Σοβαρές ενστάσεις διατυπώνει η Κομισιόν για τον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Συγκεκριμένα, επιστολή-έγκληση στην ελληνική κυβέρνηση για τους νομικούς χειρισμούς των υπουργών Ν.Παπά και Χρ. Σπίρτζη για χειραγώγηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τη διαχείριση του τηλεοπτικού φάσματος απέστειλε ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος Γκ. Έντινκερ στην ελληνική κυβέρνηση.

Στην επιστολή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγείρει σειρά ενστάσεων και καλεί την κυβέρνηση να δώσει το συντομότερο δυνατόν εξηγήσεις διότι:

-Επιχειρείται η χειραγώγηση της ανεξάρτητης αρχής που ρυθμίζει την τηλεοπτική αγορά, κάτι που αντιβαίνει ευθέως στα κοινοτικά δεδομένα

-Αμφισβητείται η δημοπράτηση του φάσματος που ανατέθηκε στη Digea

-Επιχειρείται η συγκέντρωση εξουσιών και κανονιστικών αρμοδιοτήτων στα χέρια κυβερνητικών στελεχών, αντί των ανεξάρτητων αρχών που προβλέπει το Σύνταγμα.

Επίσης στην ίδια επιστολή – που δημοσιεύει η «Καθημερινή» – η Kομισιόν καλεί την κυβέρνηση, σε αυστηρό ύφος, να απαντήσει άμεσα γιατί δεν αξιοποιήθηκε ευρύτερα το τηλεοπτικό φάσμα ενώ εμφανώς δηλώνεται ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί οδηγούν στο να ωφελήσουν τον κρατικό φορέα ραδιοτηλεόρασης (ΕΡΤ).

Η επιστολή της Κομισιόν δεν αφορά την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, απαντά το υπουργείο Επικρατείας με ανακοίνωσή του.

O Κωστής Χατζηδάκης

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας την επιστολή της Κομισιόν για το νέο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο στη χώρα τονίζει πως υπάρχει μείζον θέμα για την κυβέρνηση.

«Είναι προφανές τόσο από την έκταση όσο και από την ένταση της επιστολής, ότι υπάρχει μείζον θέμα για την κυβέρνηση… Είχαμε προειδοποιήσει εδώ και μήνες πως η κυβέρνηση – όπως κάνει και με τον εκλογικό νόμο – βάζει πρώτα το κομματικό συμφέρον» ανέφερε ο κ.Χατζηδάκης σε δηλώσεις του στον Σκάι.

«Το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι ότι θέλει υπουργό-καναλάρχη που να ρυθμίζει τα πάντα», σημείωσε. Και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση «πρέπει να αλλάξει ρότα και να ακολουθήσει τον δρόμο της Ευρώπης. Ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες είναι αντίθετος με τους νόμους και το Σύνταγμά μας και το κοινοτικό δίκαιο».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Το θέμα της επιστολής της Κομισιόν και τα όσα συμβαίνουν σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε ανάρτησή του στο facebook:

«Η επιστολή του αρμόδιου επιτρόπου με την οποία κινείται επισήμως η διαδικασία κατά της χώρας μας για σωρεία παραβιάσεων του δικαίου της ΕΕ με τις ρυθμίσεις που επέβαλε η κυβέρνηση ως προς την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τη διαχείριση του φάσματος συχνοτήτων, είναι το προοίμιο για όσα φυσιολογικά θα ακολουθήσουν ως προς την διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.

Όλα όσα περιλαμβάνονται στην πολυσέλιδη επιστολή του κ. Έτιγκερ είχαν επισημανθεί στη Βουλή στις 29.1.2016. Είχα τότε τονίσει επιπλέον ότι οι παραβιάσεις του ενωσιακού δικαίου ως προς τις ρυθμιστικές αρχές συνιστούν και παραβιάσει του άρθρου 28 του Συντάγματος.

Όσα ισχύουν ως προς τις ρυθμιστικές αρχές, όπως η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ισχύουν επαυξημένα ως προς τις προβλεπόμενες στο Σύνταγμα ανεξάρτητες αρχές, όπως το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), τις βασικές αρμοδιότητες του οποίου έχει υφαρπάξει με αντισυνταγματικό νόμο ο υπουργός.

Υπάρχουν αυτή την περίοδο χώρες – μέλη της ΕΕ, στις οποίες είναι στραμμένη η προσοχή των ενωσιακών οργάνων επειδή η στάση των αντίστοιχων εθνικών κυβερνήσεων απέναντι στα ΜΜΕ και τη Δικαιοσύνη θέτει ζήτημα προσβολής των αξιών της Ένωσης. Για μια από αυτές έχει κινηθεί και η σκληρή διαδικασία του άρθρου 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΕΕ).

Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν δυστυχώς και στην Ελλάδα. Ούτε η αγωνία για το κλείσιμο των αξιολογήσεων και την καταβολή των δόσεων του τρίτου μνημονίου που κατέστησε αναγκαίο η πολιτική της κυβέρνησης, ούτε το Brexit μπορούν να κρύψουν αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα σε σχέση με τους θεσμούς της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Ελπίζω ακόμη ότι η δικαιοσύνη θα διαφυλάξει εντέλει και την εξωτερική αλλά και την εσωτερική της ανεξαρτησία και θα προστατεύσει την πολυφωνία και το κράτος δικαίου».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Ο Υπουργός Προπαγάνδας και πάλι πιάστηκε ψευδόμενος. Αντί επαίνων, όπως διακινούσε το υπουργείο του, ήλθε η απάντηση-κόλαφος από τον αρμόδιο Επίτροπο. Τόσο ως προς τον αριθμό των καναλιών, όσο και ως προς ρυθμίσεις του νόμου του για τα ΜΜΕ σε σχέση με τη Digea.

«Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια» λέει ο λαός και ο Υπουργός Προπαγάνδας σπεύδει κάθε μέρα να τον επαληθεύσει. Φυσικά και δεν περιμένουμε να κοκκινίσει από ντροπή για τα ασύστολα ψεύδη του, αφού είναι συστηματίας. Περιμένουμε όμως να κάνει τις αναγκαίες κινήσεις, για να μη διασύρει άλλο τη χώρα μας».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η επιστολή – κόλαφος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκαλύπτει το σχέδιό της Κυβέρνησης.

– Να χειραγωγήσει τις Ανεξάρτητες Αρχές

– Να συγκεντρώσει στα χέρια της υπερεξουσίες

– Να ελέγξει τη ενημέρωση των Ελλήνων.

Παρά τις πρόσφατες, περί του αντιθέτου, διαβεβαιώσεις του «Υπουργού Προπαγάνδας», η χώρα διασύρεται και πάλι με ευθύνη της Κυβέρνησης.

Αυτήν τη φορά ο διασυρμός αφορά στον ίδιο τον πυρήνα της Δημοκρατίας. Στο θεμελιώδες δικαίωμα του πολίτη να ενημερώνεται ελεύθερα και ανεμπόδιστα.

Η απάντηση που έσπευσε να εκδόσει ο κ. Παππάς, είναι άσχετη με την ουσία του μείζονος ζητήματος Δημοκρατίας που εγείρεται. Είναι ομολογία διολίσθησης στον καθεστωτικό αυταρχισμό.

Το σχέδιο τους δεν θα περάσει. Η Δημοκρατία δεν θα υποκύψει.

Ο νόμος «Παπά – Σπίρτζη» πρέπει να καταργηθεί και το ΕΣΡ να αναλάβει τις πλήρεις αρμοδιότητές του χωρίς χειραγώγηση από «Υπουργούς – καναλάρχες».

Οι δημοκρατικές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις οφείλουμε αντίδραση σε κάθε μεθόδευση αυταρχισμού σε θέματα θεσμών και Δημοκρατίας την οποία επιχειρεί να πλήξει η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου».

«Το γαρ πολύ της διαπλοκής γεννά παραφροσύνη», απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ.

«Ζητούμε συγγνώμη γιατί βιαστήκαμε να υποθέσουμε ότι η ηχώ της διαπλοκής, η ΝΔ δηλαδή, ενδεχομένως να σιωπούσε», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και ασκεί δριμεία κριτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Έπρεπε να αναμένουμε ότι θα ταυτίζονταν -έστω και με χρονοκαθυστέρηση- με όσους επιθυμούν να συνεχιστεί η ασυδοσία στον χώρο των ΜΜΕ. Για «καθεστώς» έγραψε το Βήμα, για «κόλαφο» μίλησε η Καθημερινή. Αναμάσησε και τους δύο όρους ή ΝΔ».

«Προβλεπόμενοι και θλιβεροί», καταλήγει η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μοιραίοι άνθρωποι της Κυβέρνησης κάθε εβδομάδα εκθέτουν διεθνώς τη χώρα. Τη μία για την οικονομία. Την άλλη για την ίδια τη δημοκρατική λειτουργία», αναφέρει ανακοίνωση της ΝΔ δίνοντας απάντηση στο γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Παραζαλισμένοι από τις επιστολές- χαστούκια που πέφτουν σύννεφο, καταφεύγουν σε παραληρηματικές ανακοινώσεις. Έχουν τη συμπάθειά μας», προσθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης