Ουδέν αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση εκ της κάλπης. Πλην όμως η απομάκρυνση των χρυσαυγιτών από την κάλπη του εκλογικού νόμου «έσωσε» την κυβέρνηση από τις κατηγορίες για σύμπραξη με τη Χρυσή Αυγή. Οχι όμως και από την κριτική ότι δεν αρνήθηκε εξαρχής τις ψήφους του ακροδεξιού κόμματος, όπως ακριβώς είχε πράξει τον Δεκέμβριο του 2014 ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Δήμας. «Εσείς δεν το κάνατε γιατί το μόνο που βλέπετε είναι η εξουσία» είπε απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Και δεν ήταν ο μόνος βουλευτής που εξέφρασε δημόσια την ενόχλησή του. «Η κυβέρνηση θέλει να πέσει στα μαλακά. Γι’ αυτόν τον σκοπό ευτελίζει τους θεσμούς και ευτελίζεται συναλλασσόμενη με όποιον βρει μπροστά της: από τη Χρυσή Αυγή μέχρι εξωκοινοβουλευτικούς πρόθυμους συνομιλητές» τόνισε ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Ωστόσο η αδυναμία ψήφισης του εκλογικού νομοσχεδίου από τα 2/3 του Σώματος, άλλαξε χθες εντελώς το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης του νομοθετήματος στη Βουλή, η Ολομέλεια μετατράπηκε σε αρένα με την κυβέρνηση να υψώνει τους τόνους και να ανταλλάσσει με την αντιπολίτευση κατηγορίες επί παντός επιστητού. Ενδεικτική ήταν η ομιλία του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, αν και υπήρξε για παραπάνω από μία δεκαετία βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, από του βήματος του Βουλευτηρίου άδραξε την ευκαιρία για να επιτεθεί σε «αυτούς που κυβέρνησαν τη χώρα για 20 χρόνια».

Από τα πυρά του υπουργού ωστόσο δεν γλίτωσε ούτε η ΝΔ, την οποία κατηγόρησε για τυχοδιωκτισμό και μικροπολιτικές τακτικές. «Είστε τόσο έτοιμοι να κυβερνήσετε ή έχετε τόσο μεγάλη αδημονία να επιστρέψετε στις καρέκλες εξουσίας» διερωτήθηκε, απευθυνόμενος στους γαλάζιους βουλευτές. Μάλιστα σε μια προσπάθεια να υπεραμυνθεί του εκλογικού νομοσχεδίου, ο υπουργός επικαλέστηκε διάφορες μετρήσεις. Αυτές, ισχυρίστηκε, δείχνουν ότι το 58% των πολιτών τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής, όπως και το 40%των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Για όσα πάντως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση είχε ήδη τοποθετηθεί λίγη ώρα νωρίτερα η Ντόρα Μπακογιάννη. «Πιστεύετε πως αν επρόκειτο να γίνει πράξη αυτός ο νόμος, θα μπορούσε η χώρα να κυβερνηθεί, όταν το κάθε κόμμα από τα τέσσερα που θα κυβερνούν θα έχει τη δυνατότητα να εκβιάσει τον πρωθυπουργό για το ένα ή το άλλο θέμα;» είπε η πρώην υπουργός. Οπως τόνισε, όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση θα αρχίσει διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ώστε να υπάρξει νέος εκλογικός νόμος ο οποίος θα διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή αναλογική εκπροσώπηση και την κυβερνησιμότητα της χώρας.

«ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ. «Καταψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο όχι ως νομοσχέδιο άδολης αναλογικής αλλά ως όχημα δόλιου πολιτικού καιροσκοπισμού» επισήμανε στην ομιλία του ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η αλλαγή εκλογικού συστήματος που επιχειρεί –10 μόλις μήνες μετά τις εκλογές και τρία ολόκληρα χρόνια πριν από τη φυσιολογική λήξη της περιόδου –«σημαίνει παραδοχή και αποδοχή της ήττας από την κυβέρνηση, και μάλιστα αμετάκλητης».

Ο ίδιος μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, παρουσιάζοντας την πλατφόρμα για την επόμενη μέρα. Υπογράμμισε ότι η χώρα έχει επείγουσα ανάγκη από στοιχειώδη συναίνεση, εθνική ενότητα. «Χρειάζεται τη συστράτευση όλων των δημιουργικών κοινωνικών δυνάμεων. Την προγραμματική συνεργασία όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και στην ανάγκη να βρει η χώρα τη θέση της μέσα στους νέους δύσκολους συσχετισμούς» είπε και εμμέσως πλην σαφώς απέκλεισε το ενδεχόμενο διπλών εκλογών. «Θα αντιταχθούμε μετά τις επόμενες εκλογές σε κάθε ανεύθυνη και μικροκομματική συμπεριφορά που οδηγεί σε πολιτικό αδιέξοδο, σε διπλές εκλογές και οικονομική οπισθοχώρηση την πατρίδα» πρόσθεσε.

ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΝΑΙ». Την ανάγκη να ερμηνεύσει μόνος του την ψήφο του ένιωσε από του βήματος της Ολομέλειας ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. «Αύριο ψηφίζουμε για εκλογικό νόμο, δεν ψηφίζουμε για την παραμονή της αναποτελεσματικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, συμπληρώνοντας ότι η πρόταση της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών «είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της πολιτικής σταθερότητας».

«ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΖΑΚΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ». «Το κέντρο βάρους για το ΚΚΕ είναι ο αγώνας έξω από τη Βουλή, εκεί που ο λαός με τον αγώνα του παλεύει να βγει στο προσκήνιο» τόνισε στην ομιλία της η Αλέκα Παπαρήγα. Ξεκαθάρισε επίσης ότι το ΚΚΕ δεν συμμετέχει σε καμία κυβέρνηση είτε καθαρά αστική είτε διαχείρισης του αστικού συστήματος, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει εξελιχθεί σε «ένα νέο πολιτικό τζάκι» και τσακώνεται με τη ΝΔ για τον νέο εκλογικό νόμο παρότι και οι δύο συμφωνούν στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου και ψήφισαν όλοι μαζί το τρίτο Μνημόνιο.