Να σημειωθεί ότι εκτός από την Χρυσή Αυγή που καταψήφισε όλα τα άρθρα, τα υπόλοιπα κόμματα υπερψήφισαν αρκετές διατάξεις.

Η αντιπολίτευση εστίασε κυρίως την κριτική της στη δυνατότητα συνδικαλισμού στο στρατό, στην δημιουργία της ΜΟΜΚΑ και στην αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Απαντώντας στις ενστάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, για την επανασύσταση της ΜΟΜΑ, τόσο ο υπουργός, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμένος και Δημήτρης Βίτσας, διαβεβαίωσαν ότι στόχος της νέας υπηρεσίας (ΜΟΜΚΑ) είναι η κατασκευή έργων σε περιοχές που έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία και για τις οποίες δεν υπάρχει ιδιωτικό ενδιαφέρον.

Σε ό,τι αφορά την κριτική που δέχθηκε η διάταξη για την αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας διαβεβαίωσε, ότι τα χρήματα θα διατίθενται «υπέρ της άμυνας και υπέρ των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».

Καμένος και Βίτσας υπεραμύνθηκαν της δυνατότητας συνδικαλισμού στο στρατό, κάνοντας λόγο για τομή που εκσυγχρονίζει τις ένοπλες δυνάμεις.

Το υπουργείο Άμυνας έκανε δεκτή την τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και προβλέπει «άρση περιορισμών στη συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων στη διοίκηση Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, που ανήκουν στους Δήμους και στις Περιφέρειες και λειτουργούν υπό την μορφή ΝΠΙΔ ΟΤΑ, εφόσον στα Διοικητικά τους Συμβούλια ορίζονται μέλη με την ιδιότητα των δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι ωστόσο τυγχάνει σε πολλές περιπτώσεις να είναι δημόσιοι υπάλληλοι».

Επίσης, δεκτή έγινε η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με την οποία δίνεται η δυνατότητα να αποδεσμευτούν λογαριασμοί υπέρ των εργαζομένων και όχι υπέρ της εργοδοσίας, ώστε να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, καθώς και λοιπές απαιτήσεις τους.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η τροπολογία αντιμετωπίζει το πρόβλημα που ανέκυψε μετά την πρόσφατη κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών της εταιρείας ΝΒΕΕ ΑΕ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή της συμφωνίας με το Πολεμικό Ναυτικό, που κυρώθηκε με το ν. 4361/2016, καθώς και η πληρωμή των δεδουλευμένων αποδοχών και λοιπών απαιτήσεων των εργαζομένων.

Ορίζεται έτσι, ότι αναστέλλονται όλα τα μέτρα εκτέλεσης κατά της ΝΒΕΕ ΑΕ και εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου, όχι μόνο στο πλαίσιο εκτέλεσης της σύμβασης, αλλά και για την καταβολή των αποδοχών και λοιπών απαιτήσεων των εργαζομένων.4
Vagelis
03/08/2017 13:55
Ο Συριζα που ειναι το διαφορετικα το καινουργιο, θα δειτε στις εκλογες τι θα παρετε. Κατασχεση περιουσιων ολων των βουλευτων του Συριζα-Ανελ να δουμε ποιος θα γελαση τελευταιος 
Αρπαξε να φας
26/12/2016 00:42
Άρπαξε να φας και κλέψε να ΄χεις! Τα κλεφτρόνια τα βρήκανε στη βΟλή του βΟλέματος και της αρπαγής! Να τους χαίρεστε εσείς που τους ψηφίσατε!
Σανόοοοος
19/12/2016 01:10
Μοιράστε στους στρατιωτικούς σαν κάθε τεταρτοκοσμική χούντα!
Mboosh
22/07/2016 10:45
Με την ίδια λάρτζ λογική του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι γιατί το δικαίωμα αυτό θα πρέπει να περιορίζεται στους αξιωματικούς και δεν θα έπρεπε να επεκτείνεται ας πούμε στους σκοπανθρώπους, στους υπαξιωματικούς ή ακόμη και στους οπλίτες; Επιπλέον, η συνδικαλιστική ιδιότητα κατά πόσο θα επηρεάσει την μαχητική ικανότητα;