Σε διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του που αφορούσαν το ελικόπτερο με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, το οποίο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, προχώρησε ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε.

Ο Τούρκος διπλωμάτης αφού χαρακτήρισε λάθος την κίνηση από ελληνικής πλευράς να δοθεί άδεια προσγείωσης στο ελικόπτερο, προειδοποίησε πως δεν θα βοηθήσει τις διμερείς σχέσεις τυχόν μη επιστροφή των οκτώ στρατιωτικών στην Τουρκία.

Μετά από έντονη προειδοποίηση από ελληνικής πλευράς μας ότι θα υπάρξει αυστηρότατη απάντηση από το υπουργείο Εξωτερικών, ο Τούρκος πρέσβης προέβη σε διευκρινίσεις επί των δηλώσεων του, μέσω του δικτυακού τόπου της πρεσβείας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Τούρκος πρέσβης κάνει λόγο για «διαστρέβλωση των δηλώσεών του στα ρεπορτάζ ορισμένων μέσων ενημέρωσης» και αναφέρει διευκρινιστικώς:

«Ο πρέσβης τόνισε ότι οι Τούρκοι στρατιώτες που κατέφυγαν στην Ελλάδα σε ένα στρατιωτικό ελικόπτερο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το Σαββατοκύριακο θα έχουν μια δίκαιη και διαφανή δίκη στην πατρίδα τους.

Δήλωσε ότι η προσδοκία της Τουρκίας είναι μια άμεση έκδοση του στρατιωτικού προσωπικού στην Τουρκία. Αυτό θα έχει πολύ θετικές επιπτώσεις για τις σχέσεις των δύο χωρών. Από την άλλη πλευρά, μια αρνητική απόφαση θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα στην τουρκική κοινή γνώμη και φυσικά ότι αυτό είναι κάτι που ο ίδιος δεν επιθυμεί, καθώς πρωταρχικό καθήκον του ως Πρέσβης είναι να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις και να κρατήσει τα πράγματα σταθερά.

Ο πρέσβης ευχαρίστησε επίσης τις ελληνικές αρχές στο υψηλότερο επίπεδο για την έγκαιρη στήριξη και τη συνεργασία που παρείχαν έναντι της απόπειρας πραξικοπήματος, και στην προσπάθειά μας να επαναφέρουμε τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».