«Είμαστε συγκλονισμένοι από τη φρίκη που έζησε γι’ άλλη μία φορά ο γαλλικός λαός. Η σκέψη μας, η καρδιά μας είναι κοντά τους. Είναι στις οικογένειες των θυμάτων, είναι στους τραυματίες που δίνουν αυτή την στιγμή μάχη για την ζωή τους» ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, κατά την άφιξη της στην πολιτική εκδήλωση μνήμης του ΙΣΤΑΜΕ απόψε στο Ηράκλειο για την συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου.

Επίσης τόνισε ότι «θέλουμε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα: πεισμώνουμε απ’ όλα αυτά που συμβαίνουν και είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, την δημοκρατία, την ελευθερία στο κοινό μας σπίτι, την ενωμένη Ευρώπη».

Αναφερόμενη στην αποψινή εκδήλωση η κ. Γεννηματά είπε:

«Είμαστε σήμερα εδώ, στην Κρήτη, στο Ηράκλειο. Την Κρήτη που τόσο αγάπησε ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά και οι Κρητικοί τολμώ να πω ότι είχαν μαζί του μια ερωτική σχέση. Είμαστε σήμερα λοιπόν εδώ, για να τιμήσουμε την μνήμη του μεγάλου ηγέτη και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Του ανθρώπου που αποτελεί ιστορικά ένα σύμβολο ενότητας της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης. Κατάφερε να ενώσει και να εκφράσει για πολλές δεκαετίες τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, του Προοδευτικού Κέντρου, της Κεντροαριστεράς, της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Ακόμη είπε ότι ο Α. Παπανδρέου παρέδωσε μια παράταξη ισχυρή, με αυτόνομο ρόλο, με αυτοδύναμη πορεία. «Και είναι ευθύνη όλων μας σήμερα να ξανακάνουμε την Παράταξη μεγάλη και ισχυρή. Και είναι φανερό πως αποτελεί εθνική ανάγκη η αναγέννηση της Κεντροαριστεράς» είπε.

Ακολούθως επέκρινε τον πρωθυπουργό λέγοντας: «Ο πρωθυπουργός, κ. Τσίπρας, εμφανίστηκε χθες και προσπάθησε να επιδείξει ρεαλισμό. Όμως, ρεαλισμός δεν είναι να δημιουργείς μια εικονική πραγματικότητα. Από τότε που ανέλαβε, 18 μήνες τώρα, η πορεία της χώρας χειροτερεύει.

»Λουκέτα, ύφεση, ανεργία, περικοπές, μνημόνια για πάντα, κόφτης. Αν όλα αυτά δεν θέλει να τα δει, σημαίνει ότι δεν έχει και την δυνατότητα να τα διορθώσει. ‘Αρα δεν έχει να περιμένει κανείς τίποτα απ’ αυτόν. Γι’ αυτό η ευθύνη μας είναι πολύ μεγάλη» είπε η κ. Γεννηματά .

Στη συνέχεια μίλησε για προσωπικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει λέγοντας πως νιώθει ικανοποίηση, γιατί υπάρχει ανταπόκριση σ’ αυτήν.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση μόνο από τις ηγεσίες, αλλά από τη βάση της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης που κάθε μέρα και περισσότερο φαίνεται σε όλη την Ελλάδα, ότι παίρνει την υπόθεση στα χέρια της.

Αφού ανέφερε ότι θα προσπαθήσει , θα παλέψει και θα αγωνιστεί για να γίνει η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη και πάλι μεγάλη σημείωσε:

«Επειδή τις μέρες αυτές γίνεται πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση για τις θεσμικές αλλαγές, θέλω για άλλη μια φορά να πω: ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι χάνει ακόμη μια ευκαιρία για συνεννόηση και ευρύτερες συναινέσεις. Και λέω άλλη μια, γιατί δυο φορές πέρυσι γύρισε την πλάτη στην συνεννόηση γύρω από τον εκλογικό νόμο».

Τέλος μίλησε μια πρόταση πρόκληση και πρόσκληση στους δύο εκφραστές του μικρού δικομματισμού, όπως είπε τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι η πρότασή μας διασφαλίζει τη λαϊκή ετυμηγορία και σέβεται την ισοτιμία της ψήφου.

«Είναι εκεί. Μπορούμε να παγώσουμε την διαδικασία στη Βουλή -δεν υπάρχει καμία βιασύνη- και από κοινού να επεξεργαστούμε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στο πολιτικό σύστημα, που θα αποτελέσει την βάση της συνεννόησης, που οι πολίτες απαιτούν και διεκδικούν από εμάς» κατάληξε η κ. Γεννηματά .